Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Stihl mikt voor 2035 op 80% accu-aangedreven producten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 1 november 2023
142 sec


Dual technology leadership - brandstof wordt niet vergeten

Medio september werden zo'n 150 journalisten op het Duitse hoofdkantoor van Stihl in Waiblingen uitgenodigd. Wij werden verwelkomd door de (relatief) nieuwe ceo Michael Traub. Traub schetste naast de (teleurstellende) cijfers van 2023 ook de nieuwste innovaties voor professionals.


Traub vertelde dat het een uitdagende tijd is geweest voor Stihl. 'Na enkele jaren van grote economische groei zijn de cijfers van de afgelopen maanden een stuk gematigder.' Traub schetst hoe de post-pandemiefase uitdagingen met zich meebrengt. Sterke inflatie, hoge energieprijzen en concurrentie van horeca zorgen voor lichtrode cijfers bij de tuin- en parkgigant. Zo daalde het aantal werknemers wereldwijd met 2,4% en de omzet met 1,5%. Tegelijkertijd schetste Traub een optimistisch beeld. De afgelopen jaren kende Stihl groeicijfers van soms wel 9% op jaarbasis, harde groei die op de langere termijn niet gezond zou zijn. Dat daar nu weer een rem op zit, is niet meer dan logisch en wordt bij Stihl niet gezien als negatief.

Zo daalde het aantal werknemers bij Stihl wereldwijd met 2,4% en de omzet met 1,5%

Accu naar 80%

Naast de cijfers schetste Traub hoe Stihl de komende jaren sterker gaat inzetten op accu. Wereldwijd is op dit moment zo'n 24% van de Stihl-producten accu-aangedreven. De Benelux loopt hierin sterk voorop met 53% accu. De komende jaren wil het bedrijf dat percentage wereldwijd opkrikken; de doelstelling is 80% voor 2035. Hoewel er dus duidelijk gefocust wordt op accu, sprak Traub zelf van dual technology leadership. Want brandstof, zo zegt hij, wordt niet vergeten. De aanleg van een nieuwe accufabriek in Roemenië en de ontwikkeling van een eigen EC-motorafdeling in Waiblingen zijn onderdelen van die strategie.


Stihl op de bouwplaats

Terwijl we zien dat grote bouwmerken hun weg naar de groenprofessional proberen te vinden, wil Stihl op zijn beurt een ingang vinden op de bouwplaats. Zo noemde Traub de invoering van zero-emissie-bouwplaatsen een mooie kans voor het bedrijf.


Productontwikkelingen professionals

Verder werden de nieuwste (door)ontwikkelingen van Stihl gepresenteerd. Een van de innovaties voor de professional die op de agenda staan, is de STIHL FSA 200. Deze accubosmaaier wordt gepresenteerd als de krachtigste van het STIHL AP-systeem. Met deze nieuwe machine kunnen groenprofessionals hoog gras en struikgewas te lijf zonder emissie. Nieuw aan de FSA 200 is de ergonomische dubbele handgreep en het antivibratiesysteem. De FSA 200 is vanaf oktober 2023 beschikbaar op de markt. Verder presenteerde Stihl zijn eerste hoogsnoeier speciaal voor bosonderhoud. De accuhoogsnoeier HTA 150 heeft een bijzonder lichte steel met een holle as en een EC-motor die zorgt voor precieze zaagsneden. Hij is ook goed te combineren met de Stihl Advance X-TreeM HT. Verder werd de Stihl HTA 160 geïntroduceerd. De HTA 160 weegt 7,2 kilo zonder accu en kan tot een hoogte van 4,05 meter snoeien. Tot slot was er de accucombimotor STIHL KMA 120, bijna een soort werktuigdrager voor handgereedschap. Hiermee kan de gebruiker er diverse gereedschappen aan koppelen voor vele gebruiksmogelijkheden.


Een van de nieuwe benzinedoorslijpers in actie

Bouwplaats

Voor al het doorslijpwerk op de bouwplaats stelt Stihl de nieuwe benzinedoorslijpers TS 710i en TS 910i met elektronisch gestuurde brandstofinjectie voor. Deze universele machines, uitgerust met Stihl Injection, zijn volgens de Duitse Tuin- en park gigant de krachtigste in het huidige assortiment. De elektronisch gestuurde brandstofinjectie zorgt voor een optimaal motorvermogen en goede werking. Veeleisend doorslijpwerk in minerale of metalen bouwmaterialen kunnen zo worden uitgevoerd. Een antivibratiesysteem vermindert de trillingen op de handgrepen.


Traub neemt waardevolle ervaring mee naar Stihl, dat steeds meer actief is op de consumentenmarkt met zijn (accu)producten

Nieuwe ceo

Michael Traub is sinds februari 2022 ceo bij de tuin- en parkgigant. Met het aantrekken van Traub lijkt het familiebedrijf Stihl te hebben gebroken met de traditie dat de ceo altijd ingenieur was. Traub is econoom en heeft tientallen jaren gewerkt bij Bosch in Amerika. Hij neemt dus waardevolle ervaring mee naar Stihl, dat steeds meer actief is op de consumentenmarkt met zijn (accu)producten. De keuze voor Traub is niet alleen verrassend omdat hij econoom is. In Waiblingen gaat het verhaal dat de familie Stihl in de jaren 90 een ceo binnen zes maanden ontsloeg omdat hij teveel zou hebben gelachen. Als oer-Duits bedrijf zou Stihl vooral waarde hechten aan bescheidenheid en uiteraard Gründlichkeit. Of dit waar is, is maar de vraag. Van deze urban legend is heden ten dage in ieder geval geen sprake meer, want Traub lacht volop.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER