Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De Anti-Knabb-boombeschermer is een bewezen, betrouwbaar en vooral duurzaam product

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marion Lijmbach, maandag 19 februari 2024
166 sec


De oplossing voor beschadiging van jonge bomen door vraat, schuren en krabben

Opgericht in 2017 door Henk Huijsman en Loek Jochems is Laxsjon Plants in korte tijd uitgegroeid tot een grote Europese speler in de export van planten. Het handelsbedrijf is gespecialiseerd in de levering aan landen als Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland en aan Scandinavië.

Adrie Jansen van Laxsjon Plants
Adrie Jansen van Laxsjon Plants

Laxsjon Plants heeft een uitgebreid assortiment van zaden tot vaste planten, van haagplanten tot volwassen bomen. Naast de hoofdvestiging in Otterlo heeft het bedrijf een vestiging in Zundert voor logistieke activiteiten. Het heeft 32 werknemers in dienst, zowel in fulltime- als in parttimefuncties. 'We zijn een platte organisatie, met korte lijntjes tussen de werknemers en de directie. Zo kunnen we snel schakelen en voorkomen we "ruis op de lijn".' We spreken met Adrie Jansen, verkoper, over een recente aanwinst in het aanbod: het dealerschap van de Anti-Knabb-boombeschermer voor Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Groen in de breedste zin van het woord

Voordat we daarop ingaan, licht hij graag nog wat meer toe over het bedrijf zelf. 'Naast een handelsbedrijf in het groen, in de breedste zin van het woord, leveren we ook alle denkbare, aanverwante artikelen, zoals boombanden, boompalen en gewasbeschermingsproducten.' Op de vraag of ze zelf ook een kwekerij hebben, antwoordt Jansen ontkennend: 'Nee, wel werken we bijvoorbeeld met contractkwekers aan wie wij boomzaden leveren en met heel veel vaste leveranciers die al vele jaren trouw zijn aan Laxsjon Plants. Zij kweken ze op tot jonge plantjes die Laxsjon Plants vervolgens verkoopt in Nederland en de rest van Europa.' Jansen benadrukt dat het om leveringen van kleine tot grote aantallen gaat. 'In het hoogseizoen vertrekken er wekelijks zo'n veertig vrachtwagens vol met plantgoed en ander plantmateriaal richting de afnemers. We proberen de goederen heel efficiënt in te laden, zodat de inhoud van de vrachtwagens maximaal wordt benut.' Laxsjon Plants kent eigenlijk geen laagseizoen; vanwege het brede aanbod van goederen kunnen ze het hele jaar door leveren. 'Alleen tussen kerst en oud en nieuw zijn we dicht.' Dat het handelsbedrijf een speler van formaat is, blijkt wel uit het aantal van maar liefst 27 landen waarmee zaken wordt gedaan.


Het is de oplossing voor een veelvoorkomend probleem in de boomkwekerijsector: beschadiging van jonge bomen door vraat, schuren en krabben

De oplossing tegen vraat

Terug naar de Anti-Knabb-boombeschermer, een van de materialen die Laxsjon Plants verkoopt. Het is de oplossing voor een veelvoorkomend probleem in de boomkwekerijsector: beschadiging van jonge bomen door vraat, schuren en krabben door met name hazen en reeën. De Anti-Knabb-boombeschermer is een even simpele als doeltreffende en duurzame manier om aantasting te voorkomen. Het is een harde plastic buis met ronde gaten die licht en lucht doorlaten, zodat de boom of plant goed kan groeien. Met een diameter van 85 millimeter is er voldoende groeiruimte. De buis is in de lengte doorgezaagd, zodat hij gemakkelijk om de jonge aanplant geplaatst kan worden, en sluit goed aan door de veerkracht van het materiaal. De onderkant van de buis is over een lengte van 10-15 centimeter dicht, voor bescherming tegen muizen. De Anti-Knabb-boombeschermers worden geleverd in verschillende lengtes van 60 tot en met 180 centimeter.


Grenzend aan de fabriek ligt een productiebos, waar het hout vandaan komt voor de verpakking van de boombeschermers

Duurzaamheid staat centraal

De kunststof boombeschermers worden gemaakt in Duitsland door een bedrijf dat al meer dan zestig jaar producent is van pvc-kunststof buizen en al ruim dertig jaar de boombeschermers maakt. 'Het is een bewezen, betrouwbaar en duurzaam product dat al jarenlang door veel boomkwekers in Duitsland wordt gebruikt,' aldus Jansen. 'Het materiaal pvc is zeer stabiel en weerbestendig. Daarom gaat het heel lang mee.' Daarnaast wordt de boombeschermer duurzaam geproduceerd en verpakt. Jansen licht dit toe: 'De pvc-buizen worden gemaakt van gerecycled materiaal. Dit bestaat uit afval dat ontstaat bij de productie van de industriële pvc-buizen die in dezelfde fabriek worden gemaakt. De energie die nodig is voor de productie, wordt opgewekt met een eigen zonnepaneelsysteem. En grenzend aan de fabriek ligt een productiebos, waar het hout vandaan komt voor de verpakking van de boombeschermers.' Bovendien kunnen klanten die de Anti-Knabb niet meer gebruiken deze terugsturen naar Laxsjon Plants, zodat het materiaal weer terugkeert in de recycleketen.


Vruchten plukken met dealerschap

Vanaf oktober 2023 is Laxsjon Plants officieel dealer van de Anti-Knabb voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk. Jansen is daar wel trots op: 'Het is een betrouwbaar product dat al jaren op de markt is. Dat wij ons dealerschap nu hebben kunnen uitbreiden maakt ons, zeker in de richting van Ierland en het Verenigd Koninkrijk, een interessante handelspartner.' Voor Laxsjon Plants zijn die twee landen geen onbekende. Vanwege de Brexit heeft het bedrijf tijdig geïnvesteerd in personeel en kennis voor de administratie die komt kijken bij het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf plukt hier nu de vruchten van.


Sinds kort is de site van Laxsjon Plants uitgebreid met een webshop waarin het hele assortiment is opgenomen. Zie https://www.laxsjonplants.com/producten. Op aanvraag kunnen zakelijke klanten een inlogcode krijgen om direct bestellingen te kunnen plaatsen via de webshop.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joop Alkemade
dinsdag 20 februari 2024
Een goed product als bescherming van de stam maar óók om een rechtop groeiende stam te vormen. In Amerika ook wel gebruikt als ‘growstraight’. Ook daar wordt de positieve waarde hoog gewaardeerd.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER