Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eigentijdse make-over voor 90-jarige speelplek

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 16 juli 2021
100 sec


Utrechtse speeltuin Bankaplein wordt groener, uitdagender en inclusiever

Het Bankaplein in het hart van de Utrechtse wijk Lombok is een van de oudste speeltuinen van de stad. Hoewel er sinds de opening veel veranderd is, zagen het speeltuinbestuur, buurtbewoners en andere bezoekers kans de plek nóg prettiger te maken. Een verbouwing volgde, en het resultaat mag er zijn: een kleurrijke speelplek waar iedereen welkom is.


LEES OOK

Het Bankaplein opende zijn deuren voor het eerst in mei 1932. Bijna 90 jaar oud is de omheinde speelplek dus. Menig (oud-)Utrechter weet de plek aan de Billitonstraat, midden in de woonwijk, dan ook te vinden. Zoals de ouden zongen, piepen de jongen: ouders die vroeger in de speeltuin speelden, komen er nu met hun eigen kinderen.

Lombok is een multiculturele wijk en dat zie je terug in de speeltuin. Als een gezellige smeltkroes komen mensen met verschillende culturele achtergronden en gezinssituaties op de speelplek samen om te spelen en elkaar te ontmoeten.


Drie pijlers

Twee jaar geleden ging het bestuur van het Bankaplein, dat sinds 2017 onafhankelijk is, met buurtbewoners en bezoekers nadenken over het herinrichten van de ruimte. Hoewel er voor kinderen van twee tot zeven jaar voldoende op de speelplek te doen was, bleek er wat weinig uitdaging voor het oudere kroost.


Tijdens vervolggesprekken kwamen ook verduurzaming en toegankelijkheid voor kinderen met een beperking aan bod. De drie punten werden de pijlers voor het nieuwe ontwerp van het Bankaplein: uitdaging, duurzaamheid en inclusiviteit.


De drie pijlers voor het nieuwe ontwerp: uitdaging, duurzaamheid en inclusiviteit

Mouwen opstropen

Voor de uitvoering van het project stapte het speeltuinbestuur naar adviesbureau Speelnatuur en het eveneens in de Domstad gevestigde Eijkelboom, onderdeel van De Eijk Groep. Acht weken lang werd er verbouwd. Door de week zetten de werknemers van Eijkelboom de tanden in het grondverzet, het creëren van groenvlakken, het verplaatsen van toestellen en het maken en installeren van nieuwe, natuurlijke speelaanleidingen. Arie van Rijssen, bedrijfsleider bij Eijkelboom, is dolenthousiast over de speelplek: 'Een supergave klus om te doen!'


Op zaterdag stroopten vrijwilligers uit de buurt en omstreken de mouwen op. Zo hielpen ze bij het verzamelen van materialen en het verwijderen van overbodige hekken en tegels, maakten ze muurtjes en mozaïeken en bouwden ze een fietsparcours.

De tekst gaat verder onder de foto's.


Het vernieuwde Bankaplein heeft een freerun-parcours, een chill-net, een bamboebos, een waterspeelplaats én rolstoeltoegankelijke speelelementen

Heropening

Na de bijeenkomsten, het ontwerp en de werkzaamheden werd de speeltuin op 29 mei 2021 tijdens een feestelijke ceremonie (opnieuw) geopend. Het vernieuwde Bankaplein heeft een freerun-parcours, een zogenaamd chill-net, een bamboebos, een waterspeelplaats, betonnen banken en speelelementen die rolstoeltoegankelijk zijn. Ook is de vernieuwde plek groener en duurzamer geworden, doordat er zoveel mogelijk gebruikgemaakt is van natuurlijke materialen. 'Zo hebben we robinia-stamhout gebruikt uit eigen regio', vertelt Van Rijssen. 'Dit is deels afkomstig van lokale rooiwerkzaamheden van Eijkelboom.'



In het ‘clubhuis’ op het Bankaplein vinden regelmatig allerlei activiteiten plaats.
In het ‘clubhuis’ op het Bankaplein vinden regelmatig allerlei activiteiten plaats.
Speeltuin Bankaplein aan de Billitonstraat 7 in de Utrechtse wijk Lombok is geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 tot 17.30 uur. Kijk voor meer informatie over de speeltuin en geplande activiteiten op www.speeltuinbankaplein.nl.

Foto's: Paulien Varkevisser

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER