Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Geen berg is te hoog voor de Kersten Hycut-taludmaaier

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, foto: Wim van Breda, donderdag 5 oktober 2023
201 sec


Schuinsmarcheerder op rupsbanden

Radiografisch bestuurbare taludmaaiers bestaan al ruim vijftien jaar. De eerste modellen oogden wat onhandig en lieten het nog weleens afweten, maar de Kersten Hycut is de kinderziektes ver ontgroeid. De robuuste machine kan hellingen aan tot wel 50 procent.


Nederland is weliswaar grotendeels vlak, maar er zijn genoeg terreinen waar de hellingshoek bij het maaien voor de nodige hoofdbrekens zorgt. Denk aan de vele dijken die de signatuur vormen van ons land, maar ook aan taluds langs (snel)wegen en de overblijfselen van forten en versterkingen. Op plaatsen waar het voor machines te stijl of te krap is, hanteerden uitvoerende instanties vroeger nog weleens creatieve oplossingen, zoals het langs een touw naar beneden laten zakken van een doodgewone benzinemaaier. Die waren daar natuurlijk niet voor gemaakt. Als het stijgingspercentage er niet voor zorgde dat de carburateur verzoop of juist droog kwam te staan, dan kieperde het ding wel om of ging er iets anders mis. Onhandig en levensgevaarlijk, maar nood breekt wet.

Vooruitgang

Rond 2006 kwamen de eerste radiografisch bestuurbare maaiers op de markt. Dat dit niet al veel eerder gebeurde, lag vooral aan het probleem dat een potente benzinemotor en een toereikende hoeveelheid brandstof samen zoveel gewicht in de schaal leggen, dat het hele gevaarte te zwaar werd om echt steile hellingen te kunnen maaien. In den beginne werd dan ook nog weleens gebruikgemaakt van maairobots met een ingebouwde lier, die zichzelf langs de helling naar beneden lieten zakken en weer omhoog trokken. Een concept dat weliswaar voldeed, maar duidelijk nog voor verbetering vatbaar was. In 2019 volgde de volgende stap in het onbemand maaien van hellingen. Dat jaar presenteerde Kersten-importeur Wim van Breda een machine die in alle opzichten een vooruitgang is ten opzichte van zijn voorgangers. De Kersten Hycut is een radiografisch bestuurbare taludmaaier op rupsbanden die werkt met een hybridesysteem. De rupsbanden worden aangedreven door twee elektromotoren van elk 3 kW, het maaidek heeft een eigen elektromotor van 10 kW. De stroomvoorziening komt van een generator die kan rekenen op een 23 pk sterke B&S Vanguard-benzinemotor. Dat betekent dat er geen mechanische overbrenging is tussen de verbrandingsmotor en de aandrijving of het maaidek. Het accupakket kan de machine elektrisch laten rijden zonder dat daarvoor de verbrandingsmotor nodig is. Dat is heel praktisch als de Hycut in of uit een bestelwagen moet worden geladen of in een stalling moet worden gezet: geen verbrandingsmotor betekent immers geen uitstoot.


'Het is vrijwel onmogelijk om hem zijwaarts te laten kapseizen, zo stabiel is hij'

Sinusmaaien

Aannemersbedrijf Gebr. De Ronde in Beusichem heeft sinds half juni een Kersten Hycut in gebruik. Het aantal draaiuren vertelt in feite genoeg: in vier weken tijd is er al bijna vijftig uur mee gemaaid. Mede-eigenaar Theo de Ronde is erg te spreken over zijn nieuwe aankoop. 'Wij doen steeds meer aan natuurlijk maaibeheer en daar past deze machine heel goed bij. Er zijn veel plekken waar je met een gewone maaier niet kunt komen. Dat moest voorheen gedaan worden met een zware machine waaraan dan een maaiarm bevestigd werd, maar het nadeel daarvan is dat je de bodem zo kapotrijdt. Bovendien is de bewegingsvrijheid van zo'n maaiarm natuurlijk beperkt. Als je bijvoorbeeld aan sinusmaaien wilt doen, moet je eigenlijk wel een machine als deze hebben om goed te kunnen manoeuvreren.' De Ronde heeft de geadviseerde maximale hellingshoek van de Hycut meermaals op de proef gesteld. 'Ik geloof dat hij officieel tot vijftig procent aankan, maar ik weet zeker dat hij ook steilere stuken aankan. Sowieso moet je altijd zijwaarts maaien, dus met de hoogtelijn mee. Want áls de maaier omkiept, gaat hij over de voor- of achterkant. Het is vrijwel onmogelijk om hem zijwaarts te laten kapseizoen, zo stabiel is hij.'


Geadopteerd

De Kersten Hycut is niet alleen stabiel, maar ook erg compact: met een lengte van 1,60 meter en een breedte van 1,50 meter kan de Hycut nagenoeg overal komen. Aangezien de machine zowel voor- als achteruit kan maaien, hoeft er niet gedraaid te worden, waardoor de impact op de bodem beperkt is. Dat komt mooi uit bij het soort werk waar Theo de Ronde zijn Hycut voor inzet. Want maaien, zo heeft hij ontdekt, wordt steeds meer maatwerk. 'Vroeger maaide je grote stukken berm of oever en wilde je dat vooral zo snel mogelijk doen. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat particulieren kleine stukjes berm of talud geadopteerd hebben en daar zelf bijvoorbeeld een vlindertuin van gemaakt hebben. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan.' Dat doet De Ronde dan ook. Het zogenaamde 'Kleurkeur' is een keurmerk van de Vlinderstichting voor verantwoord maaibeheer waarop groenbeheerders aanspraak kunnen maken. Medewerkers van Gebr. De Ronde volgden in 2022 de basiscursus en twee leidinggevenden hebben daarna nog de gevorderdencursus gevolgd. Een verstandig besluit, merkte De Ronde al snel. 'Gemeentes bepalen het beleid, maar wij als uitvoerders zijn het aanspreekpunt. Mensen willen graag iets doen voor de natuur. Dan is het natuurlijk zaak dat er dan geen aannemer met een grote machine aankomt die alles plat maait omdat dat nu eenmaal al jaren zo gedaan wordt. Tijden veranderen; we moeten met z'n allen iets doen om de natuur te helpen.' Machines als de Hycut dragen daar zeker aan bij. 'Je kunt veel beter en preciezer maaien op plekken waar dat voorheen niet ging. Ik vind het een uitkomst.'


Dankzij de rupsbanden heeft de machine altijd voldoende grip.

Kersten Hycut in detail

De afstandsbediening van de Kersten Hycut is simpel: twee hendeltjes zoals die al jaren gebruikt worden voor allerhande radiografisch speelgoed zorgen voor de besturing. Het maaidek heeft twee assen, die elk twee of vier slingermessen aandrijven. Er is een speedcontrol-functie die de rijsnelheid automatisch aanpast aan de omstandigheden. Bij hoog of dicht gras gaat de Hycut langzamer rijden, zodat het maaibeeld egaal blijft. Het grote voordeel van werken met een elektromotor is de onmiddellijke beschikbaarheid van het volledige vermogen, zodat de Kersten Hycut ook op steile hellingen vanuit stilstand zonder problemen kan maaien.
Technische gegevens
Werkbreedte: 115 cm
Breedte: 150 cm
Lengte: 160 cm
Hoogte: 89 cm
Maaihoogte: 50-180 mm
Gewicht: 580 kg
Helling: tot 50 graden
Elektromotor maaidek: 10 kW / 48 V
Elektromotor aandrijving: 2 x 3 kW / 48 V
Motortype: B&S Vanguard
Vermogen: 23 pk
Brandstoftank: 25 liter
Snelheid: 0-7 km/u

LEES OOK
Wim van Breda nieuwe importeur van Raymo
12-09-2023 | NIEUWS
21 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER