Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe tool om buitenspeeltijd tussen gemeenten te bekijken

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 7 juni 2024
55 sec


Spelen kinderen in jouw gemeente minder buiten dan elders? Zijn er verschillen tussen wijken? Deze vragen zijn vaak lastig te beantwoorden door verschillende manieren van meten en rapporteren. Het Mulier Instituut heeft nu de monitor Buitenspelen in Kaart (BinK) ontwikkeld om dit te verbeteren.

Spelende kinderen en een grote boom in Amsterdam
Spelende kinderen en een grote boom in Amsterdam

Verschillen in meetmethodes kunnen tot vertekende resultaten leiden. Zo leken bijvoorbeeld kinderen in West-Brabant meer buiten te spelen dan in andere regio's. Dit verschil bleek echter te komen door andere vraagstellingen in vragenlijsten.

Buitenspeelindicator

BinK biedt een betrouwbare manier om buitenspelen te meten. De vragenlijst kijkt naar buitenspelen op school, opvang en in de vrije tijd. Dit leidt tot een 'buitenspeelindicator' die de gemiddelde buitenspeeltijd per dag in uren aangeeft. Dit is nuttig voor onderzoekers, gemeenten en de GGD om vergelijkingen te maken.


De vragenlijst kijkt naar buitenspelen op school, opvang en in de vrije tijd. Dit leidt tot een 'buitenspeelindicator' die de gemiddelde buitenspeeltijd per dag in uren aangeeft

Vragenlijst met instructiehandleiding

Voor betrouwbare vergelijkingen moet de vragenlijst op dezelfde manier worden gebruikt. Daarom is er een handleiding met instructies geschreven. Het is bijvoorbeeld belangrijk om dezelfde leeftijdscategorie├źn te gebruiken, omdat jongere kinderen vaker buitenspelen dan oudere kinderen. Ook gender wordt meegenomen, omdat jongens vaker buiten spelen dan meisjes.
De vragenlijst moet op hetzelfde moment en op dezelfde manier worden afgenomen. Dit is belangrijk om veranderingen over tijd en tussen regio's te kunnen vergelijken, omdat buitenspelen per seizoen kan verschillen.


De BinK-vragenlijst is ontwikkeld in samenwerking met meer dan twintig experts. De ontwikkeling en instructies zijn vastgelegd in de 'Handleiding Buitenspelen in Kaart (BinK)'.

De 'buitenspeelindicator' is nuttig voor onderzoekers, gemeenten en de GGD om vergelijkingen te maken

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER