Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Welke innovaties kun je verwachten op de Vakbeurs Openbare Ruimte?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 1 september 2023
269 sec


Op 27 en 28 september 2023 vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats. Het is de grootste jaarlijkse bijeenkomst waar aandacht wordt besteed aan ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van een duurzame en circulaire leefomgeving. Dit keer is ook mobiliteit als sector aan de beurs toegevoegd in plaats van een zelfstandige vakbeurs. Een vooruitblik op de innovaties die bezoekers kunnen verwachten.


Verouderingsproces van materialen

Bij steeds meer projecten is er vraag naar één type materiaal dat zowel voor gevels als bijvoorbeeld terrasinrichting of meubels gebruikt kan worden. FURNS opereert hierbij als one-stop-shop. Dit merk van Adezz laat het verouderingsproces van materialen zien, met de bijbehorende natuurlijke uitstraling. FURNS heeft een speciale maquette gemaakt, een miniatuurdisplay, waarmee de toepassing van zijn producten op een stadsplein zal worden getoond. FURNS presenteert ook het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl. De volgende stap is de lancering van een verbeterde en klantvriendelijke website.


.

Waterstof

Jos Scholman wil laten zien dat het bedrijf vooroploopt met innovatie op het gebied van waterstof. Bij Jos Scholman wordt binnenkort de elektrolysemethode gebruikt, waarbij H₂ uit water wordt geproduceerd. Er wordt groene zonne- en windenergie toegepast voor de productie van het hoogcalorische H₂-gas, voor eigen gebruik en voor passanten bij het waterstoftankstation van het bedrijf. Een aanzienlijk deel van de voertuigen van Jos Scholman heeft al een set waterstoftanks aan boord. Begin 2023 had de gww- en groenaannemer circa dertig voertuigen in bedrijf die waterstof gebruiken.


.

Duurzaam bodemconcept

Ook dit jaar staat DCM weer op de beurs met een verhaal over het nut en de noodzaak van een gezonde bodem. Wat een gezonde bodem is, hangt volgens DCM onder andere af van de bestemming, wat je ermee wilt doen, van de eisen ten aanzien van beheer, onderhoud en duurzaamheid en van de wensen van bewoners. De werkwijze van DCM bestaat uit een aantal stappen. Er wordt begonnen met een bodemanalyse. Er wordt uitsluitend gewerkt met organische en duurzame producten en er wordt gestreefd naar een gesloten grondbalans. De kennis wordt gedeeld met opdrachtgevers en adviseurs: het zogenaamde DCM Duurzaam Bodemconcept. DCM beschikt over verschillende tools om dit te bereiken, zoals bestekteksten en technische adviezen.


.

De Eijk Groep maximaal vertegenwoordigd

Alle bedrijven van De Eijk Groep zijn vertegenwoordigd op de beurs. Eijkelboom Apeldoorn, Eijkelboom Utrecht, Boogaart Almere en De Eijk Duurzaam Werk (PSO30+) richten zich op het inrichten en onderhouden van de buitenruimte, groenvoorziening, daktuinen, cultuurtechniek, boomverzorging, wijkbeheer, tuinaanleg en constructiewerken. Spronk Infra Oldebroek is actief op het gebied van infrastructuur en civiele werkzaamheden. Verder heeft De Eijk Groep haar activiteiten uitgebreid met een eigen zagerij, een bomenhotel en de Eijk Academy. Buro De Eijk levert adviesdiensten voor de inrichting en het beheer van de buitenruimte. Partner Groen als een Service meet de prestaties van het groen en vertaalt deze cijfers naar inrichting, beheer en optimalisatie van de buitenruimte. Tot slot verricht De Eijk Groep samen met partner Road Maintenance Support infradiensten, gladheidsbestrijding en hulp bij calamiteiten op de weg.


.

Werkelijke waarden

Groen als een Service (GAES) presenteert de GAES Digital Twin. Daarmee kunnen de werkelijke waarden en baten van de inrichting van de openbare ruimte, projecten en gebiedsontwikkeling worden aangetoond: per SDG, voor de korte én lange termijn. Met naar eigen zeggen diepgaande data-analyses wordt gericht advies gegeven over de door te voeren maatregelen, waarmee de doelen moeten worden behaald. Hiervoor worden real time sensoring, een gebruiksvriendelijk dashboard en 3D-visualisaties ingezet.


.

Samenwerking en veiligheidsscan

In het najaar van 2022 werd ABOS Veilig Spelen overgenomen door Verheij Integrale Groenzorg, integrale groenaannemer voor de openbare en publieke ruimte. Beide partijen slaan de handen ineen op de Vakbeurs Openbare Ruimte in een gezamenlijke stand. Klanten en leveranciers worden op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen bij Verheij. Daarnaast worden de doelgroepen van zowel ABOS als Verheij geïnformeerd over de nieuwe samenwerking, die interessant kan zijn voor bedrijven die werken in de openbare ruimte, maar ook in het onderwijs, de recreatie en de zorg. Verder wordt de nieuwe veiligheidsscan van ABOS gepresenteerd.


ABOS Veilig Spelen en Verheij Integrale groenzorg werken samen aan kwaliteit, beleving en veiligheid in de openbare ruimte.

Leaf Reducer

GKB Machines zal als onderdeel van GKB-groep aanwezig zijn op de beurs en hoopt daar relaties te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Wie nog niet bekend is met de Leaf Reducer van GKB, kan op deze beurs kennismaken met de machine. Met de herfst in aantocht is dit volgens GKB een machine die weer frequent gebruikt zal worden. Eind vorig jaar en begin dit jaar werd de eerste serie Leaf Reducers verkocht. De nieuwe serie is in aantocht en zal op tijd klaar zijn om in de herfst aan de slag te gaan.


.

Elektrische klepelmaaier

Hij staat nog in de kinderschoenen, maar WeedControl is hard bezig met het ontwikkelen van een heuse elektrische klepelmaaier. Momenteel wordt er veel getest met dit type proof of concept. De eerste resultaten geven een indicatie van de hoeveelheid energie die wordt verbruikt tijdens het klepelen. Alles wijst erop dat professionele gebruikers ook dit aanbouwdeel kunnen gebruiken voor een volledige dienst (circa acht uur) op één lading. De werkbreedte van het prototype is 130 cm. Het uiteindelijke product zal een werkbreedte van ongeveer 150 cm hebben. Op de beurs is de 100 procent elektrische werktuigdrager te bekijken. Met de AllTrec kun je maaien van 135 cm tot 270 cm breed, onkruid borstelen, onkruid bestrijden middels hete lucht, bladblazen en binnenkort ook klepelmaaien.


Het prototype van de klepelmaaier aan het werk in één van de testrondes. Deze klepelmaaier is speciaal ontworpen voor de AllTrec 8015F-werktuigdrager, naar aanleiding van een vraag uit de markt.

Professioneel leerbeleid

Het makkelijk leren over en registreren van certificeringen wordt steeds belangrijker. Met KENNISS kunnen bedrijven certificeringen inzichtelijk maken voor iedereen binnen de organisatie. KENNISS wil op de beurs in gesprek komen met bestaande relaties, nieuwe bedrijven, opleiders en leveranciers, om erachter te komen wat men voor elkaar kan betekenen op het gebied van registratie en de ontwikkeling van medewerkers. Vanaf nu is het op het platform ook mogelijk om (externe) fysieke trainingen en toolboxen in te plannen en de volledige registratie te verzorgen. Zo weet je wie er aanwezig is geweest en zorg je voor een professioneel leerbeleid.


.

Zagen onder spanning

Bijda introduceerde dit jaar een bijzondere instructiewagen voor zagen onder spanning. Met deze instructiewagen kan er het hele jaar door én op elke locatie gezaagd worden, ook in het broedseizoen. Bijda is ervan overtuigd dat het gebruik van deze nieuwe techniek bij de kettingzaagcursus medewerkers kan helpen om een hoog niveau van kwaliteit en veiligheid te bereiken bij het zagen van hout onder spanning. Daarbij let Bijda erop dat de trainingen aansluiten bij het niveau van de deelnemers en hun specifieke werkzaamheden. Trainingen worden zowel theoretisch als praktisch aangepast aan het niveau van de deelnemers. Bijda maakt speciaal voor organisaties trainingen op maat, organiseert toolboxmeetings en adviseert over veilig werken in de buitenruimte.


.

Adventure Play Little Explorer

Boerplay introduceert de nieuwe productlijn Adventure Play Little Explorer. Deze lijn is onderdeel van het nieuwe inrichtingsconcept voor grensverleggend spelen. Ontwerpers hebben een heuse ontdekkingstocht uitgestippeld voor kleine avonturiers van een tot zes jaar. Al spelend worden kinderen uitgedaagd om hun fysieke, cognitieve en sociale grenzen te verleggen. Dit avontuurlijke speelparadijs is ontworpen met oog voor de ontwikkeling van de kleine avonturiers; tijdens het spelen ontwikkelen ze hun verbeeldingskracht, motoriek en sociale interactie. Met de Little Explorer-toestellen kunnen de kleintjes op avontuur gaan net als Dora, zandtaarten bakken in de keuken en de grootste vissen vangen bij de vissersbrug. Er zijn diverse elementen aanwezig die uitnodigen tot vastpakken en spelen.


.

Klimaatadaptief inrichten

MBI De Steenmeesters introduceert CityHealth: klimaatadaptieve inrichting van de buitenleefomgeving. Of het nu gaat om de ontwikkeling van de binnenstad, kantoorlocaties of groene zones, de combinatie van bebouwing, bestrating en natuur bepaalt de uitstraling en sfeer, en in nog veel hogere mate de leefbaarheid. Op plaatsen waar mensen dagelijks samenkomen, is het een uitdaging om al die functies te combineren en daarnaast ruimte te geven aan water en groen. MBI De Steenmeesters brengt alle klimaatadaptieve bestratingsoplossingen samen in CityHealth en presenteert dit concept op de Vakbeurs Open Ruimte 2023. MBI wil de markt inspireren om mee te denken over experimentele stenen en om een breder eisenpakket te definiëren voor bestrating.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER