Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kennisevenement over CSRD-Compliance en Biodiversiteit trekt volle zaal professionals

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 5 juli 2024
91 sec


Verfrissend om eens níet met groenprofessionals over het belang van groen te praten

Onlangs organiseerde groenvoorziener Donker Groep twee kennisevenementen gericht op CSRD-compliance en biodiversiteit. Vakblad Stad+Groen was bij één van de edities aanwezig en vond het verfrissend om eens niet over groen te praten met groenprofessionals, maar met een super diverse groep deelnemers uit verschillende sectoren, waaronder bouw, financiële sector, luchtvaartmaatschappijen, vastgoedprofessionals, schoonmaakbedrijven en zelfs een bioboer.


CSRD-Compliance betekent dat bedrijven duidelijk moeten rapporteren over hun invloed op het milieu en de maatschappij. Het doel is om bedrijven transparanter te maken over hun duurzaamheidsinspanningen en de impact die ze hebben. Vanaf 1 januari dit jaar moeten grote bedrijven voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive, oftwel CSRD. Dit vereist uitgebreidere rapportages over duurzaamheidsprestaties, inclusief thema's zoals CO2-reductie, sociaal kapitaal, klimaatadaptatie, maar óók biodiversiteit. Voor beursgenoteerde MKB-bedrijven treedt deze richtlijn in werking vanaf 2026. Kortom een uitgelezen kans voor groenprofessionals om het podium te betreden en het belang en de mooie kansen van groen uit te lichten.

Verschillende tools

Tijdens het evenement legde Donker Groep uit hoe zij bedrijven kunnen ondersteunen bij het voldoen aan deze nieuwe vereisten, met name op het gebied van grond- en terreinbeheer. Met tools zoals het NL Terreinlabel en de Meetlat Biodiversiteit van IPC, biedt Donker Groep een methodiek om de huidige situatie inzichtelijk te maken en verbeterplannen op te stellen die bijdragen aan een duurzamer terreingebruik.
De sessies werden verzorgd door diverse experts waaronder (een bekende in onze sector) Guido Hamelink van NLadviseurs. Hij ging dieper in op de implicaties van biodiversiteit binnen het bedrijfsleven. Irene Hesseling, ook van NLadviseurs, behandelde de waardeketen en de impactanalyse van biodiversiteit via een praktische casestudie.


'Het probleem is dat er geen duidelijke ROI is op biodiversiteit, er is geen excel voor die koolmees of egel op je bedrijfsterrein'


50% stedelijk groen = kwijt

Ook Elwin de Vink van Donker nam kort het woord hij vertelde hoe in 30 jaar maar liefst 50% van het stedelijk groen is verdwenen. De Vink: 'Als mensen hebben we de afgelopen jaren teveel gefocust op efficiëntie. Precies daarom is het gemiddelde bedrijfsterrein veel te grijs. De Vink: 'Het probleem is dat er geen duidelijke ROI is op biodiversiteit. Er is geen excel voor die koolmees of egel op je bedrijfsterrein.' Maar volgens de Vink is er ook genoeg wél, hij presenteert in sneltreinvaart diverse praktijkcasussen en wetenschappelijke onderzoeken naar alle voordelen van groen. Zoals het onderzoek dat vastgoed meer waard wordt door groen, maar ook hoe groen het ziekteverzuim met gemiddeld 1,6 dagen per fte verlaagd. Of de voordelen van natuurinclusief bouwen voor overstromingsrisico's of energiebesparing. Maar ook dat een groen gebouw je kan helpen als bedrijf in je zoektocht naar goed personeel, want een groene werkplek is aantrekkelijker om te gaan werken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER