Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene daktuin Amadeiro wordt semi-openbare ruimte in Den Bosch

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Rosanne de Boer, dinsdag 26 maart 2024
164 sec


Du Pré haalt inspiratie uit schilderijen Jeroen Bosch

'Het Paradijs', zo heette het hoveniersbedrijf dat de familie Du Pré tijdens de Tweede Wereldoorlog oprichtte. Maar in de volksmond werd het 'Du Pré' genoemd, en later ging het Helmondse bedrijf officieel Du Pré Groenprojecten heten. 'We zijn doorgegroeid van een eenmanszaak naar een bedrijf met 55 mensen in vaste dienst dat gespecialiseerd is in gevelgroen en daktuinen', vertelt projectleider Martijn Verberne. Op deze daktuinen plaatst Du Pré regelmatig keerwanden, zitbanken en ander meubilair van het Udense bedrijf FURNS, waarmee al jarenlang wordt samengewerkt. Dit gebeurde onder andere voor het project Amadeiro in de binnenstad van Den Bosch.

De binnentuin van Amadeiro doet denken aan de Bossche hofjes.
De binnentuin van Amadeiro doet denken aan de Bossche hofjes.

Amadeiro is een nieuw stukje stad in het Zuidwalkwartier in Den Bosch-Centrum. Dit project, dat in september 2023 werd opgeleverd, biedt een mix van appartementen en stadswoningen van hoge kwaliteit. Er is ruimte gemaakt voor 62 sociale huurwoningen, 158 middensegment- en vrijesector-huurwoningen en een ondergrondse parkeergarage. Naast wonen kan er ook gewerkt worden. Vroeger was hier een telefooncentrale. Twee vleugels rondom het mooi vormgegeven centrale trappenhuis van het gebouw waarin deze centrale gevestigd was, zijn blijven staan en onderdeel geworden van het project Amadeiro. Ze zijn gerenoveerd om te voldoen aan de huidige eisen die aan kantoorruimtes worden gesteld.

De tuin van Amadeiro is ruim opgezet met veel zitbanken.

Bossche hofjes

De naam Amadeiro is een verwijzing naar de gelijknamige prins carnaval in Oeteldonk, zoals Den Bosch in carnavalstijd heet. Eind 2019 had KPN zijn activiteiten in de telefooncentrale op deze locatie grotendeels beëindigd. Projectontwikkelaar Boelens de Gruyter verwierf het gebouw al in 2009 en werkte aan een plan voor de ontwikkeling van dit stukje binnenstad, dat lange tijd afgesloten was voor publiek en nu toegankelijk is geworden. Met een specialisatie in daktuinen en gevelgroen mocht Du Pré Groenprojecten de daktuin van 1.600 m2 boven de ondergrondse parkeergarage aanleggen en 1.000 m2 volle grond inrichten. Du Pré koos voor veel variatie in bomen en planten. 'Het groene dak is een semi-openbare ruimte geworden met een tuin voor de bewoners van Amadeiro. In Den Bosch heb je van oudsher veel openbaar toegankelijke hofjes; daar hebben we ons door laten inspireren. Den Bosch staat daarom bekend', legt Verberne uit. Stadsgidsen organiseren dan ook regelmatig hofjeswandelingen door de binnenstad.


'In de keerwanden zijn zitbanden geïntegreerd'

Het cortenstaal van FURNS is op allerlei manieren door Du Pré ingezet.

Daktuin

'In de daktuin hebben we op een hoogte van 50 centimeter tot 1 meter achttien verschillende soorten struiken en bomen geplaatst; daarvoor konden we de cortenstalen keerwanden van FURNS goed gebruiken', licht Verberne toe. 'In de keerwanden zijn zitbanden geïntegreerd met rugleuningen. De circa 200 bewoners van Amadeiro delen de daktuin met het bedrijf L-founders of loyalty, dat in de kantoorruimte van de voormalige telefooncentrale is gevestigd.' De medewerkers kunnen er in hun middagpauze buiten zitten en hun lunch eten. 'Amadeiro is één van onze grotere projecten. Jaarlijks krijgen we vaak twee van zulke projecten binnen. Voor dit soort grote opdrachten, maar ook voor kleine werken we graag met FURNS samen. We hebben er al jaren een account en kunnen hierdoor makkelijk bestellen. Wat me aanspreekt bij FURNS? De kwaliteit van de producten. De ontwerpen van FURNS zijn technisch goed doordacht. En dat de mensen die bij dit Udense bedrijf werken graag meedenken bij onze tuinontwerpen, vinden we ook fijn. Soms sturen we een tekening naar FURNS met de vraag of ze ons advies kunnen geven, en dat krijgen we dan ook. FURNS is bereid om mee te denken. We bestellen vooral projecten op maat. Voor wat architecten bedenken, is vaak geen standaard maat beschikbaar. Dat maatwerk duurder is, snapt de opdrachtgever meestal wel. En als de hogere prijs voor maatwerk toch een probleem is, proberen we er in overleg met FURNS uit te komen.'


'FURNS is altijd bereid om mee te denken'

Du Pré koos voor een grote variatie aan planten, geïnspireerd door de veelkleurige schilderijen van Jeroen Bosch.

Jeroen Bosch

Bij het uitkiezen van de achttien verschillende soorten bomen en planten lette Du Pré erop dat er in elk seizoen wat te zien is. 'We noemen dat ook wel het vierseizoenenbeeld. De krentenboom is één van de eerste bloeiers van het jaar, samen met de magnolia. Voor de herfst zijn er het hellevuur en de veelkleurige bladeren van de esdoorn. De zomer biedt een bonte verzameling van vaste planten. We hebben inspiratie gehaald uit de schilderijen van de Bossche kunstenaar Jeroen Bosch.'
Du Pré is opgericht in 1942 en bestaat dit jaar 82 jaar. 'Van een eenmanszaak zijn we uitgegroeid tot een groot bedrijf met 55 mensen in vaste dienst. We richten ons op particulieren, bedrijven, overheden en ook zorgorganisaties in Noord-Limburg en het zuidoosten van Nood-Brabant. Je vindt ons in en rond steden als Breda, Den Bosch en Venlo. Alles tot een uur rijden van Helmond nemen we aan. We geven advies, realiseren het groen en kunnen ook het beheer uitvoeren. Duurzaamheid, zowel in de aanleg en het onderhoud van het groen als in de bedrijfsvoering, is voor ons een speerpunt. Het bewustzijn dat groen van belang is, groeit enorm snel in onze maatschappij.' Dat veel bedrijven en instellingen bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) draagt daaraan bij.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER