Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vastgoedbeheerder stelt Stichting aansprakelijk door nalatigheid bestrijden Japanse Duizendknoop

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 13 maart 2024
85 sec


Rechtbank geeft vastgoedbeheerder gelijk

In een recente uitspraak heeft de Rechtbank Rotterdam Stichting Havensteder opdracht gegeven actie te ondernemen tegen de verspreiding van de Japanse duizendknoop. Deze plant, die schade aan eigendommen kan veroorzaken, moet uit de tuinen van de stichting worden verwijderd om verdere verspreiding te voorkomen.


Het conflict ontstond toen Bovast, een vastgoedonderneming uit Berkel en Rodenrijs, Stichting Havensteder aansprakelijk stelde voor de verspreiding van de invasieve plant vanuit de tuinen van de stichting naar hun eigendom. Bovast betoogde dat de stichting nalatig was geweest in het beheersen van de exoot, wat volgens hen leidde tot onrechtmatige schade.

Uitspraak

De rechtbank erkende de ernst van de situatie en bepaalde dat de verspreiding van de Japanse duizendknoop vanuit de tuinen van Havensteder naar die van Bovast als onrechtmatig wordt beschouwd. Stichting Havensteder kreeg de opdracht binnen twintig werkdagen te beginnen met het bestrijden en verwijderen van de plant, gebruikmakend van methoden die door de gemeente Rotterdam of experts geschikt worden geacht. De rechtbank heeft geen specifieke methoden voorgeschreven voor het bestrijden en verwijderen van de Japanse duizendknoop. In plaats daarvan beval de rechtbank Stichting Havensteder om zich in te spannen om de plant te bestrijden en te verwijderen met behulp van een door hen te kiezen methode, die door de gemeente Rotterdam of een daartoe te raadplegen expert geschikt wordt geacht.


In plaats daarvan beval de rechtbank Stichting Havensteder om zich in te spannen om de plant te bestrijden en te verwijderen met behulp van een door hen te kiezen methode, die door de gemeente Rotterdam of een daartoe te raadplegen expert geschikt wordt geacht

Gemeente niet aansprakelijk

In tegenstelling daartoe werd in een zaak in 2021 tussen de gemeente Oldambt en een inwoner de vordering afgewezen omdat er geen directe schade op het perceel van de inwoner was aangetoond, en er was onvoldoende zekerheid dat de plant zich van het perceel van de gemeente naar dat van de eisende inwoner zou verspreiden. Bovendien was er een discussie over de effectiviteit van bestrijdingsmethoden: er is immers niet één waterdichte methode om de duizendknoop te bestrijden. Waardoor de gemeente niet onrechtmatig handelde door de plant op dit moment niet effectief te bestrijden, aldus de rechtbank.


De verschillende uitspraken illustreren de juridische uitdagingen rondom invasieve soorten. Ze laten ook zien dat er ruimte is voor interpretatie binnen het juridische kader, waarbij de feitelijke omstandigheden en het bewijs van schade of risico op schade doorslaggevend zijn.

Tegenstelling

Deze tegenstelling laat zien dat de uitkomst van zaken over invasieve exoten sterk afhankelijk is van de bewijslast en de specifieke juridische argumenten die worden aangevoerd. Terwijl in de ene zaak een proactieve aanpak van de terreinbeheerder vereist wordt om verdere schade te voorkomen, benadrukt de andere zaak de complexiteit van de verantwoordelijkheid wanneer er nog geen schade is en de effectiviteit van bestrijdingsmethoden onzeker is.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER