Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Glooiende rivierduin en architectuur onlosmakelijk verbonden in Silvolde

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, woensdag 8 mei 2024
118 sec


Op een voormalige fabriekslocatie in Silvolde is een natuurinclusieve woonbuurt, bestaande uit 20 grondgebonden woningen en 39 appartementen, ontstaan genaamd ‘Rivierduinen’. De herstelde glooiende rivierduin en de architectuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.


De bewoners van 'Rivierduinen' wonen niet op de duinen, maar midden in het duinen-landschap van de Oude IJssel. Door de gedeelde buitenruimte, kas en moestuin ontstaat er een 'Sustainable community', waarin het 'wij' gevoel centraal staat. Dit stimuleert de sociale cohesie van deze woonomgeving.

Parkeren vindt aan de buitenrand van 'Rivierduinen' plaats. Door het gebruik van bomen en heesters blijven auto's buiten het zicht van de bewoners. De herintroductie van de rivierduin verrijkt de (bio)diversiteit in het gebied. De toegepaste inheemse beplanting trekt insecten aan die weer aantrekkelijk zijn voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren. Zo ontstaat een gebied waarin mens, flora en fauna zich thuis voelen.


Concrete, kwalitatieve bijdrage aan de lokale biodiversiteit

De rivierduin is in ere hersteld, waarbij passende inheemse beplanting is gebruikt. Speciaal voor het project is een inheems rivierduinen zadenmengsel samengesteld door het bedrijf Cruyd-Hoeck. Bij het samenstellen van het mengsel is gekeken naar de vegetatie die van oorsprong op een rivierduin voorkomt en is de bodem centraal gesteld. Er is circa 2800m2 ingezaaid met dit mengsel, hierdoor draagt het mengsel bij aan het herstellen van de lokale biodiversiteit en trekt het diverse soorten aan zoals bijen en vlinders. Naast het inzaaien van het mengsel zijn er circa 90 bomen/grote heesters aangeplant. Tevens zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden gebleven. Beplanting met bessen zoals wilde lijsterbes, meelbes, krentenboompje en diverse fruitbomen zijn toegepast omdat deze een voedselbron voor vogels zijn. Zo vormt het project een concrete, kwalitatieve bijdrage aan de lokale biodiversiteit.


Natuurinclusief bouwen en inrichten

Het onderliggende landschap is leidend geweest in het ontwikkelproces. Tijdens de ontwikkeling is de vorming van de architectuur dan ook hand in hand gegaan met het landschappelijke ontwerp. Door deze manier van werken ontstond een plan waarin de bebouwing is afgestemd met het omliggende landschap. De bewoner is onderdeel van het landschap en kijkt vanuit de woning uit over het landschap.

Het project kan een eyeopener zijn voor projectontwikkelaars, architecten en landschapsontwerpers om integraal aan dit soort projecten te werken. Tevens laat het project zien dat er vele kansen zijn voor natuurontwikkeling wanneer er een mandelig woonconcept wordt toegepast. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen gezamenlijke landschap. Voorbeelden van natuurinclusiviteit in de bebouwing komen op verschillende manieren terug. Ten eerste door de toepassing van hout, waardoor de woningen een lagere CO2 footprint hebben ten opzicht van de traditionele woningen. Ten tweede is er een groene wand en sedumdak gecreëerd bij de bergingen.


Duurzaam beheer van het groen

In deze woonbuurt is er een gedeelde buitenruimte, hierdoor is de bewoner verantwoordelijk voor het onderhoud. Vanuit de verenging van eigenaren wordt hier toezicht op gehouden. Het terrein wordt extensief beheert, waarbij er twee maal per jaar in sinusbeheer gemaaid wordt. Het grootschalig onderhoud zoals het scheren van de hagen en het snoeien van de bomen zal door het VvE uitbesteedt worden aan een hovenier. De overige aspecten zoals het onkruid wieden, schoffelen van de paden en het bijhouden van de moestuin zal door de bewoners zelf worden uitgevoerd. Hiervoor is gedeeld gereedschap beschikbaar in het gemeenschappelijke gebouw. De opbrengst van de moestuin en de fruitbomen kunnen onder de bewoners verdeeld worden. Reststromen van het groen zullen verwerkt worden in houtrillen en op een composthoop.


LEES OOK

Projectenparade

Dit project is aangedragen door ontwerper Studio Nico Wissing - tuin & landschapsontwerp. Ook een project aandragen? Dat kan hier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER