Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Greenpoints: verplaatsbare planten- en bomenbakken om stedelijke hittestress aan te stippen

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Rosanne de Boer, dinsdag 7 mei 2024
101 sec


In een behoefte aan verkoeling van de buitenruimte ontwikkelde FURNS een nieuw concept

'We merken dat gemeenten nu veel behoefte hebben aan vergroening en verkoeling in de steden,' vertelt Oscar Gathier van FURNS. Daarvoor hebben wij greenpoints ontwikkeld. Dat zijn verplaatsbare planten- en bomenbakken die bijvoorbeeld op een marktplein voor verkoeling zorgen, maar bij een evenement verwijderd kunnen worden.'

Greenpoints zorgen voor vergroening bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium
Greenpoints zorgen voor vergroening bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium

<Portret>Oscar Gathier
Oscar Gathier
Het gevelgroen van de Rhapsody in Amsterdam-West klimt de hoogte in
Het gevelgroen van de Rhapsody in Amsterdam-West klimt de hoogte in
Oscar Gathier: 'De steden warmen snel op door al het steen. Gevelgroen kan een oplossing bieden om de temperaturen in de steden te verlagen. We hangen aan gebouwen om de zoveel meter een gevelbak met lavasubstraat waarin planten kunnen groeien. We kunnen hier behoorlijk mee de hoogte in werken. Vijftien meter is geen enkel probleem. We hebben deze bakken bijvoorbeeld geplaatst bij een school in Maastricht en bij een bedrijf in België. Sommige klanten ontdekten het doordat we deze ook tegen de muren van ons eigen bedrijfspand in Uden hebben hangen. Ook bij het appartementencomplex Rhapsody in Amsterdam-West springen ze in het oog.'

'Gevelgroen kan een oplossing bieden om de temperaturen in de steden te verlagen'

Duinlandschap

FURNS was ook betrokken bij de aanleg van het gevelgroen aan de Gustav Mahlerlaan en de George Gershwinlaan op de Zuidas in Amsterdam. Hier zijn 191 duurzame en bijzondere studio's, appartementen en penthouses gerealiseerd. Er staan twee hoge gebouwen die The George en The Gustav heetten. The George telt 47 appartementen en penthouses met een woonoppervlakte vanaf 88 vierkante meter. Voormalig rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol (DOK architecten) is de ontwerper van The George en beschrijft het project heel poëtisch als 'een gebouw met de lichtheid van een opwaaiende zomerjurk en een knipoog naar de Amsterdamse School'. De wooneenheden zijn compact, maar worden aangevuld met gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes, zoals een dakterras en tuin. Er is ook een café op de begane grond, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het gebouw beschikt over een daktuin dat als een duinlandschap is ingericht.


Greenpoints

'Voor gemeenten is het een uitdaging dat ze over het algemeen geen eigenaar zijn van de panden in de openbare ruimte,' merkt Gathier op. 'We proberen mee te denken en te kijken hoe we de interesse voor gevelgroen bij projectontwikkelaars kunnen opwekken.' Gemeenten kunnen via regelgeving wel invloed uitoefenen op het gebied van duurzaamheid en vergroening.
Een andere vraag waarmee gemeenten regelmatig naar FURNS komen, is deze: hoe verkoelen we onze pleinen? 'In de afgelopen twintig jaar hebben veel dorpen en steden hun bomen op de pleinen weggehaald. Nu ontdekken gemeenten dat die bomen wel nodig zijn voor verkoeling. We bieden hun de mogelijkheid van greenpoints. Dat zijn bomen- en plantenbakken die verplaatst kunnen worden tijdens evenementen. Er zijn zitplaatsen rondom gemaakt. Hiervoor is veel interesse. Bomen reduceren de CO2-uitstoot en zorgen voor schaduw.' Gemeente Horst aan de Maas heeft in samenwerking met FURNS zelfs een lint van verrassend vormgegeven greenpoints aangelegd. Het project draagt de naam Greune Droad en verbindt drie pleinen in het centrum met elkaar. Elk greenpoint kreeg een eigen vorm en overal zijn zitplaatsen gerealiseerd.


'Gemeenten ontdekken nu dat bomen nodig zijn om op de pleinen verkoeling te bieden,' legt Gathier uit

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER