Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ontwikkeling praktijkrichtlijn voor bodemvochtmetingen van start

NIEUWS
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 1 juli 2024
66 sec


Droogte blijft elke zomer een uitdaging, ondanks de recente neerslag. Er zijn nog geen geavanceerde methoden voor het vaststellen van het vochtgehalte in de bodem. Daarom begint NEN, in opdracht van Stowa Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, met de ontwikkeling van een Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) voor bodemvochtmetingen.

Nijmegen, watergift bomen
Nijmegen, watergift bomen

De droge jaren van 2018 tot 2022 waren voor waterbeheerders aanleiding om beter inzicht te willen krijgen in de watervoorraad in de bodem. De focus ligt hierbij op het bodemvochtgehalte in de onverzadigde zone, het deel van de bodem boven het grondwaterpeil. Bodemvochtmetingen zijn voor waterschappen relatief nieuw, en er is weinig bestaande documentatie, zoals richtlijnen of normen.

Betrouwbare meetreeksen

De nieuwe NPR zal aanbevelingen geven voor het verkrijgen van betrouwbare meetreeksen van bodemvochtmetingen in Nederland. De richtlijn zal verschillende onderwerpen behandelen, waaronder toepassingsgebieden, meetmethoden, benodigde instrumenten, selectie van meetlocaties en de manier van databeheer en -verwerking.
Deze praktijkrichtlijn moet bijdragen aan een gedeelde kennis over bodemvochtmetingen en het opzetten van goed functionerende bodemvochtmeetnetten. Dit stelt waterschappen in staat om het waterbeheer te optimaliseren, zoals het vasthouden van water bij droogte, het verminderen van meststoffenuitspoeling en het verbeteren van operationele verwachtingen bij wateroverlast.


Ontwikkeling van de richtlijnen

De richtlijnen voor NEN 2767 Groen zijn ontwikkeld door de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlem, Pius Floris Boomverzorging, Alles over Groenbeheer, Rijksvastgoedbedrijf, Royal Haskoning DHV en Helix Academy samen met Groenkeur.


Lid worden van de werkgroep?

De NPR voor bodemvochtmetingen wordt ontwikkeld door een werkgroep onder de NEN-normsubcommissie voor Hydrometrie. Stowa financiert aanvullend onderzoek voor de NPR, uitgevoerd door adviesbureau Nelen & Schuurmans. In de tweede helft van 2024 bespreekt de werkgroep de onderzoeksresultaten tijdens meerdere bijeenkomsten om de inhoud van de NPR af te stemmen. Experts die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de NPR kunnen zich aanmelden om lid te worden van de werkgroep.


De richtlijn behandelt onderwerpen zoals toepassingsgebieden, meetmethoden, benodigde instrumenten, selectie van meetlocaties en de manier van databeheer en -verwerking

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER