Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Elektrificatie dwingt Krinkels België terug tot decentralisatie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 1 januari 2024
122 sec


Centralisatie voor kostenbesparing en efficiency teruggedraaid vanwege koers op accu

Tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van Stihl in België belandden we spontaan bij Krinkels NV België. Hier kregen we een rondleiding van Johan De Leener, directeur facility en materieel beheer bij het Belgische groenvoorzienersbedrijf. Onderwerp van gesprek was uiteraard logistiek, want Krinkels België is bezig om de zaken weer meer te decentraliseren. Dit is een belangrijk gevolg van de elektrificatie van het wagenpark én het gereedschap.

Johan De Leener, directeur facility en materieel beheer bij Krinkels België.
Johan De Leener, directeur facility en materieel beheer bij Krinkels België.

Krinkels werd officieel opgericht in 1956 door de Brabantse Leo Krinkels. Oprichter Krinkels overleed in juli dit jaar op 91-jarige leeftijd. In de jaren 50 sleept het bedrijf zijn eerste Belgische klus in de wacht. De Belgische tak van het oorspronkelijk Nederlandse bedrijf telt inmiddels zo'n 800 vaste medewerkers, en in de zomer gaat dat zeker richting 1000 medewerkers, aldus De Leener.

Lokaal wordt belangrijker

Waar Krinkels eerst toewerkte naar centralisatie van zijn vestigingen, wordt dat proces nu teruggedraaid. De Leener: 'Lokale vestigingen worden weer belangrijk. Wij hebben inmiddels ook enkele nieuwe lokale vestigingen geopend, zoals in Heusden-Zolder (in de provincie Limburg in Vlaanderen). Het besluit om nieuwe regionale depots te openen, is deels ingegeven door de accutransitie, zowel voor mobiliteit als voor handgereedschap. Onze ploegen kwamen voorheen zo weinig mogelijk naar de hoofdvestiging. Daarom zetten wij toen in op centralisatie, in verband met kostenbesparing en efficiëntie. Dit wordt nu weer teruggedraaid. In de lokale depots kunnen collega's maaidraad en nieuwe brandstof halen en machines en voertuigen elektrisch opladen'.


'Onze ploegen kwamen voorheen zo weinig mogelijk naar de hoofdvestiging. Daarom zetten wij toen in op centralisatie'

Aantal machines

Hoeveel machines er in alle Belgische vestigingen rondzwerven, weet De Leener niet precies. Zeker is dat het er ondertussen meer dan 2000 zijn. Wel weet hij dat alle handgedragen machines exclusief van het merk Stihl is. 'Dat is kwalitatief een goed merk; ik denk zelfs kwalitatief de beste speler op de markt, ook qua betrouwbaarheid en service. Daarbij is het bij elektrificatie handig om één leverancier te hebben.' Op dit moment zijn nog niet alle handgedragen machines op accu. De Leener: 'Het hangt heel erg af van de werkzaamheden en de klant. Denk bijvoorbeeld aan werk dat de hele dag ergens langs de weg plaatsvindt; dan is benzine makkelijker. Maar voor een klus bij een ziekenhuis of begraafplaats kiezen we uiteraard accu. Prijstechnisch maakt het niet veel verschil. Als je alle investeringen en brandstof uitsmeert over vijf jaar, is het eigenlijk even duur.'


Elektrisch rijden

Een uitdaging voor de toekomst van elektrificatie is volgens De Leener wel het ontbreken van een alternator in elektrische bedrijfswagens. De Leener: 'Juist omdat onze ploegen liefst zo weinig mogelijk naar de werf komen.' Opladen moet dus ín de bus gebeuren. Daarom worden op dit moment diverse voertuigen van Krinkels voorzien van mobiele powerbanks, zoals een Zeliox, met daarbij zonnepanelen. Andere producten en machines die Krinkels heeft aangeschaft in verband met de elektrificatie zijn twee AllTrecs en een Mean Green-machine. Verder zijn er eind 2022 vier laadkasten gekocht bij Seefion. Ook daarmee anticipeert het bedrijf op de komende wetgeving voor de opslag van accu's.


Tommy Nagtegaal, Stihl

Intensivering richting accu

Tommy Nagtegaal over de samenwerking met Krinkels: 'Sinds 2021 hebben wij onze samenwerking geïntensiveerd. Als marktleider proberen Krinkels en Stihl voortdurend duurzamer te werken, zowel op het gebied van mobiliteit als met het machinepark waarmee wordt gewerkt. Deze strategische keuze legt de focus op productontwikkeling, gepersonaliseerde opleidingen en duurzaam werken. Het is belangrijk om alle krachten te bundelen, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan. Stihl heeft met Krinkels een overeenkomst voor de aankoop van elektrische tuinmachines en bos- en natuurbeheeruitrusting. Deze samenwerking draagt bij aan het vergroenen van Krinkels' machinepark en faciliteert zo het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van Krinkels.

LEES OOK
Krinkels België neemt Ambigreen over
06-12-2023 | NIEUWS
25 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Gillabel Tuur
woensdag 10 januari 2024
Proficiat met jullie innovatie en toekomstvisie .
Wens jullie alle succes toe

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER