Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Greenfluencer-genomineerde Jessica den Outer krijgt politici en beleidsmakers mee: rechten voor de natuur

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, vrijdag 5 januari 2024
128 sec


Een rijzende ster in de groene sector, maar ook ver daarbuiten. Dit jaar lanceerde Jessica den Outer haar boek Rechten voor de natuur. Hierin beschrijft ze een opkomende juridische beweging die pleit voor een meer holistische benadering van milieubescherming, waarbij natuur niet alleen wordt gezien als eigendom van de mens, maar als een entiteit met intrinsieke waarden en eigen rechten. Den Outer heeft haar eerste succes al behaald: binnen de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten krijgt de natuur haar eigen voogd die opkomt voor haar belangen. Den Outers groene invloed is, kortom, al voelbaar.


Over het algemeen loopt het juridisch recht achter de maatschappij aan: er gebeurt iets of er ontstaat iets en dan komen er wetten en regels. Het werk van Jessica den Outer gaat uit van het op voorhand al willen beschermen van de natuur. Zoals er mensenrechten zijn, heeft de natuur ook rechten hier op aarde. Dat wringt op veel plaatsen in de gevestigde orde, waardoor de juriste veel weerstand ervaart. Tegelijkertijd zijn er ook krachtige positieve ontwikkelingen.
Den Outer ervoer tijdens haar jeugd, die ze doorbracht in de Flevopolder, al een grote liefde voor de natuur. Haar interesse voor de maatschappij en het recht leidde naar de studie rechten met specialisatie milieurecht. Dat bleek uiteindelijk vooral een opstap te zijn naar waar Den Outer zich nu volledig mee bezighoudt: rechten voor de natuur. Ze heeft diverse campagnes opgezet en aan meerdere pleidooien meegewerkt: voor de Waddenzee, Maas, Amelisweerd, er is een ambassade voor de Noordzee en recentelijk werd bekend dat de eerste Nederlandse gemeente haar missie oppakt; Eijsden-Margraten wijst een voogd aan die de belangen van de natuur vertegenwoordigt.


Nieuwe wetgeving

Een stem en ook rechten geven aan de natuur is een aanvulling op de bestaande milieuwetgeving. 'De huidige technische wetgeving gaat er niet van uit dat de natuur rechten heeft, zoals die er voor de mens wel zijn.' Inmiddels zijn zowel op lokaal als nationaal niveau politici en beleidmakers bezig met het thema. Naast de gemeente Eijsden-Margraten is de PvdD bezig met een grondwetvoorstel over rechten voor de natuur en schrijft D66 een wetsvoorstel voor de rechten voor de Waddenzee.


Den Outer ziet dat gemeenten proactief contact zoeken over de invulling van de rechten van de natuur. 'Ik heb in mijn boek, Rechten voor de natuur, expliciet een oproep gedaan aan burgers, politici, beleidsmakers en gemeenten om hiermee aan de slag te gaan en dat wordt opgepakt,' zegt ze blij. 'Nu ben ik vooral bezig met het begeleiden van burgerinitiatieven en met de implementatie bij gemeenten.' Samen met een groep betrokken mensen is Den Outer bezig om een Stichting Rechten van de Natuur op te richten.

'De titel Greenfluencer zou nog weer een extra zetje in de rug zijn én laten zien dat er veel mensen voor het onconventionele durven te kiezen'

Professionele activist

'Als ik terugdenk aan hoe ik als wat naïeve student hieraan begon en wat er nu allemaal gebeurt... Daar ben ik heel blij mee,' aldus de nog maar 27-jarige Den Outer. 'Ik heb, net als veel leeftijdgenoten, ook weleens last van onzekerheid, boosheid en verdriet over de toekomst. Maar ik heb geleerd dat actie helpt om met deze gevoelens om te gaan.' Die actie zit 'm bij Den Outer vooral in de praktische, juridische hoek, waardoor ze weleens een 'professionele activist' is genoemd.
Haar expertise leidde in 2019 tot de titel erkend expert 'Rechten voor de natuur' bij de Verenigde Naties. 'De titel Greenfluencer zou nog weer een extra zetje in de rug zijn én laten zien dat er veel mensen voor het onconventionele durven te kiezen.'


Uitreiking

Tijdens de Groene Sector Vakbeurs op het Koninklijke VHG podium zal op dinsdag 9 januari om 19:00 de uitreiking zijn van de Greenfluencer Award. Stemmen op onze Greenfluencer genomineerden kan nog tot 9 januari 2024. Via www.nwst-greenfluencer.nl.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER