Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Alle amBOSSadeurs verzamelen!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arjan Vreugdenhil, maandag 17 april 2023
219 sec


Op de BOSSdag 2023 delen gepassioneerde ambtenaren en bevlogen experts hun kennis en ervaringen op het gebied van bewegen, ontmoeten, spelen en sporten in de openbare ruimte. Het definitieve programma voor de BOSSdag is inmiddels bekend. En het goede nieuws: aanmelden is nog mogelijk. Deze kennis- en netwerkdag die OBB spelmakers + ruimtedenkers organiseert voor overheden en kennispartners, heeft als doel om gezamenlijk stappen te zetten in een uitdagende, inclusieve en toekomstbestendige buitenruimte voor bewegen, ontmoeten, spelen en sporten. Want de uitdagingen waar onze leefomgeving voor staat, vragen een samenwerkende houding van overheden, kennispartners en marktpartijen.


BOSS-dag 2023

Op 16 mei 2023 organiseert OBB spelmakers + ruimtedenkers daarom dit ultieme kennis- en netwerkmoment: de BOSSdag 2023, voor ambtenaren van regionale en lokale overheden op het gebied van BOSS (bewegen, ontmoeten, spelen en sporten) in de openbare ruimte.
Een inhoudelijk sterk programma, afgewisseld met netwerkmomenten, biedt de deelnemers die 16e mei de gelegenheid om uitgebreid kennis uit te wisselen en te netwerken op het gebied van BOSS. Het doel van de dag is om van alle deelnemers gepassioneerde amBOSSadeurs te maken, zodat zij zelf met deze thematiek in hun gemeente, provincie of organisatie aan de slag gaan of blijven.


Bevlogen experts

Een van deze bevlogen experts die zal spreken op de BOSSdag, is Marco te Brömmelstroet. Hij is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderwijs en onderzoek richten zich op hoe we nadenken over mobiliteitsproblemen en -oplossingen. Samen met Thalia Verkade schreef hij 'Het recht van de snelste', waarin onderzocht wordt waarom onze straten zijn ontworpen om vooral efficiënt van A naar B te komen en wat de gevolgen daarvan zijn. Met 'de rechtvaardige straat' heeft hij een manifest opgesteld dat partijen en burgers oproept om het efficiëntiedenken te vervangen door rechtvaardigheid. Samen met inmiddels honderden ondertekenaars vraagt hij zich af: hoe gaan we bedrijven, overheden en burgers helpen om dit manifest om te zetten in actie? Tijdens de sessie op de BOSSdag zal dat worden uitgewerkt.'


Marco te Brömmelstroet. Fotograaf: Dirk Gillissen
Een andere gedreven expert op het gebied van de toekomstbestendige buitenruimte is Robert Graat van Staatsbosbeheer. Hij is al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwikkelen en beheren van natuur- en recreatiegebieden in de Randstad. Voor Staatsbosbeheer werkt hij, onder de vlag van het programma Groene Metropool, aan projecten voor het vergroenen van stedelijk gebied en het ontwikkelen van aantrekkelijke, vitale, klimaatbestendige én biodiverse stadslandschappen.
Het programma Groene Metropool heeft de ambitie om alle huishoudens op een groen-blauw netwerk aan te sluiten, dat bij de voordeur begint en via wijkgroen en stadsparken is verbonden met bos, natuur en het landschap buiten de stad. Een groen-blauw netwerk, dat op de schaal van de buurt, het stadsdeel en de stad als geheel functioneert, vormt ook een stevige onderlegger voor de inrichting van een beweegvriendelijke stad.
Graat zal in zijn presentatie aan de hand van aantal praktische voorbeelden illustreren hoe er met andere partijen (overheden, ontwikkelaars, maatschappelijke organisaties) op verschillende schaalniveaus wordt samengewerkt aan groen-blauwe netwerken, welke factoren van belang zijn en hoe de link kan worden gelegd met bewegen, ontmoeten, spelen en sporten.


Robert Graat

Gepassioneerde ambtenaren

Op de BOSSdag komen niet alleen experts zoals Te Brömmelstroet en Graat aan het woord; er worden ook meerdere sessies verzorgd door enthousiaste ambtenaren die zich als amBOSSadeur in hun gemeente hard maken voor bewegen, ontmoeten, spelen en sporten voor iedereen in de openbare ruimte.
De gemeenten Assen en Veenendaal nemen je bijvoorbeeld mee in hun interne werkwijze. Hoe kom je van een mooie BOSSvisie tot de daadwerkelijke uitvoering van deze visie? Hoe past dit binnen alle andere uitvoeringsstrategieën, participatieplannen en interne organisatiestructuren? De gemeenten Assen en Veenendaal delen hun best practices, leerpunten en uitdagingen en gaan samen met OBB met je in gesprek over jouw uitdagingen en mogelijkheden op dit gebied.
De gemeenten Tilburg en Almere zoomen juist in op hun buurtgerichte aanpak. Waarom is de buurt het beste schaalniveau voor participatie en uitvoering? Welke mogelijkheden biedt dit en wat vraagt dit van het proces en de aanpak? Samen met OBB verzorgen zij een interactieve sessie, waarbij veel ruimte is voor het delen van kennis en ervaringen met betrekking tot een buurtgerichte BOSSaanpak.


.
Het programma omvat nog veel meer bezielde en geïnspireerde sprekers; denk aan organisaties als Jantje Beton, Staatsbosbeheer en de Fietsersbond, maar ook aan de gemeenten Ede, Leiden en Utrecht zijn present. Het volledige programma is te vinden op www.obb-ingenieurs.nl/bossdag-2023.
De dag wordt centraal in Nederland gehouden, in de Basiliek in Veenendaal, op loopafstand van intercitystation Veenendaal-De Klomp. We zijn er trots op dat de gemeente Veenendaal - een van de eerste BOSS-gemeenten in Nederland - deze dag als gastheer wil optreden; nog een voorbeeld van een mooie samenwerking.
Ben je enthousiast geworden en wil je op de BOSS-dag aanwezig zijn? Wees er dan snel bij en ga naar www.obb-ingenieurs.nl/bossdag-2023 om je aan te melden.


Samenwerking opdrachtgevers en -nemers

Het klinkt misschien vreemd, als advies- en ontwerpbureau je kennis delen en je opdrachtgevers op hun beurt die kennis ook weer laten delen. Maar OBB gelooft dat de uitdagingen waar onze leefomgeving voor staat een samenwerkende houding vragen van overheden, kennispartners en marktpartijen. Daar steken we met veel plezier en passie onze energie in.
Daarbij is OBB continu in ontwikkeling om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan op een kind- en beweegvriendelijke manier, met creatieve nieuwe oplossingen en visies. Dit vraagt aan de andere kant ook goed opdrachtgeverschap van overheden, die niet alleen durf moeten hebben, maar ook inzicht in en kennis van de huidige ontwikkelingen en oplossingsrichtingen. Bovendien is het gewoon leuk om samen te werken.


'Wij geloven dat de uitdagingen voor onze leefomgeving een samenwerkende houding vragen van overheden, kennispartners en marktpartijen'

De amBOSSade

Om de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen gemeenten en kennispartners nog meer structureel vorm te geven, heeft OBB een community opgezet: de amBOSSade. Vanuit deze community komen het hele jaar door updates op het gebied van BOSS, zoals je dit van OBB mag verwachten: relevant, verbindend en een tikkie eigenwijs. Want samen werken we aan BOSS, samen maken we een positieve impact, samen vertellen we het verhaal. Daarvoor zijn al die amBOSSadeurs, die vakidioten in het hele land (en daarbuiten) onmisbaar.
In elke amBOSSade-update deelt een amBOSSadeur zijn best practice aan de hand van een recent project. Verder krijg je informatie over recente ontwikkelingen op het gebied van buiten bewegen, ontmoeten, spelen en sporten, delen wij gevraagd en ongevraagd onze opinie over relevante vraagstukken en vind je de komende events waar je je kunt ontwikkelen, kunt netwerken en kennis kunt delen. Aanmelden kan simpel via arjan@obb-ingenieurs.nl.


Wil je je aansluiten bij de amBOSSade en de updates ontvangen? Meld je dan aan door te mailen naar arjan@obb-ingenieurs.nl


LEES OOK
OBB: 'Buitenspelen kan volledig circulair!'
10-11-2021 | NIEUWS
194 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Johan Oost
Friday 21 April 2023
Ik heb er nu al zin in.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER