Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Complete bodem- en onkruidbeheersing met maxi-multifunctionele machine uit Borne

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 10 mei 2021
229 sec


Elektrisch schoffelen met de SPK03-'kruiwagen'

Mechanisatiebedrijf Gebr. Ezendam uit het Twentse Borne en ontwikkelaar Hens Hinloopen uit Epe ontwikkelden een elektrisch aangedreven machine voor onkruidbeheersing. Het gaat niet om een standaardoplossing, maar om een fraai staaltje combinatie-apparatuur die uit hun beider experimenten ontstond.

Hoveniersbedrijf De Weerdt in Wapenveld werkt ruim een jaar met de SPK03 Multi-E-Wagen.
Hoveniersbedrijf De Weerdt in Wapenveld werkt ruim een jaar met de SPK03 Multi-E-Wagen.

Onlangs, op weg voor een gesprek in West-Nederland, viel mijn oog op een bijzonder, futuristisch ogend roestvaststalen apparaat. De man die erachter liep, was duidelijk aan het schoffelen in de rijen. Dus ... mijn auto gekeerd, vragen gesteld en als antwoord gekregen van de medewerker: 'Ene Ezendam is de leverancier en het apparaat heeft een elektrisch aandrijving.' Zoiets nodigt uit om navraag te doen. Gebr. Ezendam uit Borne blijkt inderdaad de producent/leverancier, en het zou hierbij om de SPK03 Multi-E-Wagen gaan. Ik werd meteen verwezen naar Hens Hinloopen uit Epe (Gld). 'Die kan je er veel meer over vertellen. Het is namelijk een soort elektrisch aangedreven werktuigdrager, die bestemd is om onkruid geïntegreerd te beheersen. Hij heeft hiervoor een flexibel combinatiewerktuig ontwikkeld.'

'Het is geen vervanging, maar een aanvulling op bestaande machines'

Laagvolumestrooitechniek

Allereerst blijkt dat je er aanzienlijk veel meer mee kunt dan alleen schoffelen en wieden. Ontwikkelaar Hens Hinloopen praat al snel over de laagvolumespuittechniek (LVS) die hij in de SPK03 toepast. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een driftarme, middelgrove druppel van ongeveer 250 micron. Dankzij deze techniek heb je slechts 10 tot 40 liter spuitvloeistof per hectare nodig en 0,5 tot 1,5 liter middel. Hinloopen zegt hierover: 'Je kunt er bijvoorbeeld paden mee behandelen; de spuitkap hiervoor is 1,20 meter breed. Dit elektrisch aangedreven voertuig heeft een modulaire opbouw en je kunt het aanpassen voor verschillende werkzaamheden. Zo kun je er korrels of vloeistoffen in de rij mee doseren die de plantgroei stimuleren. Hierbij kun je zelfs gps-technieken inzetten, zodat de afgifte zich aanpast aan je rijsnelheid. Andere beschikbare tools zijn zeker zo belangrijk. Dan denk ik aan verschillende soorten schoffel- en wiedgarnituur, een vingerwieder met draadstalen veren, een torsiewieder, een rolschoffel, een bosmaaier en zelfs zagen.' De beschikbaarheid hiervan maakt volgens Hinlopen een geïntegreerde aanpak van ongewenste kruiden mogelijk, voor zover dit wettelijk al geen verplichting is. Welke techniek of methode je inzet, is vaak afhankelijk van de weersomstandigheden. Hij ziet deze innovatie overigens niet als vervanging, maar als een aanvulling op bestaande machines: 'Geen enkele manier of methode is de enige juiste oplossing. Het optimale beheer zal de geïntegreerde aanpak zijn en deze Multi-E-Wagen helpt hier zeker bij', volgens Hinloopen.


'Het optimale beheer is een geïntegreerde aanpak'

Wat betreft vloeistoffen kun je met de werktuigdrager meststoffen, 'groene' plantversterkende middelen en bacteriepreparaten als <i>mycorrhiza</i> en nematoden toedienen.
Wat betreft vloeistoffen kun je met de werktuigdrager meststoffen, 'groene' plantversterkende middelen en bacteriepreparaten als mycorrhiza en nematoden toedienen.

SPK03 in gebruik

Hoveniersbedrijf De Weerdt in Wapenveld werkt al ruim een jaar met de SPK03. Eigenaar Jan de Weerdt gebruikt hem in landschappelijke beplantingen en voor mechanische onkruidbestrijding. Hij heeft er veel gemak van dat hij de schoffels (ganzenvoeten) eenvoudig kan verplaatsen en verwisselen. De Weerdt: 'Dit geeft mijn machine een variabele werkbreedte van 20 tot 100 cm. Wij gebruiken hem overigens niet om chemische producten (glyfosaat en groeistoffen) en biologische middelen (bacteriepreparaten en nematoden) uit te brengen met die laagvolumetechniek. Ook de mogelijkheden om hem om te bouwen tot rijenbemester of granulaatstrooier laten wij onbenut.' De Weerdt zet de machine vooral in voor het schoffelen. Dat gebeurt bij hem vooral op grote oppervlakken, zoals bedrijfsterreinen: 'We doen dat bijvoorbeeld bij een papierfabriek in onze omgeving. De SPK03 schoffelt het best als het terrein vlak is en de bodem redelijk vast. Het aandrijvende wiel, onder de rvs-kast, trekt de werktuigdrager moeiteloos voort. Zelfs als je in modder terechtkomt! De snelheid kun je in drie stappen instellen tot een maximum van circa 6 km/uur. Je hoeft er dus niet achteraan te hollen, zoals bij andere, smallere schoffelmachines in de tuinbouw en boomteelt. Wij schoffelen er zelfs in wildverband aangeplante bosplantsoenen mee. De machine is goed in balans en de besturing gaat daardoor licht. Het werken met de machine gaat rustig, zonder lawaai en uitlaatgassen. Anders dan een frees versmeert hij de bodem niet en krijg je geen zogenoemde ploegzool.' Hoveniersbedrijf De Weerdt zette de machine ook in bij de aanplant van een voedselakker met fruitbomen en bessenstruiken in Epe. Verder bewees de machine zijn diensten bij de ontwikkeling van een tiny forest in De Weerdts woonplaats: 'Dat is een terrein van circa 30 hectare, met veel gazons en nieuwe aanplant. Daar hebben we ervaren hoe belangrijk het is om zo'n nieuwe plantbodem onkruidvrij te houden. Lang onkruid schoffelen is lastig; onkruid moet je bijhouden! Na het aanplanten van bomen en heesters hebben we de machine ingezet om de bovenlaag van dit tiny forest te egaliseren.' Schoonhouden is volgens De Weerdt het enige wat de machine aan onderhoud vraagt. Het hoveniersbedrijf, waar vier mensen werken, schafte slechts één accu aan bij de SPK03. 'Omdat we er toch nooit een hele dag mee werken, vonden we het niet nodig om een extra accu in de lader te hebben. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kunnen wij er drieënhalf tot zes uur mee werken', aldus de hovenier.


'De machine is goed in balans en de besturing gaat daardoor licht'

Er bestaat zelfs de optie om een bosmaaier aan te bouwen.
Er bestaat zelfs de optie om een bosmaaier aan te bouwen.

Minder bladherbiciden

De Weerdt noemde reeds een aantal voordelen die hij ervaart bij zijn machine. Door het ontbreken van een verbrandingsmotor bespaart een hovenier op fossiele brandstof bij schoffel- en wiedopdrachten. Bij opdrachtgevers kan het een aanbeveling zijn dat de opdrachtnemer duurzaam en zonder lawaai werkt. In een plant- en boomomgeving zijn beheer en controle van onkruid en meststoffen de grootste kostenpost tijdens de teeltcyclus. 'Kostenbesparing, ergonomische verbeteringen en het tegengaan van bodemverdichting zijn grote pluspunten van deze nieuwe modulaire oplossing. Op bladherbiciden zijn besparingen tot minimaal 50 procent haalbaar', laten de initiatiefnemers weten.


Onlangs introduceerde Ezendam een E-trike-versie met plaats voor een bestuurder.
Onlangs introduceerde Ezendam een E-trike-versie met plaats voor een bestuurder.

Gebr. Ezendam en Hens Hinloopen

Ontwikkelaar en verkoper Hens Hinloopen uit Epe is al lange tijd gespecialiseerd in het optimaliseren van onkruidbeheersing middels laagvolumetechnieken. We kennen hem eveneens van de Mankar-techniek. Sinds het jaar 2017 ontwikkelt hij vanuit zijn bedrijf IG-Tec samen met Gebr. Ezendam elektrische modulaire oplossingen voor gewasverzorging. Voor chemische en biologische toediening wordt de LVS-techniek gebruikt. Hiermee zijn 'groene' plantversterkende middelen en bacteriepreparaten (zoals mycorrhiza en nematoden) net zo goed verwerkbaar als bijvoorbeeld vloeibare meststoffen. Deze elektrisch aangedreven werktuigdrager werd aanvankelijk ontwikkeld voor onkruidbeheer in de boomkwekerijsector, maar geniet ook steeds meer belangstelling in de hovenierssector, bijvoorbeeld voor begraafplaatsen. In het begin was de laagvolumespuittechniek als handgedragen versie beschikbaar. Daarna kwam de elektrisch aangedreven multifunctionele SPK03 Multi-E-Wagen, waarover dit artikel gaat. Vervolgens kwam er een uitvoering die als opbouwset gemonteerd kan worden in een meerrijig systeem op een voertuig als een quad. De man die vanuit Ezendam betrokken is bij de productontwikkeling, is Wichert van Hoorn. Sinds kort levert Gebr. Ezendam een elektrisch aangedreven trike met plaats voor een bestuurder. Deze werktuigdrager heeft meerdere toepassingsmogelijkheden om de integratie te bevorderen. Vanaf 1 januari 2021 vallen deze elektrische machines onder de MIA/Vamil-regeling. Zie voor meer info de RVO-site.

Naast wieden en schoffelen leent de werktuigdrager zich bijvoorbeeld voor rijenbemesting met granulaat.
Naast wieden en schoffelen leent de werktuigdrager zich bijvoorbeeld voor rijenbemesting met granulaat.

SPK03 Multi-E-Wagen

Gewicht: 40 kg
Electromotor: 48V/550 W, borstelloos
Accu: uitwisselbare lithiumionaccu, 48V/15 Ah
Aandrijving: 1 wiel met gripprofielband
Display: digitale display met onder meer een dagteller
Onkruidbeheersing: mechanisch en thermisch
Chemische onkruidbeheersing: met LVS-strooitechniek
Bemesting: rijenbemesting met granulaat

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER