Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wie wordt Greenfluencer 2023?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 4 december 2023
245 sec


Steve Jobs bejubelde dikwijls de gekken: 'Here's to the crazy ones, the misfits and the rebels.' Je kan het met deze mensen eens of oneens zijn. Het enige wat je niet kan doen is deze mensen negeren, aldus Jobs. Want zij zijn degene die dingen veranderen. Traditiegetrouw maakt NWST ook haar "groene gekken" dit jaar weer bekend.

Reinier Smits
Reinier Smits

Mensen die de status quo uitdagen zijn vaak verantwoordelijk voor baanbrekende veranderingen en vooruitgang in de wereld. Zo ook op het groene vakgebied. Wie durfden dit jaar weer hun kop boven het maaiveld uit te steken? Of welke hoge boom ving vele windstoten op? Een Greenfluencer is de ideale combinatie tussen groen én invloed.

Reinier Smits

Influencers zijn eigenlijk van alle tijden. Tegenwoordig maken ze dansjes en filmpjes op TikTok of insta, maar Reinier Smits is al tientallen jaren influencer. Zo was de wekelijkste column van Smits: 'Keek op de Week' iets wat je graag wilde lezen. Als founder van SmitsRinsma bouwde hij meer dan 40 jaar aan een van de meest gerenommeerde ingenieursbureaus van de groene sector. Sinds 2017 is Smits officieel met pensioen, maar dat neemt volgens ons niet weg dat hij tientallen jarenlang met recht een Greenfluencer te noemen was.


LEES OOK

Jessica den Outer
Jessica den Outer

Jessica den Outer

Een rijzende ster in de groene sector, maar ook ver daarbuiten. Dit jaar lanceerde Den Outer haar boek 'Rechten van de Natuur'. Hierin beschrijft ze een opkomende juridische beweging die pleit voor een meer holistische benadering van milieubescherming. Waarbij natuur niet alleen wordt gezien als eigendom van de mens, maar als een entiteit met intrinsieke waarde en eigen rechten. Den Outer heeft haar eerste succes al behaald (naast deze nominering). De eerste Nederlandse gemeente past haar gedachtengoed sinds november 2023 toe. Binnen de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten krijgt de natuur haar eigen voogd die opkomt voor haar belangen. Haar groene invloed is kortom al voelbaar.


LEES OOK

Jan Willem de Groot
Jan Willem de Groot

Jan Willem de Groot

Jan Willem de Groot heeft sinds dit jaar het stokje overgenomen van een eerder genomineerde Greenfluencer Henry Kuppen als directeur van Terra Nostra. Maar directeur ergens van zijn maakt nog geen Greenfluencer. Maar De Groot deed, meer, veel meer. Zo was hij oprichter en initiatiefnemer achter de huidige Boominfodag. Een dag waarop Boomverzorgend Nederland samenkomt voor kennisdeling. Precies die kennisdeling is een belangrijke pijler voor de Groot. Zo heeft hij in 2016 als medeauteur bijgedragen aan het boek 'Trees: A Lifespan Approach'. Verder is hij betrokken bij de kennisbijeenkomsten als bestuurslid binnen de KPB-ISA en vertegenwoordigt hij Nederland namens Koninklijke VHG in de European Arboriculture Council.


LEES OOK

Tim van Hattum
Tim van Hattum

Tim van Hattum

Je wordt niet altijd vrolijk als je leest over onze toekomst: desastreuze klimaatverandering, onherstelbaar verlies biodiversiteit en meer. Niet bij van Hattum, niet omdat hij de problematiek ontkent, maar omdat hij daarvoor mooie oplossingen ziet binnen Nature Based Solutions. Zijn toekomstvisie: is positief, maar vooral heel erg groen. Die visie is gevangen in NL2120, een rapport van Wageningen Universiteit dat beschrijft hoe Nederland er over honderd jaar uit zou moeten zien. Nederland 2120 is een integrale visie van de Wageningen University & Research vanuit het perspectief van landbouw, biodiversiteit, duurzame energie, water en de circulaire economie. Verder schreef van Hattum een soort reisgids boordevol groene klimaatoplossingen: de Only Planet Klimaatgids waarin zeven routes beschreven staan naar een hoopvolle toekomst.


LEES OOK

Liedewij Loorbach en Suzanne van Straten

Suzanne van Straten en Liedewij Loorbach

Onze allereerste duo nominatie. De dames van Sprinklr.co zetten zich al jaren met hart en ziel in voor biologisch gekweekte planten en boren daarvoor ook onconventionele manieren aan. Met een eigen toegankelijke webshop willen ze biologisch gekweekte planten voor iedereen beschikbaar maken. Daarnaast voerden ze actie met Extinction Rebellion, en lobbyen ze tegen het gebruik van chemische pesticiden. Ook zijn ze verbonden aan de lobby tegen fossiele subsidies en schoven zo bij de minister aan. Kortom dit groene duo zit allerminst stil.


LEES OOK

Jantine Schinkelshoek

Jantine Schinkelshoek

Hoop voor Neerlands heg is te vinden in Jantine Schinkelshoek. Deze landschapsarchitect en beplantingsdeskundige is voorzitter en initiatiefnemer van Hoop voor Heggen. Doel van deze burgerparticipatiebeweging is zoveel mogelijk heggen planten met zoveel mogelijk mensen. De heggen zijn wat Schinkelshoek betreft een uitstekend antwoord op het biodiversiteitsvraagstuk. Pluspunt, daarvan is dat mensen in het proces met de natuur worden verbonden. Inmiddels heeft Schinkelshoek al bijna 40 kilometer heg door Nederland aangelegd. En hopelijk zorgt de nominatie van Greenfluencer voor nog tientallen extra kilometers.


LEES OOK

Lucy Bathgate
Lucy Bathgate

Lucy Bathgate

In het kader van burgerparticipatie komen we wat ons betreft al gauw uit bij Bathgate. Eerder startte zij in haar woonplaats al een succesvol burgerparticipatieproject: Levend Water in het Tilburgse Spoorpark. Een project waarvoor Bathgate eerder in de prijzen viel op het Nationaal Deltacongres als lichtend voorbeeld voor burgerparticipatie. Maar Bathgate zat niet stil. Eind 2022 begon zij met haar initiatief Buurtbomen Kansenkaart. Insteek is het versnellen van de stedelijke vergroening: laat burgers zelf bomen en ander groen planten in de openbare ruimte. Het plan werd geadopteerd door de gemeente Tilburg en de eerste Buurtbomen zitten al in de grond.


LEES OOK

William Bogaarts
William Bogaarts

William Bogaarts

William Boogaarts is werkzaam bij De Enk Groen & Golf. Als innovatiemanager houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van het greenkeepersvak. Zo maakt Boogaarts veel gebruik van robots en dataverzameling. Kennis die hij niet alleen voor zichzelf houdt, maar ook durft te delen met de sector om samen verder te komen. Verder zit Boogaarts alweer een aantal jaar in de jury van de The Greenkeeper Of The Year verkiezing van Vakblad Greenkeeper. Hij zorgt met zijn open en nieuwsgierige houding voor een kwaliteitsimpuls van het Greenkeepersvak.


LEES OOK

Angeline Mette
Angeline Mette

Angeline Mette

Angeline Mette is boomexpert en gerechtelijk deskundige op het gebied van VTA. Visual Tree Assessment, oftewel de lichaamstaal van bomen. Sinds enkele jaren heeft Mette de Lector licentie van de Duitse professor doctorandus Claus Mattheck ontvangen en representeert zij als enige Nederland het originele Mattheck seminar. Ze combineert haar uitgebreide kennis van bomen, heesters, struiken, heggen, hagen en beplanting met de ervaringen op het gebied van boomtaxaties en veiligheidscontroles. Kennis die zij als een ware Greenfluencer deelt met alle Nederlandse boomspecialisten.


LEES OOK

Ada Wille
Ada Wille

Ada Wille

Naast dat Wille dit jaar de initiatiefneemster was van het Nationale bloembollen weekend is Wille vooral een gevestigde naam op het gebied van begraafplaatsen. Als landschapsarchitecte heeft zij de rustplek van vele Nederlanders een stukje prettiger gemaakt. Deze specialisatie houdt zij niet voor zichzelf, zo schreef Wille talloze boeken en publicaties erover. Waaronder het naslagwerk "De Laatste Tuin, informatie & inspiratie bij ontwerp en beheer van begraafplaatsen", 'Bomen op Begraafplaatsen', en als medeauteur van Het Groot Gedenkboek, gedenkplaatsen toen, nu en straks Zoektocht door het ritueel landschap'. Als we het hebben over groen kijken we vraag naar de toekomst. Maar ook onze laatste rustplek is met de kleur groen een stuk prettiger.


LEES OOK
Groene begraafplaatsen vol met leven
04-01-2024 | ARTIKEL
131 sec

Jaap Smit

Jaap Smit

Smit werd eerder genomineerd vanwege zijn inzet voor de Floriade. Als dendroloog was hij verantwoordelijk voor de boomselectie van het arboretum op het terrein van de Floriade 2022. Floriades kunnen echter altijd rekenen op veel weerstand en politiek gekonkel. Het vereist dan ook moed om je hieraan te verbinden. Daarnaast deelt hij zijn uitgebreide boomkennis met de sector in zijn nieuwe rubriek "Betere Bomen" in het Vakblad Boomzorg. Ook is hij sinds dit jaar het groene gezicht van Trompenburg Tuinen & Arboretum.


LEES OOK

Wie gaat er met de titel vandoor?

Vanaf vandaag, 4 december, zijn de stembussen geopend op www.nwst-greenfluencer.nl. Stemmen op al deze groene invloedrijke personen kan tot 8 januari volgend jaar. De uitreiking volgt kort daarna op de Groene Sector Vakbeurs 2024 in Hardenberg op dinsdag 9 januari 2024 om 19:00 bij het podium van Koninklijke VHG.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Gertjan Praas
vrijdag 15 december 2023
Ik stem op Ada Wille
J. de Vries
maandag 8 januari 2024
Ik stem op Lucy Bathgate

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER