Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Schoffelen met de Houtec schoffelmachine is een feestje

NIEUWS
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 27 mei 2024
158 sec


Op dit moment worden jaarlijks ongeveer 40 machines verkocht

Er zijn door de tijd heen al behoorlijk wat mechanisch aangestuurde schoffelmachines ontwikkeld. Een heel groot succes is dat nog nooit geworden. Dat bewijst op zijn minst dat zo'n machine complexer is om te maken dan je misschien zou denken. De schoffelmachine van Houtec -de redactie van Vakblad De Hovenier mocht er een weekje mee hobbyen- is wat ons betreft wel een blijvertje.

De kop van de schoffelmachine is relatief zwaar en rust op de grond
De kop van de schoffelmachine is relatief zwaar en rust op de grond

Zo'n beetje de eerste die met een dergelijke schoffelmachine op de markt kwam, was de firma Pellenc. De ervaringen met deze machine - die nog steeds gebruikt wordt - waren over het algemeen positief. Een veelgehoord bezwaar is dat deze machine nogal veel trillingen veroorzaakt en daardoor zeker niet prettig is om een hele dag mee te werken. Naast Pellenc, die te beschouwen is als een total solution provider vergelijkbaar met Stihl, Ego en Husqvarna, kwamen er ook van verschillende fabrikanten met attachments voor de bosmaaier op de markt, waarmee geschoffeld kan worden. Het nadeel hiervan is dat de grote merken deze ontwikkeling zeker niet promoten. Het gebruik van deze aanbouwwerktuigen wordt soms zelfs gezien als een inbreuk op de garantievoorwaarden van de bosmaaier of trimmer waarop ze gemonteerd werden. Daarnaast zijn er werktuigen, die als het ware vol liepen wanneer ze op zwaar onkruid werden losgelaten.

Sieb Hoekstra
Sieb Hoekstra

Hou is Fries voor schoffel

Al deze bezwaren zouden niet gelden voor de Houtec schoffelmachine. Sieb Hoekstra, de Friese uitvinder van deze machine, ontwikkelde de schoffelmachine from scratch. De werking van de schoffelmachine is gebaseerd op drie roestvrijstalen schijven, die op een bepaalde hoek in de grond staan. Je kunt deze schijven waarschijnlijk het best vergelijken met een pizzames. Door de hoek waarmee de schijven in de grond draaien, wordt het onkruid losgewied en de ondergrond ingewerkt. Volgens Hoekstra zou het dan ook niet meer nodig zijn om verwijderd onkruid uit te harken. Dat laatste moet je onder alle omstandigheden waarschijnlijk niet al te letterlijk nemen. Zoals gezegd, de redactie heeft een weekje proefgedraaid met de machine en de opmerking over het niet uitharken klopt bij een matige tot middelmatige onkruidbezetting. Bij een zwaar bestand onkruid gaat dat natuurlijk niet op. Daarnaast moet je de verwachtingen van de Houtec schoffelmachine ook niet te hoog stellen. Het is en blijft een schoffelmachine en geen frees.


Comfort

Wat meteen aan de schoffelmachine opvalt, is dat deze zeer comfortabel werkt en compleet anders dan een bosmaaier of trimmer. De schoffelmachine weegt inclusief de accu ongeveer 12 kilo. Dat lijkt zwaar en dat is ook zwaar, maar het verschil met een bosmaaier is dat je de kop rustig op de grond kunt laten rusten en de machine zijn werk kunt laten doen. Door het brede stuur op de schoffelmachine iets te kantelen, kun je de machine heel makkelijk een andere kant op laten gaan. Het voelt bijna als een computergame, zo makkelijk gaat het ook. Het duurt even een uurtje voordat je het doorhebt, maar dan is het werkelijk een feestje om de schoffelmachines vlak langs een boom of vaste plant te sturen.


Sieb Hoekstra  aan het werk met de schoffelmachine
Sieb Hoekstra aan het werk met de schoffelmachine

Techniek

Ook de techniek achter de schoffelmachine is op de keper beschouwd niet al te complex. Hoekstra heeft gekozen voor een zware 36 volt accu, die verdacht veel op een Bosch fietsaccu lijkt. De eerste generatie schoffelmachines werd ook echt met e-bike accu's uitgerust, maar de accu's die Houtec nu gebruikt zouden een klasse beter zijn en zouden voldoende energie leveren om een hele dag mee te werken. De accu's sturen een elektromotor aan, die vervolgens weer is aangesloten op een vertragingsbakje. Op de as die uit het vertragingsbakje steekt, zijn de drie losdraaiende pizzamessen gemonteerd. Al met al is het een werktuig waar niet snel iets kapot aan kan gaan. Hoekstra: 'Als je heel veel in grond met stenen schoffelt, slijten de messen en worden ze bot. Die kun je zelf heel makkelijk slijpen met een haakse slijper met een lamellenschijf. Ook het vervangen van de pizzamessen is niet al te moeilijk.'


Succes

De schoffelmachine van Hoekstra is op dit moment een voorzichtig succes. Hoekstra verkocht de laatste jaren gemiddeld zo'n 40 machines per jaar. Alleen in Nederland. Maar de bedoeling is dat deze aantallen omhoog gaan. Ook om de stuksprijs per machine wat verder naar beneden te brengen. Hoekstra: 'De machine kost nu inclusief accu en lader iets minder dan € 3.000. Dat is best een serieus bedrag, maar alle klanten en dat zijn meestal de grote groenvoorzieners, die er een gekocht hebben - komen terug voor extra machines.'


LEES OOK
Schoffelen is vakwerk, geen taakstraf
10-08-2022 | ARTIKEL
133 sec

Extra gereedschappen

Hoekstra ontwikkelde zijn werktuig primair als een schoffelmachine en dat blijft de eerste toepassing, maar hij heeft ook al voorzichtige experimenten uitgevoerd om nieuwe gereedschappen om de machines te monteren, zoals bijvoorbeeld een borstel om het terras schoon te maken en een roterende hark om onkruid uit grind te verwijderen.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER