Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wereldwijd behoefte aan vergroening, ook bij UNESCO-werelderfgoed

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Isa van Oss, vrijdag 31 maart 2023
126 sec


UNESCO-werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Het wordt van groot belang geacht om werelderfgoed te behouden. Veranderingen of restauraties aan gebouwen of plekken die op de Werelderfgoedlijst staan, moeten daarom nauwkeurig worden uitgevoerd. De expertise van TreeBuilders is ingeschakeld bij meerdere werelderfgoedprojecten, variërend van de Eiffeltoren in Parijs tot aan het Pearling Path in Muharraq. Hoewel het om heel verschillende gebouwen en plaatsten ging, stond één ding altijd centraal: het creëren van een harmonieuze combinatie van groen, grijs en blauw.

Een 'Firetree' geplant in TreeParker bij het Pearling Path.
Een 'Firetree' geplant in TreeParker bij het Pearling Path.

Eiffeltoren in Parijs

De Eiffeltoren: hét symbool van Parijs. Met bijna zeven miljoen bezoekers per jaar is de Eiffeltoren een van de meest bezochte attracties ter wereld. De bomen daar hadden veel te lijden onder het groeiende aantal bezoekers van binnen en buiten Parijs. Door de steeds groter wordende grindlaag werd de ondergrond zo compact, dat de boomgroei tot stilstand kwam. De noodzaak om het terrein om veiligheidsredenen af te schermen en toegangslocaties te verplaatsen, bood een kans om de groeiplaatsen van deze bomen te verbeteren.


TreeBuilders ontwierp samen met Vogt Landscape Architects de twee lanen langs de Eiffeltoren om bestaande bomen een boost te geven. Er werd gekozen voor het TreeParker-systeem, omdat dit de bestaande bomen rondom dit adembenemende werelderfgoed extra groeicapaciteit geeft. Twee jaar na de toepassing van TreeParker staan de bomen langs de Eiffeltoren in volle bloei!

Pearling Path in Muharraq

Het Pearling Path ('parelvisserij, getuigenis van een eilandeconomie') is in 2012 op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst, waarmee het belang van deze regio wereldwijd werd erkend. De regio draagt herinneringen aan de culturele tradities van de parelindustrie, die in de twintigste eeuw een belangrijke plaats innam in de Arabische Golf. Het project omvatte de ontwikkeling van Pearling Path Public Squares in Muharraq (Bahrein). Daaronder waren zeventien openbare ruimtes langs het Pearling Path, met daarin bomen die natuurlijke airconditioning bieden.


Een schitterende combinatie van groen, grijs en blauw in het Pearling Path (Muharraq).
TreeBuilders leverde het TreeParker-systeem voor de gevraagde boomsoort 'Firetree'. De eeuwenoude fundamenten zijn echter niet bestand tegen de extreme wortelkracht van deze boomsoort. TreeBuilders ontwikkelde een plan waardoor de bomen gezond en snel konden groeien en op korte termijn een schaduwrijke omgeving konden bieden, zonder schade aan de omgeving. In totaal werden er in zestien van de Pearling Path Public Squares boombunkers ingebouwd. Tot op de dag van vandaag genieten bezoekers er van een rustgevende, groene buitenruimte.

Parque del Buen Retiro in Madrid

Het Buen Retiro-park is een van de grootste parken in Madrid, midden in het centrum. Het park heeft een rijke geschiedenis: ooit stond hier het Buen Retiro-paleis van Filips IV, waarvan nog twee gebouwen resten. In 2021 werd het Buen Retiro-park, samen met de boulevard Paseo del Prado, op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst.
Het TreeParker-systeem werd toegepast tijdens de renovatie van de Paseo de México - de hoofdingangsroute - om de sfeer van vroeger te combineren met de modernste technieken. Dat gold ook voor de bomen die nieuw werden aangeplant. Vanwege het intensieve gebruik van de promenade werd er gekozen voor een technische vloer, om verdichting van het terrein te voorkomen en om een continu drainerende bestrating te creëren voor regenwaterinfiltratie.


Gezonde bomen in het TreeParker-systeem in het Parque del Buen Retiro (Madrid).
Tijdens de werkzaamheden werden er archeologische overblijfselen uit de 17e eeuw gevonden van de Río Chico, een belangrijke aanvoerweg. Vanwege deze onverwachte opgravingen kozen landschapsarchitecten voor het TreeParker-systeem. De belangrijkste reden hiervoor was de flexibiliteit en aanpasbaarheid van TreeParker bij onverwachte ondergrondse omstandigheden. Daarnaast is TreeParker geschikt voor waterdoorlatende verharding, omdat regenwater alsnog bij de boomwortels terechtkomt via de verharding.

Twee jaar na de aanleg staat het Buen Retiro-park in volle glorie met grote, gezonde bomen. Daarbij is de historische waarde van het park behouden; een geslaagde combinatie van groen, grijs en blauw!

Meer informatie?

Ga naar www.treebuilders.eu of bezoek TreeBuilders op de Nationale Klimaat Expo op 19-20 april in Houten. Het TreeBuilders-team is te vinden in standnummer 120.


De aanleg van TreeParker in het Parque del Buen Retiro.
De aanleg van TreeParker bij de Eiffeltoren.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER