Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: thema spelen, sporten en bewegen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, maandag 17 juli 2023
79 sec


Een greep uit groene projecten in de openbare ruimte

De Projectenparade is een overzicht van bijzondere, mooie of gewoon heel leuke groenprojecten die recent zijn gerealiseerd. Met deze keer aandacht voor het thema spelen, sporten en bewegen. Heeft u ook een project dat een plekje voor het voetlicht verdient? Mail dat dan onder vermelding van 'Projectenparade Stad+Groen' naar lieke@nwst.nl en vraag het invulformulier aan.


Speeltuin met diverse natuurlijke ondergronden

Bouwonderneming Stout heeft het voormalige regiokantoor Drechtsteden aan de Noordendijk in Dordrecht gerenoveerd en getransformeerd tot een appartementencomplex. Op de begane grond zijn nu een basisschool, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang gevestigd. Voor de kinderdagopvang en de buitenschoolse opvang, SDK De Regenboog, is een natuurspeeltuin van ca. 400 m2 aangelegd.
Het betonnen casco van het voormalige regiokantoor is blijven staan. De gevel van het gebouw is vernieuwd, met veel glas en onderhoudsvrije houten panelen. Van de eerste tot en met de vijfde verdieping bestaat het pand uit verschillende woningentypes: maisonnettes, doorzonwoningen en gevelappartementen. Op het dak zijn appartementen gebouwd, vanwaaruit kan worden uitgekeken over de omgeving.
De speeltuin heeft diverse natuurlijke ondergronden, zoals houtchips, gazon, halfverharding, speelzand en valzand. De speelplaatsen zijn omkaderd door palissaden van robiniahout. De speeltuin is voorzien van 150 m2 groen in diverse vormen, zoals hagen, vaste planten, bomen, heesters, levende wilgentunnels en gazon. De natuurspeeltuin is ontworpen door Bureau RIS in Gouda, de speeltuin is aangelegd door Multi-Tuin en Landschap in Driebruggen en de speeltoestellen zijn geplaatst door Speelmaatje in Angerlo.


Speelplekken met valondergrond van kunstgras

KSP Kunstgras heeft namens de gemeente 's-Hertogenbosch een bestaande speelplek omgevormd tot een omgeving met nieuwe speelplekken en een valondergrond van kunstgras. Het gras, de valdempende onderlaag en de kantplanken zijn gemaakt van gerecycled materiaal.
Aan welke uitdagende speelbeweging hebben kinderen behoefte in de wijk? Met die vraag begon Marcel van Mierlo, wijkregisseur van de gemeente 's-Hertogenbosch, aan dit project. Door eerst de wensen van bewoners in kaart te brengen, was plezierig gebruik alvast verzekerd. Vervolgens was het voor de gemeente 's-Hertogenbosch belangrijk dat het project zo duurzaam mogelijk gebouwd zou worden; ook de valdempende onderlaag en de kunstgrastoplaag moesten duurzaam zijn.
KSP installeerde een 25 cm dikke zandfundering, gerecyclede kantopsluiting, circulaire shockpads en gerecycled infillzand; LimeGreen zorgde voor ONE-DNA-kunstgras. Volgens LimeGreen wordt bij het renoveren van speelplekken door opdrachtgevers en uitvoerders steeds vaker toekomstgericht gewerkt. 'Dit project van KSP Kunstgras is daar een geweldig voorbeeld van', aldus LimeGreen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER