Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meer ruimte voor diversiteit in gemeentelijk groen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, woensdag 22 februari 2023
112 sec


In de openbare ruimte komt er steeds meer ruimte voor groen. Dan hebben we het niet alleen over grassen, maar ook over combinaties van grassen en veldbloemen. In de praktijk zien we dat er aandacht is voor biodiversiteit, insecten, klimaatbestendigheid en het welzijn van mensen. Dat resulteert in een diversiteit aan mengsels die specifiek zijn afgestemd op toepassingen in stedelijk gebied.

Praktische toepassing van veldbloemen binnen de bebouwde kom - vakken bij een wegversmalling en naast de parkeervakken krijgen zo een kleurrijke uitstraling.
Praktische toepassing van veldbloemen binnen de bebouwde kom - vakken bij een wegversmalling en naast de parkeervakken krijgen zo een kleurrijke uitstraling.

Weersextremen

De laatste jaren is er steeds vaker sprake van weersextremen. Denk aan clusterbuien of bijzonder warme dagen en droogte in de zomer. Het toepassen van voldoende en diverse vegetatie in stedelijk gebied kan helpen om de effecten hiervan te reguleren. In nieuw ontwikkelde wijken is er meer aandacht voor een functionele groene inrichting, zoals wadi's, greppels en retentievijvers. Een wadi voorkomt overbelasting van het rioolnetwerk en bergt en zuivert water, zodat het daarna langzaam door de ondergrond wordt opgenomen. In het Advanta-assortiment zijn hier speciale mengsels voor te vinden: Wadi en Staygreen 7 Wadi.


Toepassen van gras-kruiden

De combinatie van gras en kruiden zorgt voor een stabiele bodembedekking (de grassen) en een mooie uitstraling door de bloeiende soorten (de kruiden). Het zaaimoment is sterk bepalend voor het succes van een gras-kruidenmengsel. Het ziet ernaar uit dat er door het wisselvallige weer nu genoeg vocht in de grond zit om in het voorjaar te kunnen zaaien. Dat betekent ideale omstandigheden voor de kieming en groei van de gras-kruidenmengsels. Als er een droog voorjaar of een droge zomer wordt voorspeld, is het aan te raden om in het najaar te zaaien. De Staygreen-mengsels in de productgroep 'Inheemse mengsels voor de openbare ruimte' zijn speciaal voor dit doel samengesteld uit een combinatie van inheemse grassen en kruiden.


LEES OOK

Mengselkeuze voor openbare ruimte

Bloemenweides, bermen, parken, rotondes en plantsoenen: het zijn allemaal plaatsen waar meerjarige veldbloemen goed passen. De categorie Kleurrijke mengsels twee- en driejarig omvat een ruime keuze aan bloemenvegetatie die in het eerste jaar veel kleur geeft, zoals Romantic - Veldbloemen 2 en Kleur en Geur. De groepen Inheemse mengsels meerjarig en Inheemse mengsels openbare ruimte bestaan uit bloemen en kruiden die jaarrond voor groenblijvende onderbegroeiing zorgen. Als deze mengsels meerdere keren per jaar worden gemaaid, kunnen ze uitgroeien tot een blijvende vegetatie.


Alle bloemenmengsels van Advanta zijn voor de professional te bestellen via de webshop.

Eenjarige veldbloemen in de openbare ruimte

Veldbloemen verrijken stad en landschap. Zeker bij percelen die braak liggen en tijdelijk worden ingezet als bloemenperceel is een keuze voor eenjarige mengsels aan te raden. Door de brede samenstelling heb je vanaf het voorjaar tot in de late herfst een keur aan bloemenpracht en diversiteit. Voor meer variëteit kunnen veldbloemen prima gecombineerd worden met vaste beplanting, bollen en gazon.

Toepassing van veldbloemen op een industrieterrein
Toepassing van veldbloemen op een industrieterrein

Jaarrond groen en perfect voor extensief beheer

Speciaal voor bermen, parken en groenstroken waar extensief beheer wordt toegepast, is het Staygreen-pakket ontwikkeld. Deze meerjarige en 100 procent inheemse mengsels bestaan uit grassen en kruiden die weinig onderhoud vragen en jaarrond groen blijven. Een groene bijdrage aan de biodiversiteit in de stedelijke omgeving en het buitengebied.

Ook in een woonwijk past een gras-kruidenvegetatie goed
Ook in een woonwijk past een gras-kruidenvegetatie goed

Bloemen en kruiden binnen de bebouwde kom

Steeds vaker is er vraag van bewoners naar meer groen en beleving in de woonwijk. Bij het ontwikkelen van nieuwe woonwijken krijgt natuur meer ruimte toebedeeld, om voor de toekomst een fijn leefklimaat te creëren. In bestaande woonwijken is het toevoegen van bloemen en kruiden in een bestaande grasmat een mooie optie, zoals hier in Zuid-Limburg, waar een bloemenlint is aangelegd.

Een mooie toepassing binnen de bebouwde kom is het aanleggen van een bloemenlint in een bestaande grasmat - hier een paar weken na inzaai
Een mooie toepassing binnen de bebouwde kom is het aanleggen van een bloemenlint in een bestaande grasmat - hier een paar weken na inzaai
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER