Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bonden nemen geen genoegen met 9% loonsverhoging cao hoveniersbedrijf

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 21 juni 2023
76 sec


Cao-onderhandelingen lopen vertraging op

De cao-onderhandelingen die dit voorjaar zijn gestart lopen vertraging op. De looneis van de vakbonden en het voorstel van de werkgevers liggen op dit moment te ver uit elkaar. Dit betekent dat er geen nieuwe cao voor 1 juli op tafel zal liggen, een datum die eerder wel werd nagestreefd.


Begin februari besloten de werkgevers nog om buiten de cao-onderhandelingen een loonsverhoging van 3% door te voeren. Verder is nu voorgesteld om de lonen per 1 september 2023 met 3 procent te verhogen en per 1 januari 2024 nogmaals met 3 procent. In totaal een loonstijging van 9%, een 'fors percentage', aldus Olaf Janssen namens de cao-onderhandelingscommissie Koninklijke VHG in een extra ledenbericht. 'Wij hebben een prima loonbod gedaan wat past in deze tijd'.

Geen 9%, maar 6%
De vakbonden vinden het niet kloppend dat er wordt gesproken over 9%, de eerste 3% verhoging van februari 2023 dateert immers nog vanuit de oude cao. Volgens FNV lopen de onderhandelingen nu spaak omdat de werkgevers onvoldoende mandaat hebben. Dit betekent dat ze niet gemachtigd zijn om verder te gaan dan het huidige bod dat op tafel ligt. Er zijn nog twee onderwerpen waarover de bonden en werkgevers in gesprek zijn: de vergoeding voor oproepdienstregeling (consignatie) en het loon.


Afspraken

Ondanks de verschillen, verlopen volgens VHG de cao-overleggen constructief en prettig. VHG verwacht dat er een cao met kwalitatieve afspraken zit aan de komen. Uitgangspunt van de branchevereniging is nieuwe afspraken maken over de uitbreiding van de seniorenregeling, het verbeteren van de huidige reiskostenvergoeding en verbetering van de onderwijsvoorwaarden. Hiermee wil de branchevereniging zorgen voor een aantrekkelijk werkklimaat.


Hoe zit met de rest van Nederland?

Gemiddeld zijn in het eerste kwartaal van 2023 de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) met 5,4% toegenomen. De grootste stijging in 40 jaar. Als we kijken naar aangrenzende cao's zien we dat Bouw & Infra voor dit jaar 5% erbovenop krijgt verdeeld over twee momenten. Cao Groen Grond en Infra krijgt dit jaar 3% erbij, bovenop de verhoging van 3% in 2022. Een echte uitschieter is de schilders-cao met structueel 10,3% extra erbij vanaf 1 januari 2023.


Op donderdag 7 september zullen de cao-onderhandelingen met de vakbonden voortgezet worden.

UPDATE
: Inmiddels heeft VHG een eindbod neergelegd wat nu bij vakbondsleden wordt neergelegd.


LEES OOK
Column: Hebben we de hoveniers-cao nodig?
24-08-2023 | ARTIKEL
216 sec
Groenmedewerkers staken voor betere cao
03-02-2023 | NIEUWS
52 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER