Zaden zijn zonder zuurstof veel langer houdbaar |
|
|
|
|
 |
| 41 sec |
Als zaaizaad bij zaadbedrijven en genenbanken en in de bekende 'zaadkluis' op Spitsbergen voortaan in zuurstof-arme omstandigheden opgeslagen zou worden, zou het veel langer bewaard kunnen worden zonder dat het aan kiemkracht verliest.
Dat blijkt uit onderzoek van zadenexperts van de Nederlandse genenbank, het Centrum Genetische Bronnen, Nederland, dat onderdeel is Wageningen UR, en zaadfysiologen van Wageningen UR. Ze onderzochten voorgekiemde selderijzaadjes die hun kiemkracht normaalgesproken al na drie weken verliezen. Als ze zonder zuurstof worden bewaard, kiemt na drie weken nog zo'n 98 procent van de zaden.
Veel zaadbedrijven en buitenlandse genenbanken bewaren hun zaden van moderne rassen en wilde soorten nu nog in gewone lucht. In die lucht zit 21 procent zuurstof. Die zuurstof reageert met allerlei stoffen die in de plantenzaden zitten. De reactie met zuurstof zorgt ervoor dat zaden in kwaliteit achteruit gaan: ze verliezen hun kiemkracht. Een korte tijd met zuurstof is niet erg omdat de antioxidanten in de zaden dat kunnen opvangen. Maar nu blijkt dat de het effect van zuurstof bij langduriger bewaring zó hoog is, dat het de beperkende factor wordt bij de houdbaarheid van de zaden. Als zaden zonder zuurstof bewaard zouden worden, zouden ze veel langer hun kiemkracht behouden.
bron: Wageningen UR
| LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
| Er zijn nog geen reacties. |
|