Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Houtkachels: warmte, gezelligheid en duurzaamheid voor elk huis

INGEZONDEN MEDEDELING
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, zondag 9 juni 2024
93 sec


Sinds een paar jaar is de houtkachel weer helemaal terug van weggeweest. Waar ze vroeger vooral gezien werden als een ouderwetse bron van warmte, zijn de moderne houtkachels juist geliefd om hun duurzaamheid, uitstraling en efficiëntie. We gaan je vertellen wat de voordelen van een houtkachel zijn en hoe je de juiste keuze voor jouw huis maakt.


De voordelen van een houtkachel
De moderne houtkachels brengen verschillende voordelen met zich mee. Zo zijn ze een stuk efficiënter dan de varianten van vroeger. Ze gebruiken geavanceerde verbrandingstechnologie om zo veel mogelijk energie uit het hout te halen. Zo wordt er minder hout verbruikt, maar ontstaat er wel meer warmte. Zo zijn ze tegenwoordig ook een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast brengt een houtkachel ook het voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van elektriciteit of gas. Wanneer de gasprijzen stijgen of de stroom uitvalt, zit jij er in ieder geval warm bij met je houtkachel. Ook brengt een houtkachel sfeer in huis. De houtkachels van Blinqkachels zien er ook nog eens hartstikke mooi uit en zorgen voor een gezellige, ontspannen en vooral warme sfeer in je interieur.

Soorten houtkachels
Er zijn verschillende soorten houtkachels die geschikt zijn voor in huis. De meest traditionele is de vrijstaande houtkachel. Deze staat los in de kamer en is daardoor makkelijk te installeren en te gebruiken. Ook kun je kiezen voor een ingebouwde houtkachel. Deze worden vaak in een nis of de bestaande open haard geplaatst en aangesloten. Zo sluit hij perfect aan op je interieur. In bovenstaande houtkachels gebruik je gewoon haardhout, maar je kunt ook kiezen voor een pelletkachel. In een pelletkachel verbrand je samen geperste houtkorrels, de pellets, in plaats van haardhout. Deze kun je vaak wat beter regelen qua temperatuur en hebben automatische functies.

Hoe kies je de juiste houtkachel?
Als je een houtkachel gaat kiezen, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je kijken naar de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Een te kleine kachel zal de ruimte niet opwarmen, terwijl een te grote kachel kan leiden tot oververhitting. Ook het verbrandingsrendement is hierbij belangrijk. Als hij meer warmte uit elk houtblok haalt, kun je flink kosten besparen. Ook moet je natuurlijk rekening houden met de milieu- en gezondheidsnormen. Zorg ervoor dat de kachel aan deze regels en normen voldoet. Zo zijn moderne kachels zo ontworpen dat er minder fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij komen. Als laatste is het ook belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van de kachel. Er zijn houtkachels die een handige aslade hebben die je zonder er een bende van te maken kunt schoonmaken. Dit zal veel tijd en moeite kunnen besparen.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad & Groen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER