Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wegdek met uitstraling van zandweg

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 12 april 2024
154 sec


Graustabiel geeft Geestmerambacht gezicht

De wandelpaden van recreatiegebied Geestmerambacht werden tijdens natte periodes glibberig en drassig, terwijl tijdens droogte het stof opwaaide. Beide seizoenscondities verslechterden de toegankelijkheid voor recreanten. Het beheer van het Noord-Hollandse recreatiepark ging daarom op zoek naar een toegankelijkere en duurzamere oplossing.

Graustabiel op parkeerplaats Geestmerambacht
Graustabiel op parkeerplaats Geestmerambacht

'We zochten een halfverharding met een natuurlijke uitstraling die het hele jaar door toegankelijkheid biedt en bovendien onderhoudsarm is. Na een proef met Graustabiel in 2022 raakten we overtuigd van de toegevoegde waarde van dit materiaal. Sindsdien brengen we het aan op wandelpaden en zelfs op een parkeerplaats', vertelt Rob Blik, de beheerder van het recreatiegebied namens Recreatieschap Geestmerambacht.

Overgang naar Graustabiel

Graustabiel is een halfverharding die bestaat uit dolomietgesteente en grauwacke, gemengd met hydraulisch werkende componenten. Deze combinatie levert een verharding op met bijzondere kwaliteiten op het gebied van draagvermogen, waterdoorlatendheid en erosiebestendigheid. Het resulteert in een wegdek met de uitstraling van een zandweg. Deze esthetische kant speelde een rol bij de keuze van de beheerders van het recreatiepark: 'Ons recreatiegebied is een mooi, groen, parkachtig landschap; de fiets- en wandelpaden dragen bij aan de landelijke uitstraling die wij graag willen. De belangrijkste reden dat we afscheid namen van de vorige, zachtere wegbedekking, was het ontstaan van modderpoelen en een papperige ondergrond na lange regenperiodes en van stofwolken tijdens droogte', vervolgt Blik. Met de overgang naar Graustabiel, na de proef in 2022, verbeterden de toegankelijkheid en de onderhoudsmogelijkheden. Daarnaast heeft het recreatiegebied met Graustabiel een rustieke make-over gekregen.


Graustabiel als fietspad
De allure van een landweg

Renovatieproces

De halfverharding Graustabiel werd zo'n dertig jaar geleden ontwikkeld door Jos Put van JP Infra Advies. Inmiddels ligt er in Nederland 4 miljoen m2 van deze halfverharding. In 2022 brachten Jos Put en Dieter Licht (eigenaar van Licht Bergen BV, specialist in het verwerken van halfverhardingen) een acquisitiebezoek aan het park. Na dit positief ontvangen bezoek speelden zij een leidende rol bij het herontwerpen van de paden. Ze wisten Blik en zijn collega's te overtuigen van de kwaliteiten van Graustabiel, waarna datzelfde jaar de eerste paden werden gerenoveerd. Bij dit proces werd eerst de bestaande verharding ontdaan van begroeiing en daarna gefreesd en opnieuw onder profiel gebracht. Vervolgens werd er een nieuwe toplaag van 6 cm Graustabiel aangebracht. De proef verliep succesvol, waarop het park in 2023 en 2024 besloot meerdere wandelpaden van Graustabiel te voorzien. Tevens werd een proef gedaan met een parkeerplaats. Blik legt uit: 'We hebben onlangs als proef ook een parkeerplaats met Graustabiel aangelegd. Het probleem met auto's is dat er vanwege draaiende banden kuilen in de halfverharding kunnen ontstaan, maar dat probleem is dankzij het stevige Graustabiel volledig verholpen.'


Graustabiel impressie 1
Graustabiel impressie 2
'Het recreatiegebied heeft met Graustabiel een rustieke make-over gekregen'

Duurzaamheid, onderhoud en onkruid

Voor Recreatieschap Geestmerambacht speelde duurzaamheid, in de zin van verminderd onderhoud, eveneens een bepalende rol: 'Op de oude halfverharding moesten we eens in de zes jaar een nieuwe laag aanbrengen. In het geval van Graustabiel kun je die termijn verdubbelen, althans dat vertrouwen hebben we in elk geval. Dat het materiaal ook nog recyclebaar is en CO2 opneemt, was voor ons geen doorslaggevende factor, maar is wel een interessante bijvangst', aldus Blik. De langere levensduur van Graustabiel betekent minder onderhoudskosten. Hoewel Graustabiel weinig onderhoud nodig heeft, kunnen er toch beschadigingen optreden. Voor reparaties is er een speciaal reparatiemengsel ontwikkeld dat met de bestaande verharding moet worden gemengd en vervolgens verhardt. Zo kunnen snel en efficiënt reparaties worden uitgevoerd. Onkruidgroei treedt alleen op als er wat onkruid van de buitenkant ingroeit. Gezien het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en de vaak hoge kosten voor het alternatief, levert dit zowel een financieel als milieuvriendelijk voordeel op.


Graustabiel impressie 3
Graustabiel impressie 4
'Halfverharding met een natuurlijke uitstraling, die het hele jaar door toegankelijkheid biedt en onderhoudsarm is'

Uitbreiding in de toekomst

Op recreatiepark Geestmerambacht ligt Graustabiel nu twee jaar, en tot nu toe maakt het alle beloftes waar. Blik zegt: 'De afgelopen droge zomer heb ik geen verstuiving gezien, we hebben geen glibberige of modderige paden gehad en onkruid behoort ook tot het verleden. Ons recreatiegebied omvat meer dan 10 km wandelpaden. Die zijn nog niet allemaal voorzien van Graustabiel, maar in de loop van de tijd zal dat naar alle waarschijnlijkheid wel gebeuren. Dit zal de kwaliteit van onze paden en de beleving van de recreanten verder verbeteren.'


Eigenschappen Graustabiel

- 100% recyclebaar en herbruikbaar
- Natuurlijke uitstraling
- Neemt tijdens bindingsproces CO2 op uit de lucht
- Water- en luchtdoorlatend
- Erosiebestendig, spoelt niet uit op hellingen
- Hoog draagvermogen (CBR 55%<)
- Geen onkruidgroei
- Stofarm: geen hinderlijk stuiven
- Voldoet aan wettelijk Besluit bodemkwaliteit
- Eenvoudig te verwerken
- Voorzien van een verwerkingsadvies
- Gladheidsbestrijding mogelijk
- Geen verweking bij regen of opdooi
- In vijf kleuren verkrijgbaar: natuurlijk zandkleurig, rood, geel, donker- en lichtgrijs

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER