Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Parels in de Projectenparade: een greep uit groene projecten in de openbare ruimte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, dinsdag 9 januari 2024
264 sec


De Projectenparade is een overzicht van bijzondere, mooie of gewoon heel leuke groenprojecten die recent zijn gerealiseerd. Heeft u ook een project dat een plekje voor het voetlicht verdient? Mail dat dan onder vermelding van 'Projectenparade Stad+Groen' naar lieke@nwst.nl en vraag het invulformulier aan.

Huis van Roosendaal.
Huis van Roosendaal.

Vernieuwd Huis van Roosendaal gaat voor groen en natuurlijk welkom

Het Huis van Roosendaal - dat is de naam van het officiële stadskantoor van Roosendaal - is tussen 2018 en 2023 geheel gerenoveerd. Delen van het pand uit de jaren 70 zijn behouden; daarnaast zijn er delen vernieuwd en is het gemeentehuis verduurzaamd. Zo liggen er zonnepanelen op het dak en zijn er warmtepompen geplaatst, zodat het gebouw volledig gasloos is. Een groene wand van driehonderd vierkante meter geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling en stimuleert klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het Huis van Roosendaal is verbouwd en gerenoveerd met een BREAAM-NL-certificaat. Eyecatchers zijn de groene gevel aan de buitenkant en de levende binnenwand in het atrium. In totaal zijn er vier MobiPanel-gevels van Mobilane geïnstalleerd. Dit modulaire groene gevelsysteem is voorzien van verwisselbare plantencassettes in twee verschillende maten. De vooraf gekweekte planten in het systeem halen water uit het interne capillaire microvezeldoek voor waterbuffering. In het gebouw zijn oude materialen zo veel mogelijk hergebruikt. Daarnaast is er een dakterras gecreëerd.


.

Kunstwerk met GeoRetron Privato-stenen op Vincent van Goghplein in Zundert

MBI De Steenmeesters introduceert een nieuwe productgroep voor exclusieve projecten: GeoRetron Privato. Dankzij de standaardhoogte van 6 centimeter is de steen volgens MBI De Steenmeesters ideaal voor voetpaden/trottoirs of een sfeervol pleintje. Zo is de steen toegepast op het Vincent van Goghplein in Zundert, dat met vier kleuren het portret van Vincent van Gogh vormt. Voor de uitvoering is gekozen voor GeoRetron Prestige Margine-stenen, vanwege de intense kleur en kleurvastheid. Deze steen heeft volgens MBI een extra fijne gesloten toplaag van 10 millimeter, die voor honderd procent uit kleurecht natuurlijk materiaal bestaat. Om het silhouet van Van Gogh duidelijk naar voren te laten komen, is gekozen voor de kleuren oxydzwart, donkerbruin, lichtbruin en rood. Uitvoerder Krinkels heeft met een speciaal computerprogramma het portret vertaald naar een technisch ontwerp met stenen in keperverband. Hiervan zijn papieren stroken van 30 bij 1,5 meter geprint met daarop het legpatroon en de kleurcode van de te leggen stenen aangeduid. Dit vereist precisiewerk en handmatig verleggen van de stenen. In de praktijk bleek het gekozen werkproces in combinatie met de gekozen stenen zeer goed te werken: met drie man wist Krinkels dagelijks tachtig vierkante meter te verleggen.


Eindhovenaren vergroenen de stad met planten van Cruydt-Hoeck

Cruydt-Hoeck heeft meer dan zeshonderd inheemse plantpakketten geleverd aan de gemeente Eindhoven, met soorten die lokaal passend zijn voor de regio. De plantpakketten passen in het concept 'Adopteer een Straat' van de gemeente Eindhoven, waarin inwoners een bepaald gebied kunnen adopteren. Zowel vergroening als het schoonhouden van de stad worden in het initiatief omarmd. Voor het vergroenen van de stad deelt Eindhoven jaarlijks plantpakketten uit aan deelnemende inwoners, voor boomspiegels, geveltuintjes en andere vormen van vergroening. Afgelopen winter deed de gemeente bij Cruydt-Hoeck de aanvraag voor plantpakketten voor 'Adopteer een Straat'. Cruydt-Hoeck heeft samen met de gemeente Eindhoven vier pakketten samengesteld met inheemse plantensoorten die lokaal passend zijn voor de regio Eindhoven. Om zo min mogelijk verpakking te gebruiken, op nadrukkelijk verzoek van de gemeente, levert Cruydt-Hoeck de pakketten in statiegeldkratten. 'Doordat de planten nu, in het najaar, worden uitgeleverd en ook de grond in gaan, kunnen de planten nog wortelen voor de winter,' stelt Cruydt-Hoeck. 'Daarnaast is de grond in dit jaargetijde ook langere tijd vochtig, in tegenstelling tot in de lente, die steeds vaker gevolgd wordt door een droge zomer. Zo hoef je geen water te geven bij het aanplanten.'


.

Verhees Products ontwerpt zitmeubilair voor ZOO Planckendael

Verhees Products heeft dertien picknicktafels, vier zitbanken zonder rugleuning en zes zitbanken met rugleuning vervaardigd voor dierenpark ZOO Planckendael in België. Het zitmeubilair is gemaakt van gerecycled kunststof. In totaal is met dit buitenmeubilair volgens Verhees Products 2548 kilo kunststof gered van de verbrandingsovens. Tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte bezocht de afdeling technisch beheer van ZOO Planckendael de stand van Verhees Products met de vraag of zij konden helpen bij het realiseren van nieuw buitenmeubilair in de dierentuin. Rogier Biekens, eigenaar van Verhees Products, ging vervolgens langs op locatie en adviseerde de beheerders over de mogelijkheden. Gezamenlijk is men uitgekomen bij drie verschillende banken, waarvan de bank 'Zoo' speciaal voor de dierentuin ontworpen is. Deze picknicktafels/-banken zijn geplaatst in de speeltuin van het dierenpark, zodat ouders er kunnen ontspannen terwijl hun kinderen zich vermaken. Onder de picknicktafels is een metalen beugel geplaatst ter voorkoming van doorzakken. Daarnaast zijn de producten volgens Verhees gemakkelijk schoon te maken en hufterproof. 'Hierdoor hebben ze een lange levensduur,' stelt Biekens. 'Aan het einde van de levensduur nemen wij deze banken en tafels weer in en gebruiken we ze als grondstof voor onze nieuwe producten. Zo houden we de keten circulair.'


.

Gemeente Waalwijk plukt vruchten van vernieuwd stadshart

Burobol heeft voor de gemeente Waalwijk een nieuw stadshart ontworpen, waarbij het Raadhuisplein en de Markt zich weer als verschillende pleinen profileren. Met de herinriching heeft de gemeente de ontmoetings- en verblijfsfunctie in de binnenstad versterkt. Vanaf de opening in 2022 wordt het compleet vernieuwde hart van Waalwijk goed gebruikt. Volgens de gemeente zijn burgers, ondernemers en evenementenorganisaties enthousiast over de herinrichting van het stadshart. Er zijn veel bomen, zitjes en een waterpartij rondom de lantaarn op het Raadhuisplein geplaatst. Waterberging onder de verharding, een diversiteit aan bomen en het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem zorgen voor meer klimaatadaptief vermogen. Grijsen Park- & Straatdesign verzorgde de door Burobol ontworpen boombanken en Rots Maatwerk produceerde een nieuwe fontein bij de lantaarn. Van den Elshout & de Bont heeft de natuursteenverharding en gezaagde radialen naar de lantaarn aangelegd. Arjen van der Cruijsen maakte het lichtplan met armaturen met leerpatroon. Waalwijk is van origine een schoenen- en leerstad. Dat thema is teruggebracht in de openbare ruimte.


Avondbeeld van de Markt met het raadhuis op de achtergrond, foto: LEEF Fotografie

Groene parkeerplaatsen met kunststof grasroosters voor Paleis Het Loo

Het ontvangstgebied van Paleis Het Loo heeft een metamorfose ondergaan. Zo heeft de hoofdparkeerplaats een lichte kleur asfalt gekregen om hittestress te beperken. Daarnaast heeft Copijn Landschapsarchitecten ervoor gekozen om de bezoekersparkeerplaats te realiseren in zogenaamde boskamers. Hierdoor blijft het natuurlijke karakter van de plek zo veel mogelijk behouden. De parkeerplaatsen zijn voorzien van grasroosters, zodat er water kan infiltreren. De bomenstructuur van de hoofdparkeerplaats is in de boskamers doorgetrokken en zal in de toekomst zorgen voor schaduw en beschutting. Tijdens het bouwen van de parkeerplaats was slechts een minimale aanvoer van grondstoffen toegestaan om de bosgrond te verbeteren. Desalniettemin is een stabiele ondergrond gecreëerd die waterbergend en waterdoorlatend is. Bijzonder is dat het parkeerterrein is aangelegd zonder rioolsysteem. De verharding is van TTE-elementen van gerecycled plastic van Hübner-Lee. Deze elementen verdelen de druk op het verkeer. De CO2 die veroorzaakt is tijdens productie en transport, wordt volgens Hübner-Lee met dit systeem gecompenseerd.


.

Multifunctioneel sport court voor EuroParcs De Biesbosch

In samenwerking met BOERplay en SmartGoals heeft W&H Sports EuroParcs De Biesbosch voorzien van een multifunctioneel sport court. Het court bestaat uit een modulaire sportvloer en heeft drie verschillende onderdelen. Zo kun je basketballen, voetballen of hockeyen en is er een interactive running track van SmartGoals waarmee data gegenereerd worden. De configuratie van het SmartGoals Urban SkillCourt kan gebruikt worden om uithoudingsvermogen en snelheid te trainen. In de SmartGoals-app worden de resultaten volgens W&H Sports tot op een honderdste seconde nauwkeurig zichtbaar, waardoor prestaties kunnen worden vergeleken. Daarnaast zou EuroParcs kunnen inzien wat de gebruikersfrequentie is en wat populaire gebruikerstijden zijn. Alle data zijn geanonimiseerd, stelt W&H Sports. 'Voor vakantiegangers, jong en oud, redenen genoeg om gebruik te maken van het court!' Courts die de bedrijfsletters van W&H Sports hebben gekregen, moeten met name jongeren aanzetten tot meer bewegen. De letters W&H staan voor Winning & Happiness.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER