Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wat is er te vinden op de Nationale Klimaat Expo?

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 1 april 2024
201 sec


Klimaatverandering heeft grote gevolgen en zorgt niet alleen voor steeds heftigere regenbuien, maar ook voor hittestress en droogte. De openbare ruimte, met name ook in de stedelijke gebieden, zal dus klimaatbestendig moeten worden ingericht. Daarnaast is er de uitdaging van een duurzame, biodiverse, toekomstgerichte leefomgeving.

Onze Groene Keet is ook weer van de partij
Onze Groene Keet is ook weer van de partij

Tijdens de Nationale Klimaat Expo op 17 en 18 april komen honderden professionals samen om kennis te delen, inspiratie op te doen en zich te laten informeren over de nieuwste trends en laatste ontwikkelingen op het gebied van de klimaatadaptieve, biodiverse stad en leefomgeving.
Vakblad Stad+Groen vroeg diverse standhouders wat zij tijdens de NKE laten zien. We lopen dus alvast virtueel met u door de beurshal.


Vakblad Stad+Groen en GroenKeur gaan 'Keet schoppen'

Wij kondigen met enthousiasme aan dat we, samen met GroenKeur, tijdens de komende Nationale Klimaat Expo een innovatief en interactief programma gaan presenteren onder de noemer 'Keet schoppen'. Als toonaangevend platform in de groensector is Stad+Groen altijd aanwezig op beurzen met de Groene Keet, een opgepimpte ouderwetse bouwkeet. Dit keer organiseren we op de beurs een reeks publieke debatten, waarbij vertegenwoordigers van verschillende partijen met elkaar in gesprek gaan over actuele thema's. Het hoogtepunt van deze interactieve sessies is een minisportveldje van 3 bij 6 meter, waarop sprekers en publiek elkaar de bal (en dus het woord) kunnen toespelen. Voorafgaand aan de beurs trekken we publiek aan dat ook betrokken wordt bij de discussies. Hoewel er vooraf een script wordt opgesteld, blijft het evenement natuurlijk live en niet volledig voorspelbaar. Kom je een kijkje nemen?


Onvoorspelbare publieke debatten over actuele thema's in de Groene Keet, én op een minisportveldje waar je elkaar de bal (en het woord) toespeelt ... Kom ook 'Keet schoppen'!

The hard way or the easy route?

Zoek je milieuvriendelijke alternatieven voor asfalt of bestrating om je leefomgeving te verbeteren? Zelf het wiel uitvinden kan natuurlijk, maar waarom zou je kiezen voor the hard way als De Beijer Bouwgrondstoffen, specialist op het gebied van halfverharding, je the easy route kan laten zien?


De Beijer: halfverharding

Klimaatbomen

Bomen zijn het antwoord op de vraag hoe we de effecten van klimaatverandering kunnen tegengaan; dat hoef je de mensen van Boomkwekerij Ebben niet te vertellen. Zij vertellen jou wel graag alles over stadsbomen voor de toekomst en over bomen voor ecologie, zogenaamde 'klimaatbomen'.


Boomkwekerij Ebben: 'klimaatbomen'

Les de ecologische dorst

Ben je op zoek naar een innovatief ontwerp waarmee regenwater geen last meer is, maar juist een lust wordt? De Urban Rainshell (URS) is een ondergronds regenwateropvang- en -zuiveringssysteem waarmee drinkwaterverspilling wordt tegengegaan. Sluit je hierbij aan en koppel af.


Urban Rainshell (foto: Fugro)

Ontsnappen aan hittestress?

Hergebruik van hemelwater is the key. Groencollectief Nederland presenteert twee systemen met een ondergrondse modulaire waterberging: de Groene Gevel en Boomtak.


Groencollectief Nederland: groene gevels

Een onderdompeling ...

... en een diepe duik in de wereld van watercirculaire gebouwen en innovatieve waterstrategieën.
De Klimaatboom van Pius Floris Boomverzorging, onderdeel van de Koninklijke Ginkel Groep, is een innovatieve groeiplaatsinrichting, waarbij water onder de boom geborgen wordt.


Een diepe duik in de wereld van watercirculaire gebouwen en innovatieve waterstrategieën

Koninklijke Ginkel Groep en Pius Floris Boomverzorging: innovatieve waterstrategieën en groeiplaatsinrichting

Droge voeten en schoon water

Don't be the leak in our global flow. Sla een nieuwe en innovatieve weg in voor de behandeling van regenwater met waterzuiverende en verdampingsactieve oppervlaktebekledingen, of het ter plekke bufferen van regenwater.


Leicon: waterzuiverende en verdampingsactieve oppervlaktebekledingen en buffers

360 graden-aanpak voor het klimaat

Of het nu gaat om duurzame grondstoffen of klimaatadaptieve producten, om mitigerende maatregelen, ecologisch advies of instrumentarium, de NL Green-partners gaan graag met je in gesprek. De NL Green-partners zijn onder andere Agriton, Cruydt-Hoeck, Groen als een Service, idverde, NatuurPro, NLadviseurs en NL Greenlabel.


NL Greenlabel en partners

Urban Forest Masterplan

Hoe realiseer je een optimaal functionerend stadsbos? Pius Floris Onderzoek en Advies neemt je mee het bos in - het Urban Forest Masterplan, welteverstaan. Momenteel wordt dat plan met concrete acties en doelen opgesteld voor de gemeente Groningen.


Je wilt een optimaal functionerend stadsbos realiseren, maar hoe? Met het Urban Forest Masterplan!

Pius Floris Onderzoek en Advies: een optimaal functionerend stadsbos

Subsidieregeling klimaatadaptieve aanpassingen

Met een subsidieregeling voor klimaatadaptieve aanpassingen worden inwoners en bedrijven gestimuleerd aan de slag te gaan met hun tuin. Platform Duurzaam Nederland helpt gemeenten en andere overheidsinstellingen met advisering, organisatie en communicatie betreffende duurzame thema's, zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en energietransitie. En tot die tijd kun je de gratis klimaatsokken gebruiken die je mag meenemen naar huis ...


Platform Duurzaam Nederland: advisering, organisatie en communicatie betreffende duurzame thema's

Klimaatwadi Zoeterwoude

Wateroverlast bij regen, uitdroging als er geen regen valt ... we hebben er inmiddels allemaal wel ervaring mee. Maar er is een oplossing, en die bestaat bovendien uit volledig circulaire steenwolelementen. In dit project worden de functies - water infiltreren en water vasthouden - voor het eerst in één systeem gecombineerd.


Rockwool Rainwater Systems, project Klimaatwadi Zoeterwoude

Klimaatadaptatie meetbaar op wijkniveau

Hoe brengen we de klimaatadaptatie-opgaven concreet en meetbaar in kaart op straat-, buurt- en wijkniveau? Met de tool Klimaatimpactanalyses. Deze tool maakt de gevolgen van klimaatverandering op gezondheid, veiligheid en leefbaarheid van de omgeving concreet, evenals de financiële schade hiervan. Ter illustratie van hoe dat in de praktijk uitpakt, kun je meer te weten komen over de eerste cyclus van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie: wat ging er goed, wat kan in de tweede DPRA-cyclus beter?


Circulaire bodemverbeteraars maken de cirkel rond: groene reststromen worden weer ingezet waar ze vandaan komen

Royal HaskoningDHV: klimaatadaptatie-opgaven concreet en meetbaar in kaart op straat-, buurt- en wijkniveau

Circulaire bodemverbeteraars voor een klimaatrobuuste stad

Groeiplaatsverbetering en bodembedekking dragen niet alleen bij aan klimaatadaptatie; ze dienen ook een nevendoel, in de vorm van hittestressbestrijding, CO2-vastlegging en waterhuishouding. Circulaire bodemverbeteraars maken de cirkel dus rond: groene reststromen worden weer ingezet op de plaats waar ze vandaan komen.


Van Berkel Biomassa & Bodemproducten: hittestressbestrijding, CO2-vastlegging en waterhuishouding

Natuur als bondgenoot

Tree-O-Logic brengt de bekende weerman Reinier van den Berg, met zijn expertise over klimaatvriendelijke groenoplossingen, naar de Nationale Klimaat Expo. Hij benadrukt het belang van deze innovaties: 'Ik pleit voor een natuurlijke aanpak van klimaatverandering. Niet dat je daar alles mee oplost, maar je kunt er veel mee bereiken. Beschouw de natuur als je bondgenoot. Zo kunnen bomen ons bijstaan in de strijd tegen klimaatverandering, bijvoorbeeld door waterretentie in de bodem of CO2-absorptie. Dit is een illustratie van zowel klimaatadaptatie als -mitigatie. Bezoek de stand van Tree-O-Logic om te zien waarom bomen de logische keuze zijn in de strijd tegen klimaatverandering.'


Reinier van den Berg
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
27 juni: Kennisdag Het Nieuwe Groen: Maak je klaar voor de SDG's
donderdag 27 juni 2024
t/m donderdag 27 juni 2024
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER