Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wonderwoods nu hoogste groene gebouw van Nederland

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 31 januari 2024
74 sec


Het hoogste groene gebouw van Nederland, Wonderwoods, heeft vorige week zijn hoogste punt bereikt. Bij het nieuwe multifunctionele gebouw met 80.000 vierkante meter woon- en kantooroppervlakte gaf de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg het startsein voor de het hijsen van de vlaggen om het hoogste punt te vieren.

Vlaggen wapperen boven Wonderwoods ter ere van het bereiken van het hoogste punt. Een flying gardner, verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen, daalt af langs de gevel. Beeld: Milan Hofmans.
Vlaggen wapperen boven Wonderwoods ter ere van het bereiken van het hoogste punt. Een flying gardner, verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen, daalt af langs de gevel. Beeld: Milan Hofmans.

Wonderwoods is het eerste project van het Utrechtse Beurskwartier dat zijn voltooiing nadert. Het bestaat uit twee torens, van 104 en 70 meter hoog, met een hectare aan verticaal bos en diverse dak- en binnentuinen. Wonderwoods wordt gebouwd op de hoek van de Jaarbeursboulevard en de Croeselaan en is ontworpen door de architectenbureaus Stefano Boeri Architetti uit Milaan en MVSA Architects uit Amsterdam.

Tweede groene toren voor Italiaan Stefano Boeri

'Ons verticale bos in Utrecht is een mijlpaal voor al onze ontwerpen over de hele wereld', aldus Stefano Boeri.'Wonderwoods is een echt stedelijk gebouw en tegelijkertijd een zeer rijk en complex ecosysteem.' Zijn Italiaanse bureau heeft hiermee de tweede verantwoordelijkheid voor een Nederlandse groene woontoren, naast de Trudo toren in Eindhoven.


Beplanting sluit aan bij Utrechtse Park Heuvelrug

Het wordt een groene oase in het nieuw te ontwikkelen gebied. De balkons en gevels van de gebouwen zijn beplant met een verticaal bos. Het project is geïnspireerd op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het haalt 75.000 bloemen en struiken, zo'n 30 verschillende diersoorten en 300 bomen naar de binnenstad van Utrecht. Het gebied wordt autovrij en onder Wonderwoods komt een eco- en waterbuffersysteem dat het water vanaf de gebouwen opvangt en bij regen 150.000 liter water gefaseerd kan afvoeren. Koninklijke Ginkel Groep is verantwoordelijk voor de realisatie en het langdurige onderhoud van in totaal één hectare groen in Wonderwoods. Van den Berk Boomkwekerijen is als leverancier nauw betrokken.


Gezond Stedelijk Leven

Wethouder Eelco Eerenberg van Ruimtelijke Ordening: 'Wonderwoods is een nieuwe fase in de transformatie van het Beurskwartier. Dit gebouw brengt leven, kwaliteit, allure en bruis! Woontorens met horeca, een museum en ruim 400 huur- en koopwoningen voor verschillende doelgroepen geven Utrechters de kans om in een groen stukje binnenstad te wonen. Groen in de stad draagt bij aan een gezondere leefomgeving, en dat zie je terug in dit project. Wonderwoods past perfect bij het idee van een gezond stadsleven.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER