Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Toekomstbestendige groeiplaatsinrichting voor stadsbomen

ADVERTORIAL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
GreenMax Group, dinsdag 23 april 2024
169 sec


Hoe ziet de stad van de toekomst eruit?

Probeer je je de stad van de toekomst voor te stellen, dan is de kans groot dat je direct aan 'groen' denkt. En als je AI vraagt naar het toekomstbeeld van de stad, komt daar in ieder geval veel groen in voor, vooral bomen.


Dat is niet gek, natuurlijk, want bomen in de stedelijke omgeving brengen vele klimaatvoordelen met zich mee. Stadsbomen zuiveren de lucht die we inademen, bieden schaduw en verkoeling op hete dagen, vormen een habitat voor planten en dieren, vangen regenwater op, besparen energie, verhogen de waarde van onroerend goed, verminderen geluidsoverlast en dragen positief bij aan onze gezondheid. Bomen hebben pas echt een positieve impact op het klimaat als ze volgroeid zijn. Toch bereiken stadsbomen vaak slechts een gemiddelde leeftijd van acht tot tien jaar. Tenminste, als er geen aandacht is besteed aan de juiste groeiplaatsinrichting. En dat is precies waar we in dit artikel wél aandacht aan besteden.

OpenAI's DALL-EPrompt: Generate an image of the city of the future

Het belang van een goede groeiplaats

Een goede groeiplaatsinrichting is cruciaal voor de levensduur en het welzijn van stadsbomen. Zonder een zorgvuldig ontworpen en onderhouden groeiplaats kunnen bomen in stedelijke gebieden moeilijk tot volle wasdom komen. De omstandigheden in de stedelijke omgeving zijn verre van optimaal voor een boom om gezond oud te kunnen worden. Verschillende factoren, zoals beperkte ruimte, slechte waterinfiltratie, vervuiling, beperkte beschikbaarheid van voedingsstoffen en bodemverdichting, beperken de groei en levensduur van de boom. Om groene, klimaatadaptieve steden te kunnen creëren, is het belangrijk dat stadsbomen de kans krijgen om gezond oud te worden. Als stadsbomen steeds vervroegd uitvallen, gaan de potentiële klimaatvoordelen van volwassen bomen verloren. De teller staat dan weer op nul, omdat er een nieuwe boom geplant moet worden, en het duurt tientallen jaren totdat een jonge boom de klimaatvoordelen evenaart van een grote, volwassen boom. Door te investeren in de juiste groeiplaatsinrichting, kunnen we de levensduur van stadsbomen verlengen en de positieve impact ervan op het stedelijke klimaat maximaliseren.


Groeiplaats van de toekomst

Een innovatieve en circulaire techniek, gecombineerd met een optimale bodemsamenstelling en een zorgvuldig geselecteerde boomsoort: dat is de groeiplaats van de toekomst. Water, licht, zuurstof, stabiliteit, een voedzame bodem en groeiruimte zijn cruciale factoren die de gezondheid van de stadsboom positief beïnvloeden. Daarnaast is het in de stedelijke omgeving belangrijk om bomen te selecteren die niet alleen passen bij het lokale klimaat, maar ook bestand zijn tegen stedelijke stressfactoren, zoals beperkte groeiruimte, luchtvervuiling en een variërende waterbeschikbaarheid. Deze drie elementen - de juiste techniek, bodemsamenstelling en boomsoort - zijn voorwaarden voor een gezonde stadsboom met een lange levensduur.


Circulaire en innovatieve techniek voor stadsbomen

Als een stadsboom niet is voorzien van de juiste techniek, is de kans groot dat hij niet oud zal worden. Om stadsbomen de benodigde groeiruimte, water- en zuurstofvoorzieningen en stabiliteit te bieden, wordt het innovatieve en circulaire boombunkersysteem TreeParker wereldwijd toegepast, zowel bij nieuwe als bestaande bomen. Dit systeem is een soort ondergrondse 'kamer' waarin boomwortels ongehinderd kunnen groeien, zonder de omringende infrastructuur te beschadigen. Het systeem is voorzien van TRG-wortelgeleidingspanelen, die de wortels naar beneden geleiden zodat ze onder het paneel horizontaal verder kunnen groeien. Hiermee wordt voorkomen dat de wortels de bestrating omhoog drukken of kabels en leidingen beschadigen, terwijl tegelijkertijd de stabiliteit van de boom wordt gewaarborgd. Daarnaast is het systeem voorzien van beluchtings- en bewateringsbuizen, waardoor de boom extra water en zuurstof krijgt toegediend. Als er nieuwe bomen in het systeem worden geplant, wordt kluitverankering toegepast om de bomen op onzichtbare wijze extra stabiliteit te geven. Het TreeParker-systeem wordt gevuld met grond waarvan de samenstelling is afgestemd op de behoeften van de boomsoort.


Het TreeParker-systeem

Stedelijk watermanagement

In ons veranderende klimaat wordt wateroverlast een steeds groter probleem in de stedelijke omgeving. Door de hoge concentratie van gebouwen en bestrating, beperkte groenvoorzieningen en verdichte grond in de stedelijke omgeving kan water niet goed infiltreren. Dit leidt tot overstromingen. Om dit te voorkomen, kan de regenwaterinlaat worden aangesloten op de bewateringsbuis in het TreeParker-systeem. Kleine openingen in de buis zorgen ervoor dat het water zich verspreidt naar de luchtlaag van het systeem en wordt opgenomen door het boomsubstraat. Zodra de bodem in het systeem verzadigd is en de luchtlaag volledig is gevuld met water, kunnen de palen van de TreeParker-unit ook gevuld worden met water door de openingen in de frames. Dit dient als extra waterbuffer. Nadat het systeem volledig gevuld is, is het belangrijk dat het water via de overloop kan wegstromen naar een regenwaterriool. Het TreeParker-systeem speelt een belangrijke rol binnen stedelijk waterbeheer. In plaats van water weg te laten lopen, zorgt het systeem ervoor dat het water naar het grondwater wordt geleid. Deze aanpak vermindert de belasting op het regenwaterafvoersysteem.


Optimale groeiomstandigheden

Door groeiruimte, stabiliteit, bewatering, beluchting en de juiste bodemsamenstelling samen te brengen in één systeem, heeft de boom optimale omstandigheden om te groeien. Hierdoor krijgen bomen de kans om gezond oud te worden in de stedelijke omgeving zonder de omliggende infrastructuur te beschadigen. Zo creëren we toekomstbestendige en groene steden om in te leven.


Bomen in de Coolsingel in Rotterdam, toegepast in het TreeParker-systeem
Voor meer informatie over het creëren van een toekomstbestendige groeiplaats voor stadsbomen kunt u contact opnemen met TreeBuilders: e-mail info@treebuilders.eu, telefoon +31(0) 413 530 266 of website https://treebuilders.eu/nl/.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER