Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Charlie betovert kinderen met sprookjesachtig speelparadijs

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, dinsdag 11 juni 2024
170 sec


Speeltoestel met wow-factor

In het gloednieuwe Charlie's Avonturendorp van Familierestaurant Charlie in Schaijk kunnen kinderen zich onderdompelen in een droomachtig speelparadijs. Het ontwerp van Noortje Segeren, landschapsontwerper bij BOERplay, biedt een harmonieuze mix van speelplezier, natuurlijke elementen, visuele aantrekkelijkheid en veiligheid. Met oog voor detail is de stijl van het restaurant naar de buitenruimte doorgevoerd. Dit zorgt ervoor dat gasten van het restaurant zowel kunnen genieten van hun maaltijd als van de speelervaring van hun kinderen. Als kers op de taart hebben ze uitzicht op de Droomhut, een uniek ontwerp van Maaike van der Weide.

De Droomhut trekt direct de aandacht van iedereen die het speelparadijs betreedt
De Droomhut trekt direct de aandacht van iedereen die het speelparadijs betreedt

Productontwerper Maaike van der Weide van BOERplay is trots op deze blikvanger in de gloednieuwe speelomgeving, die begin april werd opgeleverd. Zij tekende één heel hoge toren, om daar vervolgens twee kleine huisjes tegenaan te zetten die door een tussenverdieping verbonden zijn met de toren. Met ladders, netten en een touw kunnen kinderen het speelhuis beklimmen en via de glijbaan of de glijstang weer verlaten. Ook in het huisje zelf hoeven de kinderen zich geen moment te vervelen. Naast de lachspiegels in het speeltoestel kunnen ze vanaf een hangnet naar de sterren kijken. 'Het is echt iets compleet anders dan wat ik tot nu toe heb gemaakt als productontwerper', vertelt Van der Weide. 'Leuk is ook dat de Droomhut volledig door onze timmermannen in onze werkplaats in Nieuwendijk is gebouwd. Hierdoor zag ik de toren iedere dag met eigen ogen verder tot leven komen.'

Maaike van der Weide: 'Ik zag de toren iedere dag met eigen ogen verder tot leven komen'

Speeltoestel met wow-factor

Met zijn imposante hoogte en betoverende uitstraling trekt de Droomhut direct de aandacht van iedereen die het speelparadijs betreedt. Het toestel is geïnspireerd op een ander BOERplay-toestel dat in SnowWorld Zoetermeer staat, gecombineerd met de look-and-feel van de waterspeeltuin Archipel in de Efteling. 'Een speeltoestel met de wow-factor', zo definieert recreatieadviseur Remco van de Berg van BOERplay de Droomhut bij Charlie. 'Het klim- en klautertoestel is van FSC-gecertificeerd hout en biedt kinderen een spectaculaire ervaring. Door de combinatie met de sprookjesachtige hobbithuisjes, het zand-en-waterspel en de vele speelwaarden kunnen kinderen eindeloos spelen, waardoor de ouders langer kunnen genieten van een hapje en een drankje op het terras. Zo kan Familierestaurant Charlie zijn investeringen terugverdienen. De gasten hebben immers een prachtig uitzicht op de verschillende speelzones.'


Wensen van de klant

Familierestaurant Charlie in Schaijk verzocht BOERplay een buitenruimte te creëren met dezelfde sfeer als het natuurlijke speelbos in het restaurant zelf. Van de Berg inventariseerde de wensen van de klant en is enthousiast over de tot stand gebrachte transformatie. 'In de oude situatie zag je alleen een kaal grasveld met een stuk of drie toestellen. Nu is er sprake van een bijzondere samenhang tussen de verschillende speelelementen, het landschap en het storytelling-concept. Het totaalplaatje spreekt enorm tot de verbeelding. Zo hebben we ook, geheel in de stijl van BOERplay, zo veel mogelijk producten en materialen hergebruikt. Dit concept is niet zomaar een omgeving met speeltoestellen. Hier zit echt alles in.'


Vrije hand bij ontwerp

Deze visie wordt gedeeld door Charlie-eigenaar Charles Veerkamp: 'BOERplay heeft niet alleen onze speeltuin gerealiseerd, maar ook onze visie tot leven gebracht. Hun toewijding aan kwaliteit en de naadloze samenwerking hebben ons een speelomgeving van ongeëvenaarde pracht opgeleverd die voor veel plezier zorgt.' Noortje Segeren, landschapsontwerper bij BOERplay, heeft zoveel mogelijk geprobeerd de fantasie van kinderen te prikkelen. Ze kreeg de vrije hand bij het ontwerpen van de speelomgeving. Veerkamp en zijn operationeel directeur, Willem van Liempd, hadden vooraf al een duidelijk beeld van hoe de nieuwe buitenruimte eruit moest komen te zien.


Voor elk speltype is er een eigen veilige plek om te spelen
Ter inspiratie leverde Veerkamp een complete schets aan, om duidelijk te maken naar welke stijl hij op zoek was: natuurlijk, grillig én sprookjesachtig. Segeren integreerde haar visie op de vier speltypen van BOERplay (rauwers, bouwers, schouwers en douwers) in het ontwerpproces. Aanvullend keek de ontwerper naar een logische indeling op basis van leeftijd en speelbehoeften. Zo is er voor elk speltype een eigen veilige plek om te spelen, waarbij kinderen tegelijkertijd worden uitgenodigd om uit hun comfortzone te treden en andere vormen van spel te ontdekken.

Waterloop

Segeren creëerde onder meer een waterloop die speelwaarde-verhogend werkt en bijdraagt aan de sprookjesachtige uitstraling van de omgeving. Deze waterloop speelt ook een essentiële rol in het bevorderen van klimaatadaptatie. Het water begint te stromen bij de waterpomp en gaat, geholpen door een tweetal onzichtbare pompen, stroomafwaarts naar een lavabak waarin waterzuiverende planten staan. Vervolgens wordt het water, gefilterd en wel, weer door de grond opgenomen. Segeren koos voor veel inheemse planten die tegen een stootje kunnen, zo laat ze weten. 'Bovendien hebben we een deel van de oorspronkelijke beplanting hergebruikt. De Pinus-dennen hebben we eruit gehaald, opgepot en vervolgens een ereplaats gegeven in het nieuwe ontwerp, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de speelplek.'


Noortje Segeren: 'Het landschap draagt niet alleen bij aan het speelplezier van kinderen, maar geeft ook een enorme impuls aan biodiversiteit en klimaatadaptatie'
Langs de buitenrand van de speeltuin realiseerde ze geen haag, maar een lange heuvel. Deze zorgt voor variatie in het landschap en dient als natuurlijke afscheiding van de weg die achter langs de speelplek loopt. Door verschillende spelelementen in de heuvel te verwerken, is ook de vrijgekomen ruimte op het talud optimaal benut. Segeren: 'Het eindresultaat is een landschap dat niet alleen bijdraagt aan het speelplezier van kinderen, maar ook een enorme impuls geeft aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER