Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

GTH 2022: Zero-turn, zero emission

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, donderdag 1 september 2022
141 sec


Nieuwe elektrische zero-turnmaaier: Evo-188

Rein Drost Machinehandel is een jonge onderneming, gespecialiseerd in machines voor de groenvoorziening en het golfbaanonderhoud. Door een consequent innovatief beleid, waarin ontwikkeling en marktbenadering op een efficiënte eigentijdse wijze worden ingevuld, is het bedrijf uitgegroeid tot een vooruitstrevende machinehandel, actief in en buiten de Benelux. Op GroenTechniek Holland presenteert Rein Drost onder meer de nieuwe Evo-188-zero-turnmaaier.


Vertisol is een groenvoorzieningsbedrijf dat al bijna 35 jaar actief is in de drie noordelijke provincies. Met ruim honderd medewerkers worden werkzaamheden verricht op allerlei terreinen binnen het groenonderhoud. Sinds het voorjaar van 2020 werken zij met het laatste model van de Mean Green-serie: de Evo-188, een 100 procent elektrische zero-turnmaaier met een maaibreedte van 188 cm. Vertisol was de eerste gebruiker in Europa.

Prestaties

Vertisol heeft met de Mean Green Evo-188 een krachtpatser in huis gehaald, want met deze krachtige en CO2-neutrale maaier kunnen zijn medewerkers negen uur lang doormaaien. Erg prettig voor medewerkers en omwonenden is het lage geluidsniveau. Met een maaisnelheid tot 21 km per uur en een vermogen van 37 pk is deze maaier geschikt voor het zware werk. De machine beschikt over een nieuw aandrijfsysteem dat is ontleend aan de techniek van zware graafmachines en is bovendien uitgevoerd met een nieuw dekliftsysteem. De motoren zijn geïntegreerd in de wielen. De Evo kan tijdens het maaien hellingen tot 20 graden aan.


'De Evo heeft een maaisnelheid tot 21 km per uur en een vermogen van 37 pk'

Alternatief voor traditionele verbrandingsmotoren

Algemeen directeur Jaap van der West van Vertisol was op zoek naar een betrouwbaar en duurzaam alternatief voor de traditionele verbrandingsmotoren, waarmee zijn medewerkers minimaal acht à negen uur achter elkaar konden draaien met minimaal evenveel capaciteit. 'Toen wij eind 2019 op zoek gingen naar een dergelijke machine, waren er maar weinig partijen op de markt die zoiets konden leveren. Alhoewel de aanschafprijs hoger was dan die van de concurrent, hebben we gekozen voor de Mean Green Evo-188-maaier. Met deze maaier hadden we ook nog eens de Europese primeur. Je koopt er geen brood voor, maar het was toch mooi meegenomen', vertelt Van der West.


Verantwoordelijkheid voor volgende generaties

Voor Van der West speelde ook de ecologische toekomstbestendigheid een rol bij de aanschaf. 'We waren heel bewust op zoek naar een emissiearme maaier, enerzijds vanwege vragen van onze opdrachtgevers, anderzijds omdat we het belangrijk vinden zuinig te zijn op onze leefomgeving. We hebben immers ook een verantwoordelijkheid tegenover de generaties die na ons komen. Daarom hebben we niet alleen elektrische maaiers aangeschaft, maar ook elektrische bedrijfsauto's en quads. Ook hebben we geïnvesteerd in ledverlichting en sensoren. Wat mij wel een beetje tegenvalt, is dat er nog weinig bestekken zijn waarin dit als eis is opgenomen. Maar je moet altijd van jezelf uitgaan en niet gaan afwachten wat anderen doen.'


'Niet iedereen is ervan gecharmeerd dat we 's morgens om zeven uur aan het maaien zijn'

Laag geluidsniveau

De medewerkers van Vertisol werken graag zo vroeg mogelijk. Dit geeft nog weleens conflicten met bewoners. 'Niet iedereen is ervan gecharmeerd dat we 's morgens om zeven uur aan het maaien zijn. Uiteraard houden we hier zo veel mogelijk rekening mee en zoeken we plaatsen op waar de overlast zo gering mogelijk is. Het lage geluidsniveau van de machine helpt daar zeker bij. Je hoort de motoren met de ronddraaiende messen wel, maar het totale geluidsniveau scheelt toch gauw 25-30 decibel ten opzichte van de traditionele maaier', legt Van der West uit.


Extra functies

Als extra is de zero-turnmaaier uitgerust met verlichting en flitslampen, zodat er veilig over de weg gereden kan worden. Daarnaast zijn er extra haakogen bevestigd waarmee de machine snel en eenvoudig op de aanhanger vastgezet wordt. Ten slotte is de machine voorzien van het dekliftsysteem, waarmee de hoogte van de rotorbladen tijdens het maaien eenvoudig en snel in te stellen is.


Samenwerking Rein Drost

'Ik ben enigszins huiverig voor kinderziekten bij de aanschaf van nieuwe machines', vervolgt Van der West. 'Mede omdat wij de eerste in Europa waren die met deze machine ging werken, hebben we goede afspraken gemaakt en op papier gezet. De uitstekende samenwerking met Rein Drost Machinehandel heeft ertoe geleid dat we naast de twee elektrische maaiers ook nog een zestal elektrische quads (Green Bullith Hunter) bij Rein hebben aangeschaft', zo besluit Van der West.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER