Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene oase in daktuin Zuidas

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 1 december 2023
105 sec


Het bedrijf De Dakdokters kreeg opdracht om het grinddak van het hoofdkantoor van Breevast in Amsterdam te transformeren in een dakpark, waarvan alle medewerkers van het pand kunnen genieten. Het resultaat is een dakpark van 2150 m2, inclusief 1600 m2 zorgvuldig uitgekozen groen van verschillende hoogte. De ronde Circum-plantenbakken van Furns, die leverbaar zijn in aluminium en polyester, zorgen in combinatie met de beplanting en het meubilair voor een levendig geheel.


Landschapsarchitect Karres en Brands maakte in samenwerking met De Dakdokters het ontwerp voor het dakpark Vivaldi, op het hoofdkantoor van Breevast in Amsterdam. Het resultaat is de transformatie van een saai en ontoegankelijk grinddak tot een kleurrijk en toegankelijk dakpark. Met een oppervlakte van ruim 2000 m2 is het één van de grootste dakparken op de Zuidas in Amsterdam.

Polderdak

Karres en Brands was verantwoordelijk voor het ontwerp en het beplantingsplan; De Dakdokters traden op als sparringpartner voor de technische uitwerking en de bouwkundige toetsing en voor de uitvoering van het ontwerp. Ook implementeerden ze het Polderdak-systeem in het ontwerp. Dit systeem biedt de mogelijkheid om regenwater te bufferen op het dak, en vervolgens terug te geven aan de dakbeplanting of gefaseerd af te voeren naar de hemelwaterafvoer.


.

Beeldbepalend pad

Een belangrijk en beeldbepalend element is een 150 m lang pad. Het pad varieert in breedte, waardoor er royale verblijfsplekken ontstaan. Zorgvuldig gepositioneerd ten opzichte van de zon kunnen hier overleggen in de buitenlucht plaatsvinden. Daarnaast biedt het pad de mogelijkheid om een rondje te lopen en even te genieten van de buitenlucht.


Siergrassen en vaste planten

De beplanting speelt een belangrijke rol bij de inrichting van het dakpark. Siergrassen zijn afgewisseld met vaste planten in blauwgrijze tinten en de beplanting heeft een rijke variatie aan texturen en kleuren. Door de verschillende bloeitijden en seizoenskenmerken van de beplanting kun je de seizoenen optimaal beleven. Ook zijn er veel soorten toegepast die bijen, hommels en andere insecten aantrekken. Door slim om te gaan met de substraatdikte was het mogelijk om een divers beplantingsbeeld te maken en is er zelfs ruimte voor een aantal bomen. De belasting op het dak varieert van 100 tot 250 kg/m2. De Dakdokters heeft de beplanting hierop afgestemd.


.

Aantrekkelijk en duurzaam

Door de toepassing van het Polderdak-systeem blijft de daktuin ook in de droge seizoenen een groene oase, waar je je kunt onttrekken aan de drukke en stenige omgeving van de Zuidas. Het project draagt niet alleen bij aan een aantrekkelijke verblijfsplek voor werknemers, maar ook aan het duurzaam vergroenen van de leefomgeving en het behoud van het ecosysteem. De daktuin is in opdracht van vastgoedbedrijf Breevast aangelegd. Het bedrijf wilde een bijdrage leveren aan meer groen op de Zuidas. De tuin doet denken aan de High Line in New York, wat ook de wens was van Breevast. De aanleg van dit dakpark is mede mogelijk gemaakt door subsidie voor groene daken van de gemeente Amsterdam. Daarnaast heeft Waternet financieel bijgedragen aan het besturingssysteem om van het groene dak een polderdak te maken.


Projectgegevens

Ontwerp: De Dakdokters, in samenwerking met Karres en Brands
Dakwerk: Kroom Dakdiensten, Amsterdam
Constructie: Bakker Staal, Workum
Producten: Polderdak, vaste planten, cortenstaal, beton, Bamboo Xtreme, douglasbalk-meubel
Jaar: voorjaar 2017
Opdrachtgever: Breevast
Locatie: Amsterdam

.
Foto's: De Dakdokters


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER