Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: de leukste projecten op een rij

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, zaterdag 22 april 2023
158 sec


De Projectenparade is een overzicht van bijzondere, mooie of gewoon leuke groenprojecten die recent zijn gerealiseerd. Heb jij ook een project dat een plekje in de schijnwerpers verdient? Mail dat dan onder vermelding van 'Projectenparade Stad+Groen' naar ralf@nwst.nl en vraag het invulformulier aan.

In Nieuwegein is een voormalige school omgebouwd tot een appartementencomplex.
In Nieuwegein is een voormalige school omgebouwd tot een appartementencomplex.

School omgebouwd tot appartementencomplex met groendak en zonnepanelen

In Nieuwegein is een voormalige school omgebouwd tot een appartementencomplex. Wallaard Groen heeft het groendak aangelegd. Dit dak kan veel water bergen, wat het gebouw in warme periodes koeler maakt en bij regenval voorkomt dat het riool overbelast raakt. Daarnaast zijn zonnepanelen op het dak geplaatst. Wallaard heeft met ontwikkelaar Jutphaas en de dakdekker om de tafel gezeten om het project te realiseren. Planning, materieel, bemensing en andere zaken werden op elkaar afgestemd, zodat er efficiënt en effectief kon worden gewerkt.


Er werd gebruikgemaakt van een blaasvrachtwagen, die de korrels door een slang heen het dak op blies. Dat werkte volgens Wallaard een stuk sneller, lichter en preciezer dan met bigbags. 'De kabels van de zonnepanelen verdwenen moeiteloos onder het substraat; vervolgens konden we op de gangbare manier de vegetatiematten uitrollen en inpassen', aldus calculator en werkvoorbereider Jens Vlasveld.

De zonnepanelen hebben volgens Wallaard op dit groene dak een groter rendement dan op een traditioneel grijs dak, doordat het groendak ook de lucht rondom de panelen koeler maakt. Vlasveld: 'De hechte samenwerking met meerdere partijen was relatief nieuw voor ons, maar deze manier van werken bleek een succes! Het dak is heel netjes geworden en de bewoners kunnen rekenen op een flinke energiebesparing en extra zonne-energie.'

Projectgegevens

Leverancier: Wallaard Groen
Contactpersoon: Robin Castelijn
Telefoonnummer: 06-12038671
E-mailadres: robin@wallaard.nl
Bijzondere producten/sortiment: substraatondergrond met daarop sedummat en sedum-kruidenmat

Oud schoolplein krijgt nieuw leven als groene oase in hartje Amsterdam

Bij een voormalige monumentale school in Amsterdam is druk gewerkt aan een mooi project: de transformatie van het schoolplein tot een groene buurttuin, midden in de stad. Het idee voor de buurttuin ontstond uit een buurtinitiatief; de tuin werd ontworpen door Tuinadviesburo Van Zon. Het resultaat? Een diervriendelijke tuin die verschillende groepen in de buurt aantrekt en een thuis biedt aan vele plantensoorten.


In de oude school is inmiddels een gezondheidscentrum gevestigd, waardoor de buurttuin veel aanloop heeft van publiek. In het ontwerp van de tuin is daarmee rekening gehouden door deze aan te passen aan de behoeften van de buurt. Zo zijn de meeste paden breed gehouden voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator. Er zijn twee grote terrassen, een pergola, een colonnade als zichtlijn, wadi's om water op te vangen, een bloemenweide met insectenhotel, verschillende verhoogde borders (om de gewipte tegels te hergebruiken), een fruittuin, een pluktuin en een moestuin in verhoogde bakken.

Het bijzondere aan deze tuin is dat de beplanting bestaat uit vier lagen van bomen, heesters, klimplanten, vaste planten, bodembedekkers en bollen. Alles is als weefbeplanting aangeplant, met zoveel mogelijk inheems plantmateriaal. Het opvallendste aan dit project is dat het door vrijwilligers is aangelegd. De buurttuin is dan ook een prachtig voorbeeld van hoe een buurtinitiatief kan leiden tot een groene oase midden in de stad.

Insectenhotel, gevuld door schoolkinderen uit de buurt.

Projectgegevens

Architect: Tuinadviesburo Van Zon
Website: www.vanzon-tuinadvies.nl
Contactpersoon: Meike Heerkens-van Zon
Telefoonnummer: 0592-614364
E-mailadres: info@vanzon-tuinadvies.nl
Aanneemsom: 3500,00 euro (ontwerp, beplantingsadvies, beheerrichtlijnen, plan van aanpak, aanleg schetsen, advisering indien nodig)
Opdrachtgever: Buurttuin Dufay, Amsterdam
Contactpersoon: Tjeerd Hulsman
Telefoonnummer: 06-53317675
E-mailadres: hulsman.advies-interim@hotmail.com

Hoveniersbedrijf Luukse Tuinaanleg legt in Tuil halfverharding aan met natuurlijke uitstraling

Hoveniersbedrijf Luukse Tuinaanleg in Herwijnen kreeg opdracht om in de Gelderse plaats Tuil een parkeerterrein bij een kantoorgebouw te voorzien van halfverharding met een natuurlijke uitstraling, een grote draagkracht en een hoog waterdoorlatend vermogen. Nadat er eerder kunststof grasdallen waren geplaatst, werden er in de uitsparingen van die grasdallen zogenaamde graspluggen van Kuypers Graszoden verwerkt. Dit zijn kleine vierkante stukjes opgekweekt gras van één jaar oud. De graspluggen hebben afmetingen van 10 bij 10 cm en zijn 5 cm dik. Graspluggen zijn niet alleen als opvulling van kunststof grasdallen te gebruiken, maar ook van ouderwetse grasbetontegels. De gebruikte grassoorten zijn extensief te beheren.


De gebruikte grassoorten zijn extensief te beheren.

Projectgegegevens

Leverancier: Kuypers Graszoden
Contactpersoon: Jorg Kuypers
E-mailadres: info@kuypersgraszoden.nl
Telefoonnummer: 0411-646950
Aannemer: Luukse Tuinaanleg
Contactpersoon: Luuk van Helden
E-mailadres: luuk@vanhelden.nu
Telefoonnummer: 06-57616292

Terrassen in stijl met L-keerwanden

Vlakbij Kerkdriel is vakantiepark Aan de Maas van EuroParcs nog volop in ontwikkeling. Onlangs werden hier nieuwe vakantiewoningen gerealiseerd. A. van Hell Grond- en Straatwerkbedrijf benaderde Bosch Beton voor de levering van keerwanden.
Op het park legde Van Hell bij de recreatiewoningen terrassen aan en trappen naar de entrees. Omdat er rondom de woningen enig hoogteverschil is, werden er keerwanden ingezet. Deze dienen als stevige basis en geven het geheel daarnaast een strak aanzicht. Het terras oogt ook nog eens stoer met de houten afwerking langs de randen. Voor dit project zijn L075-keerwanden gebruikt. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor middelzware belasting in de grond-, weg- en waterbouw en zijn dus uitermate geschikt voor deze toepassing.


Ook de trappen zijn aangelegd door Bosch Beton.

Projectgegegevens

Leverancier: Bosch Beton
Website: www.boschbeton.nl
Contactpersoon: afdeling Marketing - Rick Drost
Telefoonnummer: 0342-219868
E-mailadres: marketing@boschbeton.com

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER