Amsterdam steeds vriendelijker voor bijen
dinsdag 10 maart 2015
Terwijl het wereldwijd slecht gaat met de bij, is in Amsterdam het aantal soorten wilde bijen met 20% gestegen, van 51 verschillende soorten in 2000 naar 61 soorten in 2014. De stand van de wilde bij is een goede graadmeter voor de ecologische rijkdom van Amsterdam.
Dit heeft wethouder Groen Abdeluheb Choho gezegd op een symposium over Bijen en vlinders, waar de gemeente Amsterdam haar resultaten presenteert van de lopende onderzoeken in de stad. De afgelopen tien jaar is het Amsterdamse groen anders ingericht en beheerd. Op verschillende plekken in de stad zijn wilde bloementuinen aangelegd, is de Amsterdamse Ecologische Structuur ecologisch beheerd, wordt er door de gemeente geen gif meer gebruikt in het openbare groen en zijn er specifiek voor de bijen in de stad projecten uitgevoerd en gestart. Het blijkt nu dat de bij daar flink van profiteert. Wethouder Choho: ‘Het gaat goed met de natuur in de stad, en uitstekend met de bij. Binnenkort kom ik bovendien met een plan voor nog meer en beter groen, zodat bij en mens overal in de stad het groen kunnen blijven vinden.’ Op ongeveer tachtig plaatsen in de stad heeft de gemeente Amsterdam onderzoek gedaan naar de spreiding van de wilde bij. Telde de gemeente Amsterdam in 2000 nog 51 soorten, in 2014 waren dat er 61. Zo zijn de grote klokjesbij, gedoornde slakkenbij en tronkenbij nieuwe soorten. Binnen de soorten is ook een toename van de bij waar te nemen. Zo was de gewone sachembij in 2000 nog schaars, in 2014 vlogen deze talrijk rond.
Uit onderzoek dat in 2014 is gestart blijkt dat er circa 650 bijenkasten zijn, verspreid over de stad. Zo staan er bijenkasten op daken van bewoners, hotels, kantoren en bedrijven en in volkstuinen, speciale bijenparken en de stadsparken. Daarnaast is gekeken waar de belangrijkste bomen in de openbare ruimte staan voor de bij. De toegenomen biodiversiteit in Amsterdam is waardevol voor de bewoners. De beleving van het groen in de stad krijgt voor veel mensen een extra dimensie als er veel verschillende soorten dieren en planten te vinden zijn. Een groeiend aantal Amsterdammers lijkt daarin geïnteresseerd, gezien de enorme opkomst van activiteiten als wildplukken in de stad of excursies met een stadsecoloog. De structuur van de stad met veel afwisseling van soorten groen, verschillende typen bebouwing, waterstructuren en een diversiteit aan microklimaten maakt dat een grote diversiteit aan flora en fauna is ontstaan.
Tip de redactie
|