Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bewoners van SPACE-S staan zelf aan het roer van hun daktuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, dinsdag 19 september 2023
76 sec


Plantenbakken van Furns werden twintig meter omhoog getakeld

Binnen het project SPACE-S op Strijp-S in Eindhoven, dat in 2017 is opgeleverd, konden bewoners vanaf dag 1 hun wensen en eisen in kaart brengen. Zo legde BTL in samenwerking met de bewoners en Stam + De Koning Bouw de daktuin aan op Blok 4. In deze moestuin is gebruikgemaakt van de plantenbakken van Furns.


Bij SPACE-S staan bewoners zelf aan het roer door zogeheten workspaces. SPACE-S is een project van de Eindhovense woningcorporatie Woonbedrijf. Hier konden bewoners meedenken en meepraten over hun (sociale huur)woningen voordat er werd gebouwd. Er wonen zo'n zeshonderd mensen in SPACE-S, verdeeld over 402 woningen die zijn verspreid over zeven complexen. Zij kunnen gebruikmaken van onder andere het buurthuis, de algemene woonkamer, de hofjes tussen de blokken op de begane grond en de drie daktuinen. De bewoners werken ook samen voor onder andere het onderhoud van het groen, het meubilair en de verlichting.

Tuinen met eigen karakter

Op SPACE-S zijn drie daktuinen met elk een eigen karakter aangelegd. Op de hoogste verdieping is een moestuin aangelegd. Voor de daktuin werden maar liefst 85 polyester plantenbakken van Furns ingezet om deze groene oase te creëren. Dat bleek nogal een uitdaging. Dat gold ook voor de zandzakken die ruim een ton per stuk wogen. Alle plantenbakken moesten twintig meter omhoog worden getakeld. De gekozen plantenbakken (type CARREZ Standaard) hebben rechte hoeken en komen vooral tot hun recht in tuinen met strakke lijnen. Deze plantenbakken hebben een dubbel gezette randafwerking en worden ook in de horeca veel ingezet.


Innovatieve huisvestingsprojecten

De resulterende tuin, inclusief groenten en kruiden, wordt verzorgd door bewoners zelf. Ook op lagere niveaus zijn daktuinen aangelegd waar bewoners kunnen wandelen, zitten of relaxen. Naast de besloten daktuinen zijn er ook drie openbaar toegankelijke hofjes aangelegd. Hier kunnen ook andere gebruikers van Strijp-S een groen ommetje maken. De daktuin is alleen toegankelijk voor bewoners van SPACE-S. Tussen de blokken zijn openbaar toegankelijke hofjes. Het project SPACE-S heeft een aantal jaren geleden een internationale huisvestingsprijs gekregen. Volgens de jury van de World Habitat Awards 2020, verbonden aan de Verenigde Naties, is SPACE-S 'een internationaal voorbeeld van hoe een inclusieve buurt ontwikkeld kan worden'. De World Habitat Awards worden jaarlijks uitgereikt aan opmerkelijke en innovatieve huisvestingsprojecten in de wereld.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER