Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

BOERplay vertaalt circulariteit naar praktijk

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Annelies de Jong, vrijdag 30 juni 2023
97 sec


Focus op hergebruik en upcycling: aanbodgestuurd ontwerpen

BOERplay gelooft sterk in innovatie en samenwerking om circulariteit verder te bevorderen. Het bedrijf werkt nauw samen met klanten, zodat de behoefte en wensen op dit gebied worden geïntegreerd in de ontwikkeling van nieuwe speelplekken. Zo zijn er al vele ontwerpen gemaakt waarin onderdelen worden hergebruikt.

Grillig robiniahout en duurzaam hardhout zorgen samen voor een speelse uitstraling.
Grillig robiniahout en duurzaam hardhout zorgen samen voor een speelse uitstraling.

Met een sterke focus op circulariteit en duurzaamheid zet BOERplay zich in om de speelomgevingen van kinderen te verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu. 'Onze kernactiviteit is het ontwerpen en realiseren van duurzame en uitdagende speelplekken. We richten de openbare ruimte in voor de gebruikers van vandaag, maar ook van morgen. Om speelplekken te realiseren, zijn grondstoffen nodig. Het creëren van een circulaire economie begint bij het heroverwegen van traditionele benaderingen en het nemen van verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. Wanneer we een speelplek inrichten, kijken we eerst hoe we de bestaande speeltoestellen van die speelplek kunnen hergebruiken door deze slim te integreren in het nieuwe ontwerp', aldus Willem Butz, algemeen directeur van BOERplay.

Willem Butz: 'Wanneer we een speelplek inrichten, kijken we eerst hoe we de bestaande speeltoestellen van die speelplek kunnen hergebruiken.'

Hergebruik onderdelen

Als het niet mogelijk is om hele speeltoestellen te hergebruiken, kijkt BOERplay of er modules of onderdelen hergebruikt kunnen worden in een nieuw toestel of nieuwe speelaanleiding. Dit is het zogenaamde 'aanbodgestuurd ontwerpen'. Butz: 'We inventariseren welke materialen vrijkomen en gebruiken deze zoveel mogelijk in een nieuw ontwerp, eventueel in een andere functie (upcycling). Denk hierbij aan hergebruik van tegels van 30 bij 30 cm als zitmeubel voor een buitenklas of een gesloten grondbalans met hergebruik van de grond als helling met talud.'


Modulariteit

BOERplay ontwerpt en produceert alles in eigen huis op de locatie in Nieuwendijk (NB). Dankzij modulariteit kunnen de speeltoestellen makkelijk worden aangepast en onderdelen eenvoudig uitgewisseld. Butz: 'Modulariteit heeft ook als voordeel dat onderdelen en modules in geval van schade of slijtage makkelijk kunnen worden gerepareerd, vervangen en daarna hergebruikt of gerecycled. Zo drukken we de life cycle costs en verlengen we de levensduur.'


Natuurspeeltuin Buitenwereld in Houten.

In de praktijk

BOERplay heeft al veel speelplekken ontworpen waarin onderdelen worden hergebruikt. Bij Natuurspeeltuin Buitenwereld in Houten waren de oude klimtorens aan vervanging toe. De wens van de gemeente, de naastgelegen kinderboerderij én de kinderen was om de klimtorens te renoveren en terug te plaatsen en de glijbanen te behouden. BOERplay heeft hieraan gehoor gegeven en een prachtige speelplek ingericht, waarin verschillende soorten FCS-gecertificeerd hout elkaar afwisselen. Grillig robiniahout en duurzaam hardhout zorgen samen voor een speelse uitstraling. De keuze voor deze houtsoorten draagt weer bij aan de duurzaamheid van de speelplek.


Andere voorbeelden

In Roosendaal zijn verschillende toestellen uit de oude speelplek van Speeltuin Vrouwenhof hergebruikt in een totaal nieuw ontwerp. Zo werden bestaande water- en zandtoestellen en een wip opnieuw geïntegreerd in de nieuwe speeltuin. 'Een ander mooi voorbeeld is het project bij Camping Haegehorst in Ermelo, waar we verschillende waterbassins hergebruikt hebben in een nieuw toestel. Op deze natuurlijke speelplek kunnen kinderen heerlijk ravotten, spelen met zand en water, klimmen en klauteren en roetsjen van de kabelbaan', zo besluit Butz enthousiast.


In Roosendaal zijn verschillende toestellen uit de oude speelplek van Speeltuin Vrouwenhof hergebruikt in een totaal nieuw ontwerp.
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER