Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

JUB's agenda voor april: interessante lezingen en bezoeken aan prachtige parken

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marion Lijmbach, donderdag 21 maart 2024
181 sec


Een groene lente: JUB-studiedagen bieden kansen voor kennis en netwerken

Het is al vaste prik: ieder jaar in de maand april kunnen groenbeheerders en ontwerpers zich laten inspireren en informeren tijdens de studiedagen van bloembollenkwekerij JUB Holland. Dit jaar vinden die plaats op 15, 16, 17 en 18 april. Naast een uitgebreide rondleiding over de kwekerij kunnen de deelnemers interessante lezingen volgen en prachtige parken bezoeken.


Met Robbert Uittenbogaard, de directeur van JUB Holland, nemen we het programma van de studiedagen door. Maar hij wil ook wat achtergrondinformatie geven. 'Het doel van deze dagen is in de eerste plaats kennisoverdracht.' Hij benadrukt dat het zeker geen eenrichtingsverkeer is op zo'n dag: 'Kennisoverdracht gaat twee kanten op: wij kunnen ook veel leren van de mensen uit de praktijk, zodat we onze producten kunnen blijven verbeteren.' Daarnaast wil JUB met de studiedagen zoveel mogelijk gemeentes, ontwerpers en grootgroenvoorzieners inspireren om naast vaste planten, heesters en bomen ook bloembollen te verwerken in de groene openbare ruimte.

900 soorten bloembollen

Een vast onderdeel van het programma is een bezoek aan het familiebedrijf in Noordwijkerhout, waar de deelnemers een uitgebreide rondleiding krijgen door de kwekerij, de proeftuin en de Bonte Berm. 'Onze medewerkers, allemaal experts in het bloembollenvak, delen graag hun kennis over veredelen en duurzaam kweken en over de toepassing van ons bloembollen-assortiment in het openbaar groen. Ook innovatie is een belangrijk onderdeel van ons bedrijf; dat laten we ook zien.' Over de proeftuin van JUB vertelt Uittenbogaard dat daar dit jaar ca. 900 nieuwe en bestaande soorten zijn geplant, meer dan ooit tevoren. 'Het is een echte showtuin, waarin we het JUB-assortiment mooi kunnen laten zien. Tijdens de studiedagen kunnen alle 900 soorten goed worden bekeken en vergeleken. En worden gefotografeerd, want, zo lacht hij: 'Het ziet er gewoon fantastisch uit!'


Programma studiedagen 15 en 16 april

Op de eerste twee studiedagen staat de toepassing van inheemse stinzenbollen en -knollen in openbaar groen centraal. En waar kun je die beter zien dan in de Heemparken Amstelveen? Al jarenlang werkt JUB Holland samen met deze groene parels onder de rook van Amsterdam en Schiphol. In de parken bevinden zich bijzondere beplantingen en talloze stinzenbollen en -knollen die in april volop in bloei staan. 'We willen de deelnemers daar kennis laten maken met de diversiteit van deze inheemse voorjaarsbloeiers. Het zijn dankbare gewassen als je ze op de juiste plek zet en op de goede manier beheert. Dan zaaien ze zich uit en heb je er jarenlang plezier van.' Minstens zo belangrijk is dat inheemse stinzenbollen en -knollen van groot belang zijn voor de biodiversiteit. 'Ze trekken al vroeg in het jaar veel bijen en vlinders aan, die daardoor een grotere overlevingskans hebben.' Tijdens de excursie naar de Heemparken Amstelveen worden de deelnemers in groepjes rondgeleid door de deskundige beheerders van de parken. Zij kunnen hen alles vertellen over het beheer en de toepassing van stinzenbollen en -knollen in openbaar groen.


'Stinzenbollen en -knollen zijn dankbare gewassen als je ze op de juiste plek zet en op de goede manier beheert. Dan zaaien ze zich uit en heb je er jarenlang plezier van'

's Middags is er een lezing door Ronald Buiting, directeur van Buiting Advies. Hij gaat in op het belang van klimaatbestendige beplanting in de openbare ruimte. In zijn ogen moet de stedelijke omgeving radicaal vergroenen om leefbaar te blijven. Hoe ontwerpers dat zouden moeten aanpakken, legt hij op 15 en 16 april uit. De dag wordt afgesloten met een borrel.

Programma studiedagen 17 en 18 april

Tijdens de tweede reeks studiedagen bezoeken de deelnemers de Keukenhof, het icoon van de Nederlandse bloembollensector, waar ze onder leiding van JUB en Keukenhof rondgeleid worden en inspiratie kunnen opdoen. Uittenbogaard licht toe: 'De deelnemers kunnen onze borders zien die ontworpen zijn in samenwerking met Carien van Boxtel, dit jaar geïnspireerd op de kleur indigo, wat zeker indrukwekkend zal zijn.' Uittenbogaard is trots dat Koos Biesmeijer, hoofd van de onderzoeksgroep Nederlandse Biodiversiteit en Samenleving bij Naturalis, de deelnemers zal meenemen in zijn verhaal over de uitdagingen op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Ook vertelt hij hoe kwekers, groenbeheerders en ontwerpers aan de verbetering ervan kunnen bijdragen. Het hoogtepunt is de introductie van de bloeibogen-app van Naturalis, waarmee plantadvies wordt gegeven voor bijenvoeding het hele jaar door.


Gezellige relatiedagen

Uittenbogaard benadrukt dat het op de JUB-studiedagen om meer gaat dan alleen leren en kennis vergaren. 'Het zijn niet alleen educatieve dagen, maar ook gezellige gelegenheden waarbij we tijd inruimen voor ontspanning, zoals een quiz tijdens de lunch. Deze dagen dienen voor ons ook als relatiedagen en netwerkbijeenkomsten, waarbij mensen van gemeentes, ontwerpers en grootgroenvoorzieners elkaar kunnen ontmoeten. Maar het zijn vooral dagen vol inspiratie.'


Wilt u ook deelnemen aan de JUB-studiedagen? Meld u dan aan via de website van JUB of via studiedagen@jubholland.nl. Deelname is gratis.

Programma 15-16 april 2024:

9.00-9.30 - Inloop op locatie Heemparken Amstelveen, Amsterdamseweg 271, 1182 GZ Amstelveen
9.30-11.30 - Rondleiding door de Heemparken Amstelveen
11.30 - Vertrek richting JUB Holland, Robijnslaan 43, 2211 TG Noordwijkerhout
12.00-13.00 - Lunch en quiz bij JUB
13.30-14.30 - Lezing door Ronald Buiting
14.30-1500 - Rondleiding JUB Holland met een kijkje op de kwekerij, in de proeftuin en Bonte Berm
15.00 - Borrel

Programma 17-18 april 2024:

9.00-9.30 - Inloop op locatie JUB Holland, Robijnslaan 43, 2211 TG Noordwijkerhout
9.30-11.00 - Lezing door Koos Biesmeijer
11.00-12.00 - Rondgang JUB Holland met rondleiding kwekerij, proeftuin en Bonte Berm
12.00-13.00 - Lunch en quiz bij JUB
13.00 - Bezoek Keukenhof, Stationsweg 166A, 2161 AM Lissewww.keukenhof.nl

video over de JUBdagen

]https://www.youtube.com/watch?v=bIbnnpNqB7I&authuser=2]

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER