Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kybys visie op route naar wijk van de toekomst

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Martijn van Gulick, vrijdag 4 oktober 2024
151 sec


Integrale aanpak voor duurzame woonwijken

In deze tijd van klimaatverandering, verstedelijking en maatschappelijke verschuivingen is het essentieel om wijken te ontwikkelen die niet alleen aan de huidige behoeften voldoen, maar ook toekomstbestendig zijn. Zo'n wijk van de toekomst is meer dan een verzameling woningen en infrastructuur; het is een leefomgeving die flexibel kan inspelen op veranderende omstandigheden, het welzijn van bewoners bevordert en de ecologische impact minimaliseert.


Klimaatverandering brengt extremer weer met zich mee, zoals hevige regenval en hittegolven, wat de stedelijke leefomgeving onder druk zet. Daarnaast vragen maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, eenzaamheid en gezondheidsproblemen om gezonde en leefbare wijken. Het is duidelijk dat onze steden en dorpen zó moeten worden ingericht dat ze een positieve invloed hebben op de leefomgeving in de breedste zin van het woord. Ruimte voor sporten en bewegen is hierbij een belangrijk aspect. Toegankelijke sport- en speelvoorzieningen bevorderen de gezondheid, versterken de sociale cohesie en dragen bij aan een vitale samenleving. Sporten en bewegen in de openbare ruimte is daarom een onmisbare schakel bij de inrichting van de Wijk van de Toekomst.

Bouwstenen voor toekomstbestendige wijken

Het ontwikkelen van toekomstbestendige wijken vereist een integrale aanpak, waarin duurzaamheid, leefbaarheid en aanpasbaarheid centraal staan. Dit vraagt om een langetermijnvisie en een zorgvuldig afgestemde aanpak in elke fase van het proces, van het eerste initiatief tot en met het beheer. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de wijken van vandaag ook in de toekomst aantrekkelijk en gezond blijven.
Het succes van een toekomstbestendige wijk begint met een solide visie, waarin de lange termijn centraal staat. Het is cruciaal om alle belanghebbenden, van bewoners tot beleidsmakers, hier al vroeg in het proces bij te betrekken. Dit vergroot niet alleen de kwaliteit van het ontwerp, maar ook het draagvlak en de acceptatie. Een goed initiatief begint met gedegen onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen van een gebied, zoals bodemgesteldheid, milieu-impact en toekomstige behoeften van bewoners. Door deze factoren vanaf het begin mee te nemen, leggen we de basis voor wijken die klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.


Van ontwerp naar realisatie

Het ontwerp is de vertaalslag van visie naar werkelijkheid. In deze fase moeten duurzame oplossingen niet alleen worden bedacht, maar ook praktisch uitvoerbaar zijn. Denk aan klimaatadaptieve maatregelen, zoals waterdoorlatende bestrating of groene daken, die zorgen voor een betere waterhuishouding. Het ontwerp moet daarnaast aantrekkelijk en functioneel zijn, zodat het een plaats wordt waar mensen graag wonen en recreëren. Wonen en recreëren versterken elkaar in een doordacht ontwerp. Hierbij speelt meervoudig ruimtegebruik een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan een centrale groene zone in een wijk, die dient als speeltuin voor kinderen, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit en wateropvang. Zo benutten we de beschikbare ruimte optimaal en creëren we een omgeving die uitnodigt tot zowel wonen als recreëren, met duurzaamheid als kernwaarde.
Wanneer de plannen gereed zijn, begint de fase van contractering en aanbesteding. Duidelijke afspraken over de wijze van aanbesteding zijn belangrijk voor het waarborgen van de visie. Het gaat hierbij niet alleen om de laagste prijs; juist samenwerking, duurzaamheid en kwaliteit zijn pijlers onder de gunningscriteria. Zo kom je tot een gedegen keuze, waarbij de langetermijnwaarde van het project gewaarborgd wordt.


Van bouwplaats tot wijkbeheer

Tijdens de uitvoering moet de kwaliteit van het werk nauwlettend worden bewaakt. De duurzaamheidsdoelen die in de ontwerpfase zijn vastgesteld, moeten ook daadwerkelijk in de praktijk worden gerealiseerd. Dit vraagt om nauwkeurige begeleiding en toezicht, zodat het project volgens plan verloopt en voldoet aan de standaarden die vooraf zijn vastgesteld.
Na de oplevering begint een nieuwe fase: het beheer van de wijk. Duurzaamheid houdt niet op bij de bouw, maar moet ook in het dagelijks gebruik verankerd blijven. Het maken van heldere afspraken over het onderhoud en het beheer van de openbare ruimte is daarbij cruciaal. Zo blijft de kwaliteit van de wijk ook op de lange termijn gewaarborgd, en wordt voorkomen dat de duurzame investeringen verloren gaan.


Noodzaak van integrale aanpak

Een duurzame wijk vraagt om een geïntegreerde aanpak, waarin alle fasen, van initiatief tot beheer, naadloos op elkaar aansluiten. Door de diverse belangen en belanghebbenden te verenigen, ontstaat een samenhangend geheel, dat niet alleen het welzijn van bewoners bevordert en de ecologische voetafdruk vermindert, maar ook veerkrachtig is tegen toekomstige uitdagingen.
Het realiseren van zo'n wijk vereist meer dan plannen; het vraagt om een visie die zowel de toekomst als de betrokken belangen meeneemt. Door elke projectfase zorgvuldig te doorlopen en weloverwogen beslissingen te nemen, creëren we een esthetische en functionele leefomgeving, voorbereid op de behoeften van toekomstige generaties. Deze holistische aanpak zorgt ervoor dat we bouwen voor zowel nu als de toekomst.


Martijn van Gulick
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER