Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nationale Klimaat Expo: welke oplossingen kunnen openbare ruimte klimaatadaptief maken?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, zaterdag 15 april 2023
184 sec


Wateroverlast, hittestress en extreme droogte zijn enorme bedreigingen voor onze toekomstige leefomgeving. Door samenwerking tussen exposanten te stimuleren, wil de organisatie van het nieuwe tweedaagse evenement Nationale Klimaat Expo, dat wordt gehouden op 19 en 20 april in Houten, oplossingen aandragen voor het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte. Wat kunnen de bezoekers van de exposanten verwachten? In dit overzicht wordt een tipje van de sluier gelicht.


Stop eens wat grond in je mond

OBB Spelmakers reikt tijdens de beurs graag gereedschap aan om de openbare ruimte in te zetten voor onder meer het vermijden van hittestress en het bevorderen van de gezondheid van mensen, klimaatadaptatie en de biodiversiteit. Speelruimtespecialist Madeleine Frelier: 'Als we beleidsmakers ervan kunnen overtuigen dat het op de juiste wijze inrichten van de openbare ruimte ook de gezondheid van het individu en van de samenleving ten goede komt, kunnen we echt stappen zetten.'
Er is volgens OBB een zwaarwegend argument om veel meer groen in de buitenruimte te creëren. In de grond zitten miljarden bacteriën die ons gezond houden. De stichting Bac2nature beschikt over veel kennis over dit onderwerp. Ze stelt dat er een direct verband is tussen micro-organismen in de grond en de kwaliteit van ons immuunsysteem.


Ontwerptools voor klimaatadaptatie.
Adviseur Marco van Es van Bac2nature:'We hebben de laatste jaren in hoog tempo veel meer ontdekt over het belang van micro-organismen voor het functioneren van bijvoorbeeld onze darmen. Vroeger had je een microscoop en petrischaaltjes nodig om de wereld van bacteriën te onderzoeken, maar sinds we op DNA-niveau kunnen kijken, zijn de mogelijkheden voor onderzoek enorm gegroeid. Dat heeft onder andere de kennis opgeleverd dat er een duizelingwekkende verscheidenheid aan micro-organismen op onze huid en in onze darmen zit.'
Marco van Es en Madeleine Frelier (OBB Spelmakers + Ruimtedenkers, stand 114) verzorgen op 20 april van 11.45 uur tot 12.10 uur in het Innovatietheater een lezing over dit onderwerp.


Climadaptive van idverde NL

Welke klimaatbestendige maatregelen kunnen het beste op welke plaats worden toegepast en hoe haal je het meeste rendement uit deze maatregelen? Om hier inzicht in te geven, heeft idverde NL het spel Climadaptive ontwikkeld. Dit spel kan worden gebruikt bij ieder project dat raakvlakken heeft met klimaatadaptatie. Climadaptive kan volgens het adviesbureau een communicatiemiddel zijn en leiden tot nieuwe inzichten en kansen.


Processtappen

De deelnemers aan het spel leren wat de processtappen zijn die horen bij klimaatadaptatie. Er worden diverse hulpmiddelen aangedragen om na te denken over een integrale aanpak en het doelgericht zoeken naar oplossingen binnen een project. Door met een bredere blik naar de opgave te kijken, ontstaan er volgens idverde NL meer kansen om het probleem op te lossen en worden er meer risico's weggenomen. Een van de concrete doelstellingen is het eenvoudig herkennen van problemen die een relatie hebben met klimaatadaptatie.


Spelenderwijs zicht krijgen op de beste route naar een klimaatbestendig project

Meekoppelkansen

Verder is het mogelijk om met Climadaptive 'meekoppelkansen' in kaart te brengen. Dit zijn kansen die tijdens een project aanwezig zijn, maar die niet het hoofddoel zijn van het project, legt communicatiespecialist Lonneke Tetteroo van idverde NL uit. 'Als je water gaat bufferen en een wadi aanlegt als maatregel, kun je deze bijvoorbeeld meteen beplanten, om als 'meekoppelkans' biodiversiteit en leefbaarheid mee te nemen. Verder kun je met Climadaptive aan de hand van praktijkvoorbeelden optimale maatregelen treffen en een helder programma van eisen en wensen opstellen voor de verdere uitwerking van een project.'


TreeBuilders en Greenmax

TreeBuilders presenteert op de Nationale Klimaat Expo een nieuwe infiltratieplaat voor horizontale en verticale infiltratie en drainage. Het TreeRaft SandwichPanel is een modulair, drukbestendig en drukspreidend drainagesysteem, dat volgens TreeBuilders dankzij een extra sterke constructie ook geschikt is voor locaties met intensief verkeer. Naast de toepassing als wortelwerende en drukverdelende constructie boven op een draagkrachtig substraat worden de sandwichpanelen ook gebruikt als oppervlakkige waterberging onder verharding. Daarnaast kunnen ze dienen als waterreservoir onder een groeiplaats en als horizontale en verticale drainage.


Het modulaire TreeParker-systeem is toegepast bij de herinrichting van de Coolsingel in het centrum van Rotterdam.
Ook Greenmax heeft een aantal nieuwe oplossingen en diensten in petto op de beurs. Zo is het assortiment van JardiRoll-kantopsluiting uitgebreid en is er een nieuwe dienst bij gekomen: maatwerk bij exterieurproducten (cortenstalen gietranden, boomroosters en stalen eindkappen).

Klavermengsel van Van Berkel

Naast het TerraViva-grastegelmengsel heeft Van Berkel Biomassa & Bodemproducten een klavermengsel in het assortiment opgenomen. De hoge draagkracht van de juiste ondergrond in combinatie met tegels maakt de producten volgens de onderneming geschikt voor intensief gebruik. Voor het vergroenen van een parkeerplaats zijn een goede doorwortelbare fundering en groeikrachtig grastegelmengsel essentieel, stelt Van Berkel Biomassa & Bodemproducten. Volgens de onderneming krimpen het TerraViva-grastegelmengsel en het klavermengsel 10 procent na toepassing, waardoor het hart van de plant onder de rand van de tegel blijft en niet beschadigd raakt door autobanden. Het resultaat is een blijvend groene parkeerplaats, aldus Van Berkel. Door het toepassen van klaver zou ook nog eens stikstof worden gebonden uit de lucht.


Het klavermengsel van Van Berkel moet zorgen voor blijvend groene parkeerplaatsen.

Natuurlijk afgeronde steentjes van MBI De Steenmeesters

Voor liefhebbers van groene en natuurlijke materialen presenteert MBI De Steenmeesters Citta Klimata. Deze gevarieerde, ogenschijnlijk natuurlijk afgeronde steentjes hebben volgens MBI ondanks de look een oerdegelijk verband. Onder de oppervlakte zijn ze verbonden. Het natuurlijke product is bestendig te installeren dankzij de samenhang onder de oppervlakte, stelt MBI. Citta Klimata is beschikbaar in twee kleuren en kan gebruikt worden voor waterbeheer- of groene bestrating. Naast Citta Klimata kunnen bezoekers van de beurs kennismaken met de lineaire EcoSteen Stroke. Deze heeft volgens MBI lange zichtlijnen en een degelijk verband. De lineaire EcoSteen Stroke biedt ruimte voor water en groene beplanting. Stroke is visueel ondergeschikt, maar is volgens MBI onontbeerlijk in het groene design van de toekomst.


Citta Klimata is beschikbaar in twee kleuren en kan gebruikt worden voor waterbeheer- of groene bestrating.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER