Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Twaalf projecten dingen mee naar Green Cities Europe Award

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 4 augustus 2023
76 sec


Hoe vergroen je een historische binnenstad? Een industrieel complex? Of een verzorgingshuis? Op 12 oktober worden twaalf voorbeeldprojecten gepresenteerd op het Green Cities Europe congres. De projecten worden ook live beoordeeld door een vakjury. De winnaar wint de nationale Green Cities Europe Award en dingt later dit jaar mee naar de internationale award.

Hengelo heeft met vergroening de neergaande spiraal in het centrum gekeerd. Sinds de vergroening bloeien de commerciële en sociale activiteit sterk op. Hengelo is één van de 12 projecten die op 12 oktober gepresenteerd worden.
Hengelo heeft met vergroening de neergaande spiraal in het centrum gekeerd. Sinds de vergroening bloeien de commerciële en sociale activiteit sterk op. Hengelo is één van de 12 projecten die op 12 oktober gepresenteerd worden.

Alkmaar was afgelopen jaar winnaar van deze Europese award en is mede organisator van het congres. Gemeenten, groenmedewerkers en andere vakgenoten die zich willen laten inspireren door dé voorbeelden van stedelijke vergroeningsprojecten kunnen zich aanmelden voor deze dag. Deelname is gratis, maar onder voorbehoud van beschikbaarheid. Het congres wordt door dagvoorzitter Helga van Leur begeleid. Val Leur is Nederlandse meteorologe en televisiepresentatrice op het gebied van weer. Tevens is ze ambassadeur klimaat en duurzaamheid.

'Pocketparcs' strategie

De opening van het congres zal worden verzorgd door Gemeente Alkmaar en Stadswerk072, de winnaar van de Internationale Green Cities Award 2022. In Almaar is met de 'pocketparcs' strategie een enorme vergroeningsslag gemaakt. Zo is op het Urkplein gebruik gemaakt van het concept De Bonte Berm van JUB Holland. Verder zijn vaste planten van het concept Urban Bee Graden van GreentoColour en JUB Holland geplant, zijn de wilde bloemenmatten van het concept Urban Meadows van Flower Your Space in de wadi gelegd en is de klimaatadaptieve parkeeroplossing aquaParker van Morssinkhof Infra toegepast.

The Green Norm

Op deze dag zal spreker Susanne Renée Grunkin uit Denemarken deelnemers meenemen in 'The Green Norm'. De Deense regering heeft 'The Green Norm' aangenomen als richtlijn voor het vergroenen van steden. Grunkin is landschapsarchitect bij Arkitema in Denemarken. Tot voor kort was zij voorzitter van Danish Landscape Architects namens Green Cities for a Sustainable Europe. In twee blokken, voor en na de pauze, presenteren de twaalf inzendingen hun project door middel van een pitch.


Susanne Renée Grunkin.

Rondleiding

Naast de presentaties van deze twaalf ingezonden projecten leidt Stadswerk072 de bezoekers rond door de Alkmaarse binnenstad, tijdens een lunchwandeling en een middagwandeling, waarmee ze een inkijkje krijgen in hun verschillende vergroeningsprojecten. Het evenement vindt op 12 oktober 2023 plaats in de Grote Kerk in Alkmaar. Dit congres is een onderdeel van het platform Green Cities Europe, een initiatief van de ENA (European Nurserystock Association) en boomkwekerij organisaties uit 13 Europese landen.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER