Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Terugblik: de best gelezen artikelen en berichten van 2022

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, vrijdag 23 december 2022
173 sec


2022 ligt alweer bijna achter ons en dus blikt Stad+Groen als vanouds terug op de populaire thema's aan de hand van de 10 best gelezen nieuwsberichten en artikelen van afgelopen jaar.

De tweede en derde generatie Agterberg op een rij
De tweede en derde generatie Agterberg op een rij

1. 70 jaar Agterberg in zeven hoofdrolspelers

Het 70 jarig bestaan van aannemingsbedrijf Agterberg bleek het afgelopen jaar niet alleen van belang voor het bedrijf zelf. Het interview met de tweede en derde generatie hoofdrolspelers over het reilen en zeilen van de onderneming in 70 jaar tijd bleek het best gelezen artikel te zijn van dit jaar. Dat de vier broers Agterberg al zo lang samen in het bedrijf werken is best wel bijzonder. 'Het gaat om gelijkwaardigheid en samen het gevoel hebben dat jij ertoe doet.'


LEES OOK
70 jaar Agterberg in zeven hoofdrolspelers
14-01-2022 | ARTIKEL
189 sec

2. Gebr Poppink BV neemt Voskamp Tuinmachines over

Het nieuws over de overname van Voskamp Tuinmachines door het mechanisatiebedrijf van Gebr. Poppink B.V kon op veel lezerspubliek rekenen. Gezien zijn leeftijd en gezondheid droeg directeur Gerard Homan van Voskamp in april dit jaar het stokje over aan Menno Poppink. Voor Poppink een uitgelezen moment om uit te breiden in de tuin en park sector.


LEES OOK

3. Hoge Raad oordeelt: gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen weer van kracht

Het gebruiksverbod van gewasbeschermingsmiddelen houdt de groene sector behoorlijk is zijn greep, zo blijkt uit dit veelgelezen artikel. Terwijl het gerechtshof Den Haag in november 2020 een streep haalde door het wettelijke verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, werd dit besluit door de Hoge Raad in juli van dit jaar alweer vernietigd. En het eind van de soap rondom gewasbeschermingsmiddelen is nog steeds niet in zicht; naar verwachting komt het Gerechtshof van Amsterdam over anderhalf tot twee jaar met een nieuw arrest. Ook dan weer over de vraag of het gebruiksverbod nu wel of niet terecht is afgekondigd.


LEES OOK

4. Internationale belangstelling voor Park of Dutch Dreams in Doetinchem

Het Park of Dutch Dreams in Doetinchem oogstte niet alleen veel internationale belangstelling. Het project dat Nico Wissing van NL Greenlabel samen met veel gerenommeerde tuinontwerpers realiseerde, werd ook door onze lezers zeer gewaardeerd. En terecht; dit ecologisch interessante project langs de Oude IJssel is een must see voor iedere plant- en tuinliefhebber.


LEES OOK

5. WUR: 'Bevriezen bodem is effectieve bestrijdingsmethode Aziatische duizendknopen'

Bestrijding van de japanse duizendknoop blijft kopzorgen geven in de groensector. Niet voor niets behaalde nieuws over dit item niet alleen dit jaar, maar ook in 2021 de top van de best gelezen artikelen. Bevriezing van de grond blijkt een potentieel effectieve bestrijdingsmethode tegen Aziatische duizendknopen, zo concludeerde de Wageningen Universiteit (WUR) dit jaar in een onderzoeksrapport.


LEES OOK

Ronald Loch
Ronald Loch

6. De bladmulcher: van vlotte krabbel tot gewilde machine

Klachten van bewoners over jankende bladblazers bracht Ronald Loch, boomadviseur van de gemeente Rotterdam, een aantal jaar geleden op een idee; een bladmulchmachine. 'Die zuigt de bladeren op en verwerkt ze ter plekke tot voedsel voor bomen, gras en overige biodiversiteit.' Een door een compacttractor getrokken aanbouwwerktuig verkleint het blad tot een fractie die tussen het gras kan vallen. Vervolgens is het aan de natuur (zoals wormen, torretjes en bacteriën) om de bladresten te verwerken. Een interessante vinding, zo bleek uit de populariteit van dit artikel.


LEES OOK

7. 22 nieuwe exoten op Unielijst waaronder boomwurger en watersla

Dat invasieve soorten de belangstelling oproept in de groensector blijkt wel uit dit artikel. Dit jaar stelde de Europese Commissie de derde uitbreiding van de zogeheten Unielijst vast, waarmee de teller op 88 invasieve soorten komt te staan. De Unielijst wordt nu met 22 soorten uitgebreid waaronder drie landplanten:Celastrus orbiculatus (boomwurger),Hakea sericea (hakea),Koeniga polystachya (Afghaanse duizendknoop). Én een waterplant:Pistia stratiotes (watersla).


LEES OOK

Wilco Boender
Wilco Boender

8. Column Wilco Boender: 'Verbazing in onkruidland'

Directeur Wilco Boender van VDBH West schreef dit jaar een column over onkruidbeheersing op verharding, dat bij lezers goed in de smaak viel. Hij verbaast zich over de weg die we zijn ingeslagen om onkruidbeheersing zo CO2 neutraal mogelijk uit te voeren. Dieseltrucks die warm water van 50 km verderop halen om de straat schoon te spuiten, wat is daar milieuvriendelijk aan? De DOB-methode met een quad en selectieve toepassing van een paar drupjes glyfosaat geeft daarentegen nog steeds de minste milieubelasting, aldus Boender. Het mooiste en creatiefste idee? 'Alle straten inzaaien met klaver, dan hoeven we niets te bestrijden. Bovendien neemt klaver ook nog stikstof uit de lucht op.'


LEES OOK

Goed gesprek tijdens het aanbestedingscafé
Goed gesprek tijdens het aanbestedingscafé

9. Aanbestedingscafé beeldsystematiek: een goed begin is het halve beeld

Als je als redacteur zeker wil scoren, moet je schrijven over beeldbestekken. Succes verzekerd! Met name de naleving van het beeldbestek en de boetes die erop volgen lijkt bij veel opdrachtnemers op weerstand te stuiten, zo blijkt uit een ronde onder experts tijdens het aanbestedingscafé in juli dit jaar. En, het werkt in deze tijden ook niet meer. 'Deze opdrachtgevers laat je links liggen. Aannemers kunnen nu kiezen op welk bestek ze inschrijven.'


LEES OOK

V.l.n.r: Twan Janssens, Mark Vloet en Sander van der Putten
V.l.n.r: Twan Janssens, Mark Vloet en Sander van der Putten

10. Du Pré: de geschiedenis herhaalt zich!

Bedrijfsopvolging, overnames, het zijn altijd graag gelezen artikelen en nieuwsberichten. Bij het artikel over Du Pré, waar zittend directeur Mark Vloet het stokje het afgelopen jaar overdroeg aan de twee junioren Twan Janssens en Sander van der Putten is dat niet anders. Hein van Iersel neemt je in vogelvlucht mee in 80 jaar geschiedenis Du Pré. Van de start in de Tweede Wereldoorlog, tot aan vandaag, 2022.


LEES OOK
Dupré: de geschiedenis herhaalt zich!
29-04-2022 | ARTIKEL
210 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER