Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Is de NEN 2767 de Toekomst van Groenbeheer?

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dick Oosthoek, woensdag 22 mei 2024
71 sec


De implementatie van de NEN 2767 norm voor conditiemetingen in het groenbeheer biedt aanzienlijke voordelen voor de sector. Dit systeem, oorspronkelijk toegepast in sectoren zoals infrastructuur en vastgoed, is nu ook beschikbaar voor de groene buitenruimte. Dit biedt een nieuwe manier om de fysieke staat van natuurlijke assets zoals bomen, heesters en waterplanten systematisch te beoordelen.


De NEN 2767 biedt een objectieve methode om de conditie van groen te evalueren via een uniforme schaalverdeling van 1 (uitstekend) tot 6 (slecht). Dit stelt groenbeheerders in staat om risico's helder in kaart te brengen en geïnformeerde beslissingen te nemen over noodzakelijk onderhoud en investeringen.

Een belangrijk voordeel van deze methodiek is dat het bijdraagt aan een uniforme aanpak over verschillende gemeenten en instanties heen. Dit faciliteert een meer gestructureerde en efficiënte planning en programmering van groenonderhoud, wat voorheen vaak als een financiële sluitpost werd beschouwd.

Een belangrijk voordeel van deze methodiek is dat het bijdraagt aan een uniforme aanpak over verschillende gemeenten en instanties heen

Impact op Planning en Budgettering

Met de adoptie van de NEN 2767 kunnen organisaties de benodigde fondsen voor onderhoud en herstelwerkzaamheden beter voorspellen en toewijzen. Dit zou op de lange termijn niet alleen kunnen leiden tot kostenbesparingen, maar ook tot een verbeterde algehele staat van het stedelijk en landelijk groen.


De toekomst zal uitwijzen of deze norm de standaard wordt voor groenbeheer in Nederland

Is NEN 2767 de Toekomst?

Terwijl de NEN 2767 veel potentieel biedt voor gestandaardiseerd en efficiënt groenbeheer, is de implementatie ervan afhankelijk van brede acceptatie binnen de sector. De toekomst zal uitwijzen of deze norm de standaard wordt voor groenbeheer in Nederland. Voor nu biedt het een veelbelovende aanpak voor degenen die streven naar een systematische verbetering van groenonderhoud en -beheer. De gemeente Amsterdam wil in ieder geval niet meer zonder.

Opleiding weer van start
Nu de bomen weer in het blad staan en de perken, gazons en bermen weer groen zijn kan de inspectie nu uitgevoerd worden. Dit is ook het moment om nieuwe inspecteurs op te leiden volgens de norm. In juni zijn er een aantal cursussen beschikbaar bij Helix Academy. Hier vinden aspirant NEN 2767 inspecteurs meer informatie.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER