Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Rijke en levendige stadstuin voor Leidsche Rijn centrum

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, maandag 29 januari 2024
105 sec


TEBI Infra levert bestratingsmaterialen

In Leidsche Rijn Centrum staat de openbare ruimte in het middelpunt van de gebiedsontwikkeling. Het Plantsoen van Boedapest is, evenals de rest van de openbare ruimte van LRC, integraal ontworpen door Baljon landschapsarchitecten. Deze langgerekte stadstuin is voor een groot deel omzoomd door appartementencomplexen en biedt een levendige groene buitenruimte voor de bewoners van het centrum. TEBI Infra leverde de bestratingsmaterialen: gebakken dikformaat Utrechts rood en natuursteenbanden.


De stadstuin ligt op de 'cultuur-as' van Leidsche Rijn Centrum, tegenover boerderij Hofstede Ter Weide in Leidsche Rijn Centrum Zuid. Op deze cultuur-as is plaats voor functies zoals cultuur, ontspanning en horeca. Er is een hoogteverschil in het grondoppervlak in Leidsche Rijn Centrum. Dat komt door de aanleg van de A2-tunnel. Het hoogteverschil tussen de boerderij en de stadstuin is ongeveer 7 meter en de stadstuin vormt hiervoor een oplossing. Omdat het Plantsoen van Boedapest hoger ligt, zijn er onder de tuin ruimtes ontstaan. De gemeente noemt deze een soort 'werfkelders'. Uiteindelijk krijgen deze plaatsen verschillende functies, 'passend bij de andere culturele functies in de omgeving', aldus de gemeente Utrecht.

.

Gezellige levendigheid

Omdat de ruimtes onder het terras verschillende gebruikers hebben - café-restaurant, ateliers - heeft men zicht op een gezellige levendigheid. Daarnaast is er de intieme beleving van de rijkdom van de plantenwereld in de Stadstuin: een aaneenschakeling van bomen, hagen en stroken vaste planten met uiteenlopende texturen en kleuren in de verschillende seizoenen. De bloemenweelde, zaden en vruchten trekken insecten en vogels aan. Daarvoor zijn in de bebouwing diverse nestgelegenheden opgenomen. De tuin is zo ontworpen dat bezoekers er wandelingen kunnen maken en de hele lengte van de tuin kunnen beleven. De paadjes tussen de plantvakken brengen hen dicht bij de beplanting én zijn praktisch voor de beheerder.


.

Drie verblijfplaatsen

Er zijn drie verblijfplaatsen aangelegd die uitnodigen om te gaan zitten en elkaar te ontmoeten. Deze plekken hebben zachte, ronde vormen, in tegenstelling tot de rechte lijnen van de plantvakken en loofgang. De cultuurtuin ligt rond de grote centrale trap, waar grote ronde plantvakken zijn geplaatst met daarin meerstammige bomen. Eromheen staan betonnen randen waarop je kunt zitten. Verder is er een verzonken tuin met bomen eromheen, wat een intieme sfeer geeft. Tot slot is er de vlondertuin, die juist wat verhoogd is aangelegd. Het dek is gemaakt van bamboe, dat zich omhoog vouwt tot zitranden. Daartussen liggen grasvelden die ruimte en openheid geven. Het beheer van de Stadstuin werd de eerste twee jaar na aanleg uitgevoerd door de groenaannemer; sinds 2022 is de gemeente voor het onderhoud verantwoordelijk.


.

Korte lijnen en ruime kennis

De aannemende partij heeft inmiddels meer dan 50 jaar ervaring in grond-, weg- en waterbouw, maar ook in betonconstructies, groen(recycling), bronbemaling en meer. Deze veelzijdigheid komt in dit project goed van pas. De werkzaamheden zijn van a tot z uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht en Baljon landschapsarchitecten. Er zijn in het werk 300 m² natuursteenbanden en 3500 m² gebakken straatmateriaal toegepast. 'De materialen zijn zorgvuldig en conform afspraak geleverd door TEBI Bestratingsmaterialen', aldus de aannemer. 'Door de korte lijnen en de ruime kennis was er sprake van een goede samenwerking tussen de partijen.'


.
Bronnen: TEBI Bestratingsmaterialen en Green Cities Europe


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER