Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe speeltuin in Krimpenerwaard moet uitdaging geven aan oudere kinderen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 11 mei 2023
112 sec


Make-over voor speeltuin aan Zilversmidshof in Schoonhoven

De gemeente Krimpenerwaard zocht een upgrade voor de speeltuin aan de Zilversmidshof in Schoonhoven. Vanwege een herinrichting van de wijk, waarbij oude en leegstaande bedrijfspanden werden vervangen door nieuwbouw, was er behoefte aan een nieuwe speelplek. Zeker omdat kinderen tussen de negen en twaalf in de rest van de wijk weinig aansluiting vonden. BOERplay werd gevraagd om actief mee te denken over het herinrichtingsproject.

De voetbalkooi moet ervoor zorgen dat kinderen tussen negen en twaalf jaar meer te spelen hebben in de buurt.
De voetbalkooi moet ervoor zorgen dat kinderen tussen negen en twaalf jaar meer te spelen hebben in de buurt.

Rienie van Iersel, vertegenwoordiger bij BOERplay: 'In de wijk waren al enkele speelplekjes, die vooral gericht waren op kinderen tot negen jaar. Deze speelplek moest ook kinderen tot twaalf jaar voldoende uitdaging bieden.' Daarnaast was de wens van de gemeente om de speelplek een natuurlijke uitstraling te geven, zodat de groene omgeving mooi zou doorlopen in de wijk. Bovendien was er behoefte aan opvang van regenwater bij piekbuien in het kader van klimaatadaptatie.

Buurtparticipatie

In de wijk zetten de buurtbewoners zich al naarstig in voor de speelplek. Zo lieten de kinderen hun creatieve geest de vrije loop en maakten ze prachtige ontwerpen van hoe ze de speelplek graag zouden zien. Op deze tekeningen lieten de kinderen op heldere wijze blijken dat ze graag veel activiteiten wilden, variërend van voetballen en schommelen tot klimmen, duikelen en glijden. Zo maakten ze duidelijk dat ze voor de wat oudere kinderen een voetbalkooi voor ogen hebben. Bovendien legden ze de nadruk op veel groen, om een rustgevende en aantrekkelijke sfeer te creëren. Tot slot kozen de kinderen gras als ondergrond, om te voorkomen dat ze zich bezeren bij eventuele valpartijen.


In hun ontwerpen maakten ze duidelijk dat ze voor de wat oudere kinderen een voetbalkooi voor ogen hebben

Voorstel

Alle wensen van buurtbewoners werden meegenomen in het ontwerpvoorstel voor de speelplek Zilversmidshof in Schoonhoven. Om een goed beeld te geven van de toekomstige inrichting, hebben we het voorstel gevisualiseerd op een plattegrond en in een 2D- en 3D-animatie. 'Elk kind speelt anders; daar besteden wij veel aandacht aan als we een speelplek ontwerpen', aldus Van Iersel. De visie van BOERplay is geïnspireerd op Bertus Mulder die vier verschillende speltypes onderscheidt: rauwers, douwers, bouwers en schouwers. Voor elk type kind is er voldoende speelaanleiding op deze speelplek. Zo kunnen de rauwers hun energie kwijt op het pannaveldje en biedt het uitdagende klim- en balansparcours volop avontuur voor de bouwers. De douwers kunnen samen spelen en verhalen verzinnen in het speelhuisje of bij de wadi, die voor hen kan dienen als een woeste zee. De schouwers kunnen tot rust komen op een beschutte plek of alles bekijken vanaf een veilige afstand. Het ontwerp is zo opgesteld dat er voor elk kind iets te beleven valt op deze speelplek.


De douwers kunnen samen spelen en verhalen verzinnen in het speelhuisje of bij de wadi, die voor hen kan dienen als een woeste zee

Wadi en drainage

In opdracht van de gemeente presenteerden verschillende aanbieders hun ontwerp aan de bewoners en de vakspecialist. Na een zorgvuldig selectieproces kwam het ontwerp van BOERplay als winnaar uit de bus. 'Wij hebben het project vervolgens verder opgepakt', aldus Van Iersel van BOERplay. Naast de installatie van de speeltoestellen was er ook aandacht voor de drainage van de wadi en het talud. 'Hierdoor had de gemeente er verder geen omkijken meer naar en konden de kinderen uit de buurt volop genieten van deze heerlijke speelplek. Het is een mooi en geslaagd project', zo besluit Van Iersel tevreden.


Rienie van Iersel, vertegenwoordiger bij BOERplay
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER