Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Cijfers CBS: stedelijk groen is ruim 56 miljoen euro waard

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 30 mei 2024
74 sec


Investeren in stedelijke vergroening levert gezondheidswinst in klinkende munt

Het CBS kwam vandaag naar buiten met berekeningen over afvang van fijnstof door groen in de steden en op het platteland. In 2021 ving het stedelijk groen maar een klein deel van de totale hoeveelheid fijnstof af, maar dit had een grote economische waarde, onder meer doordat fijnstofafvang zorgt dat er minder zorgkosten worden gemaakt.

Bomen in Rotterdam
Bomen in Rotterdam

De boodschap van het CBS-bericht is dat de natuur in 2021 minder fijnstof heeft afgevangen dan in 2013. Dit komt volgens het CBS niet doordat de natuur erop achteruit ging, maar omdat er minder fijnstof aanwezig was. Uit hetzelfde bericht blijkt dat stedelijk groen slechts 6 procent afving van de totale hoeveelheid afgevangen fijnstof. Dat komt neer op circa 0,9 miljoen kilogram van de in totaal afgevangen 14,9 miljoen kilogram fijnstof in 2021.

Nut van ecosysteemdienst luchtfiltratie

Het afvangen van fijnstof (de ecosysteemdienst luchtfiltratie) is economisch nuttig omdat minder fijnstof in de lucht zorgt voor een beter welzijn van mensen; daardoor worden er bijvoorbeeld minder zorgkosten gemaakt. Het CBS berekende met de 'Natuurlijke kapitaalrekeningen' welke economische waarde er tegenover het afvangen van fijnstof staat.

Terwijl in kilogrammen weinig fijnstof wordt afgevangen in stedelijk gebied, is de economische waarde ervan veel groter dan op het platteland

Ruim 56 miljoen

Omdat in stedelijk gebied veel meer mensen wonen, is de economische waarde van fijnstof afvangen groter. De totale economische waarde daarvan in Nederland in 2021 is berekend op bijna 152 miljoen euro. Terwijl in kilogrammen slechts 6 procent fijnstof wordt afgevangen in stedelijk gebied, is de economische waarde daarvan veel groter dan die op het platteland: 37 procent van het totaal. Oftewel het stedelijk groen vertegenwoordigt een economische van ruim 56 miljoen euro als je het berekent op basis van afgevangen stikstof.

De waarde van 56 miljoen euro heeft alleen betrekking op de ecosysteemdienst luchtfiltratie en zegt nog niets over de waarde van andere ecosysteemdiensten.


Grote gezondheidswinst in steden

De bevindingen van het CBS onderstrepen het belang en het economisch nut van meer groen in de stad. Investeren in stedelijk groen levert al snel veel gezondheidswinst op en dat vertaalt zich ook naar economische waarde. Of omgekeerd, niet investeren in stedelijk groen is slecht voor het welzijn van mensen en drijft de kosten voor gezondheidszorg op.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER