Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gemeente Utrecht wint Green Cities Award: 'Verkeer eruit, groen erin!'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 13 oktober 2023
145 sec


De gemeente Utrecht heeft donderdag in de Grote Kerk van Alkmaar de Green Cities Award Nederland gewonnen. De prijs werd in ontvangst genomen door Wim Voogt, partner bij landschapsarchitect OKRA. De jury was onder de indruk van het terugbrengen van het water en het groen op de Catharijnesingel, de Oosterspoorbaan, de Croeselaan en het Jaarbeursplein. Runner up was de gemeente Hengelo, Alkmaar werd derde. Utrecht dingt later dit jaar mee naar de Europese titel Green Cities Europe Award.

Ton Haakman, programma- en projectmanager gemeente Alkmaar, Wim Voogt, partner bij OKRA en projectleider Ivo Heijenrath van de gemeente Hengelo. Foto: Stadswerk072.
Ton Haakman, programma- en projectmanager gemeente Alkmaar, Wim Voogt, partner bij OKRA en projectleider Ivo Heijenrath van de gemeente Hengelo. Foto: Stadswerk072.

Dankzij de inspanningen van de afgelopen decennia kan Utrecht worden beschouwd als de fietshoofdstad van de wereld. De ruimte die vrijkwam nadat het gemotoriseerd verkeer werd teruggedrongen, is omgevormd tot parken en plekken voor recreatie, waardoor de kwaliteit van leven verder is verbeterd. 'Het groen in Utrecht heeft niet alleen een positieve invloed op de leefomgeving, maar verbindt ook de oude en de nieuwe stad met elkaar', liet Voogt weten in een reactie op de winst. 'Je hebt echt ruimte nodig om te kunnen groeien, dat is mijn belangrijkste boodschap. De stad is vol, dus je moet gebouwen slopen of ze in het groen zetten. Tevens dient de auto een andere plek te krijgen. Dat is precies wat we hebben gedaan aan de Catharijnesingel: verkeer eruit, groen erin.'

Gastvrouw Helga van Leur ondervraagt Wim Voogt.

Volgende fase

Zo is de binnenstad van Utrecht weer helemaal omsingeld door water en groen. Het projectgebied heeft een groen en glooiend karakter, waarbij ecologie, (water)recreatie en verkeer op een zorgvuldige manier zijn ingepast. Door de natuurvriendelijke vooroevers is er meer ruimte voor flora en fauna. Het werk van OKRA zit er echter nog lang niet op, vertelde Voogt. 'De volgende gebieden zijn we ook al aan het ontwerpen. Zo krijgt het Moreelsepark een nieuwe invulling, waarbij het parkeerterrein zal komen te verdwijnen. Ook hier is de bedoeling dat er voor alternatieve vormen van vervoer wordt gekozen. Daarnaast zal Theaterfestval De Parade naar de straat verhuizen, waarna het park een landgoedtuin functie krijgt. Ook zullen er de komende twintig jaar steeds meer nieuwe verbindingen komen tussen oost en west.'


Rondleidingen

Verspreid over de dag werden de twaalf projecten gepresenteerd die meedongen naar de Green Cities Europe Award Nederland 2023. Tussen de nominaties door werden door Stadswerk072 rondleidingen verzorgd door de binnenstad van Alkmaar. De deelnemers wandelden onder meer langs de groene Laat-west en het kleurrijke Bolwerk. Voor de herinrichting van Laat-west bestond deze winkelstraat vooral nog uit verharding en was er weinig groen. Daardoor werd het er 's zomers erg warm en ontstond er bij zware buien wateroverlast. Door plantvakken en grote heesters te plaatsen kan de gemiddelde temperatuur tijdens warme dagen met vijf graden dalen, vertelde projectleider Jaco Vijn van Stadswerk072. Een speciaal drainage systeem zorgt ervoor dat het water wordt aan- en afgevoerd via de nabijgelegen grachten.


Voor de herinrichting van Laat-west bestond deze winkelstraat vooral nog uit verharding en was er weinig groen.

Biologieles op het Bolwerk

Anouska Couwenhoven van De Hofdame Tuinstyling kon alles vertellen over de bloeiende bloemperken op het Bolwerk, die veel aantrekkingskracht hebben op vogels en insecten. Er is gekozen voor kleur en een zo lang mogelijke bloeiperiode. Couwenhoven vertelde dat de beplanting door de zware storm Poly in juli veel te verduren heeft gehad. 'Veel bomen en takken vielen midden in de beplanting. De kwakkelende zomer die daarop volgde, had als gevolg dat er een tijdje veel (blad)groen en weinig bloei was. Tegelijkertijd zie je de veerkracht die de natuur in zich heeft.' Inwoners fietsen en wandelen volgens graag een stukje om zodat ze een blik kunnen werpen op de bloemperken. En leerlingen van omringende scholen krijgen regelmatig biologieles op deze plek.


Anouska Couwenhoven vertelde dat de beplanting door de zware storm Poly in juli veel te verduren heeft gehad.

Schilderijen met bloembollen

Op hetzelfde plein presenteerden Robbert Uittenbogaard, directeur van Jub Holland en landschapsontwerpster Carien van Boxtel hun samenwerking. Op Keukenhof was Jub Holland dit jaar te zien met het thema Velvet, ontworpen door Van Boxtel. Velvet is geïnspireerd op tapijten, geweven in op bloemen(motieven) gebaseerde patronen en rijke, verzadigde kleurstellingen. Dit concept wordt ook doorgevoerd op het Bolwerk. Komen voorjaar moet de beplanting op deze plek in volle bloei staan. Van Boxtel: 'Op Keukenhof maken we veel bijzondere mengsels en variëteiten op het gebied van beplanting. Het zijn een soort schilderijen met bloembollen. Deze vertaalslag gaan we ook maken voor de wisselperken op dit plein. Fluwelen tapijten vormen de inspiratievorm voor het thema Velvet, waarbij de natuur de bron is voor al mijn ontwerpen. De repeterende patronen die terugkomen in het bloementapijt zijn heel bijzonder.'


Robbert Uittenbogaard en Carien van Boxtel werken samen aan Velvet. Foto: Stadswerk072.
De Sint Jacobstraat in de binnenstad is het groenste binnenstadstraatje van Alkmaar. Buurtbewoners hebben het met geringe subsidies voor elkaar gekregen om een verticaal groene omgeving te creëren die veel toeristen aantrekt. (Foto: Stadswerk072).
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER