Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wil je bouwen in Tilburg, dan is regenwater opvangen verplicht

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, donderdag 16 februari 2023
50 sec


Tilburg gaat bouwers in de toekomst verplichten systemen aan te leggen om regenwater op te vangen en vast te houden. Voor zover bekend is de Brabantse gemeente de eerste in Nederland die afdwingbare regels voor hemelwateropvang gaat hanteren, schrijft het FD.


Aansluiting van regenwater op het riool mag niet meer, het regenwater moet op eigen terrein worden opgevangen', zo meldt Het Financieel Dagblad (FD). Dat moeten toekomstige grondwatervoorziening en riolering in de stad en de regio eromheen waarborgen. Als mogelijk middel voor opvang noemt de gemeente ondergrondse bassins en infiltratiesystemen. Kleinere maatregelen, zoals regentonnen, zijn niet voldoende.

VHG: 'Ook in onze strategie is het positioneren van het belang van groen een belangrijk speerpunt.'

Antwoord op intensievere regenval

De maatregel is een antwoord op intensievere regenval, met name in de winter. In de zomers zijn er de laatste jaren juist langere periodes van droogte. Dat leidt in Noord-Brabant, maar ook in de rest van het land, tot bezorgdheid over de watervoorziening in de toekomst. Daarom vindt de gemeente Tilburg dat regenwater niet zomaar meer het riool in mag stromen.


Wateroverlast en hittestress

Koninklijke VHG juicht het vergroenen van tuinen, alsmede het initiatief van Tilburg, van harte toe. 'Steeds vaker zien we dat het belang van groen bij de grote opgaven zoals wateroverlast en hittestress erkend wordt', aldus de branchevereniging . 'Wij voeren hier al langere tijd intensieve lobby op. Ook in onze strategie voor de komende jaren is het positioneren van het belang van groen een belangrijk speerpunt.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER