Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Veranker duurzaam beheer van bomen in gemeenten

ADVERTORIAL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Patricia Dolman, woensdag 5 juni 2024
95 sec


Met het PEFC Bomen Buiten het Bos-certificaat kunnen gemeenten hun duurzame bomenbeleid aantoonbaar maken, erover communiceren en de vele functies van bomen uitleggen om de bewustwording bij inwoners te verhogen.

Singel Gouda
Singel Gouda

180 miljoen bomen buiten het bos

Van de meer dan 340 miljoen bomen in Nederland staan er 180 miljoen buiten het bos. Een groot gedeelte daarvan staat in straten en singels en langs wegen in gemeenten. Bomen maken dus deel uit van onze leefomgeving. Het is van belang dat ook deze bomen duurzaam beheerd worden, zodat ze ecologische, economische en sociale functies blijven vervullen en toekomstige generaties er ook profijt van hebben. Het PEFC-keurmerk draait om het behoud van dit alles.


Maak duurzaam beheer aantoonbaar

Publieke instanties als gemeenten kunnen het PEFC-certificaat voor Bomen Buiten het Bos behalen. PEFC-certificering van bomen buiten het bos is hét instrument om duurzaam beheer te bewijzen. Met het certificaat maak je aantoonbaar dat jouw beheer van bomen duurzaam gewaarborgd is.


Markten

Het certificaat Bomen Buiten het Bos garandeert niet alleen de continuïteit van een vitaal bomenbestand, maar biedt ook de mogelijkheid om toegang te krijgen tot nieuwe markten voor vrijkomend hout. Denk aan het gebruik van hout voor gecertificeerde plaatmaterialen zoals mdf. (Stads)houtverwerkers met het PEFC-certificaat kunnen zo aantonen dat hun producten van PEFC-gecertificeerde bomen zijn gemaakt. Ook kunnen ze het PEFC-logo op het product plaatsen. Zo hebben klanten de garantie dat de producten een verantwoorde herkomst hebben en dragen bomen buiten het bos bij aan een toename van het gebruik van duurzame, hernieuwbare materialen.


BBB-kosten per km2
BBB-kosten per km2

Sluit je aan bij 's werelds grootste certificeringssysteem

Wereldwijd wordt zo'n 300 miljoen hectare PEFC-gecertificeerd bos beheerd door een miljoen boseigenaren. Net als bij bosbeheer geldt voor het beheer van bomen buiten het bos dat het beheerplan en de interne controle daarvan de basis zijn.


Gemeenten kunnen zich aansluiten bij het groepscertificaat van de Unie van Bosgroepen of een individueel certificaat behalen. Het certificaat wordt afgegeven door een onafhankelijke certificeerder. De certificeringskosten bestaan uit het tarief van de certificeerder en de jaarlijkse deelnemersafdracht aan PEFC. De afdracht bedraagt 1 euro per vierkante kilometer plus een vaste bijdrage van 10 euro. Om de administratieve lasten laag te houden, wordt de afdracht via de factuur van de groepsmanager of certificeerder verrekend.

Welkomstpakket

PEFC-gecertificeerde beheerders ontvangen het welkomstpakket. Dit bevat onder andere een plaquette voor aan de gevel, die zichtbaar maakt dat het beheer van de bomen in de gemeente PEFC-gecertificeerd is. Verder zijn er communicatiemiddelen die je kunt gebruiken om de inwoners van de gemeente te informeren over het duurzame beheer van de bomen in hun buurt.


Park - Ignacio Brosa

Doe mee!

Laat zien dat jouw gemeente buurtbomen duurzaam beheert en behaal het certificaat van PEFC Nederland voor Bomen Buiten het Bos. Het certificaat is daarvoor het bewijs bij uitstek. Je kunt je inlezen via pefc.nl/bomen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jelle de Bijl, jelle.de.bijl@pefc.nl of 06 41 61 93 75.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER