Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Samen spelen, samen (kennis) delen; in de amBOSSade

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arjan Vreugdenhil, OBB spelmakers + ruimtedenkers, woensdag 8 februari 2023
199 sec


'We brengen de juiste vakidioten met elkaar in contact'

Gemeenten en andere overheden netwerken en kennis laten delen, om gezamenlijk stappen te zetten in een beweegvriendelijke buitenruimte, een BOSS-ruimte. OBB spelmakers + ruimtedenkers doet het steeds vaker en heeft daarvoor de amBOSSade opgezet, een community voor overheden en kennispartners om samen te werken aan een uitdagende, inclusieve en toekomstbestendige buitenruimte voor: Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten. Of zoals Arjan Vreugdenhil het zegt: 'We brengen de juiste vakidioten met elkaar in contact en daar ontstaan ontzettend toffe dingen uit.'

Veldwerk in de gemeente Veenendaal en Utrecht
Veldwerk in de gemeente Veenendaal en Utrecht

Het klinkt misschien vreemd: als advies en ontwerpbureau je kennis delen en je eigen opdrachtgevers met elkaar die kennis ook weer laten delen. Is dat niet je eigen glazen ingooien? Is het commercieel gezien niet verstandiger om je opdrachtgevers een beetje dom te houden, zodat jij altijd de expert blijft die ze nodig hebben? Misschien wel. Maar dat is niet hoe OBB werkt, daar geloven wij niet in. De uitdagingen waar we met onze leefomgeving voor staan, vragen een samenwerkende houding van overheden, kennispartners en marktpartijen. Het geeft ons bovendien ruimte en tijd om te blijven ontwikkelen op zaken en vragen waar nog geen antwoorden op zijn.

Goed opdrachtgeverschap

Daarbij is OBB continu in ontwikkeling om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan op een kind- en beweegvriendelijke manier, met creatieve nieuwe oplossingen en visies. Dit vraagt van de andere kant ook goed opdrachtgeverschap van overheden die niet alleen durf hebben, maar ook inzicht en kennis van huidige ontwikkelingen en oplossingsrichtingen. Bovendien is het zo gewoon leuker samenwerken.


Het voordeel is dat veel gemeenten dezelfde uitdagingen hebben

LEES OOK
Weg met de jongeren
04-01-2023 | ARTIKEL
248 sec

Uitwisseling tussen gemeenten

Hoe mooi is het vervolgens om samen met een huidige opdrachtgever aan een andere gemeente te laten zien welke mooie projecten en processen je samen doorlopen hebt, en tot welke concrete interventies en inrichtingen dit heeft geleid. Op dit soort uitwisselingsmomenten zie je bij de betrokken ambtenaren de passie voor hun vak en kun je als adviseur mooie gesprekken hebben over leerpunten en interne strubbelingen, maar ook over best practices en het maatschappelijk effect dat gecreëerd is. Het voordeel is dat veel gemeenten dezelfde uitdagingen hebben en dat, als je dit snel en concreet deelt, we niet overal opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.


De amBOSSade

OBB heeft de amBOSSade opgezet om aan deze uitwisseling van kennis en ervaringen meer structureel vorm te geven. Vanuit deze community komen het hele jaar door updates op het gebied van BOSS, zoals je deze bij OBB mag verwachten: relevant, verbindend en een tikkie eigenwijs. Want samen werken we aan BOSS, samen maken we positieve impact en samen vertellen we het verhaal. Daarvoor zijn al die amBOSSadeurs, die vakidioten door het hele land (en daarbuiten), onmisbaar.
In elke amBOSSade-update deelt een amBOSSadeur zijn best practice aan de hand van een recent project, ontvang je de recentste ontwikkelingen op het gebied van buiten Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten, delen wij onze gevraagde of ongevraagde opinie over relevante vraagstukken en vind je de komende events die voor jou relevant zijn om je te ontwikkelen, te netwerken en kennis te delen. Aanmelden kan simpel via arjan@obb-ingenieurs.nl


Cursussen

Een andere manier waarop OBB het delen van kennis in de praktijk brengt, is het geven van cursussen, bijvoorbeeld de cursus Speelruimte, in samenwerking met Stichting Speelruimte. Deze cursus biedt alle nodige kennis voor toekomstbestendige en aantrekkelijke speelruimte, van visie tot en met realisatie. Door interactieve werkvormen afgewisseld met kennislessen wordt de stof meteen eigen gemaakt. Dit maakt deze cursus de meest complete leerlijn van Nederland.
De totale cursus bestaat uit drie modules, Beleid, Ontwerp en Realisatie, die afzonderlijk gevolgd kunnen worden. Elke module bestaat uit één cursusdag op locatie (inclusief lunch) en vijf online sessies.
Naast deze cursus zijn er aparte cursussen en werksessies voor de thema's Circulair spelen, Inclusie op speelplekken, Beheer en veiligheid (groene) speelomgevingen, Jongeren in de openbare ruimte, Beweegvriendelijke schoolpleinen en Beweegroutes voor jong en oud.


Dit maakt deze cursus de meest complete leerlijn van Nederland

BOSSdag

BOSS-dag 2023

Op 16 mei 2023 organiseert OBB spelmakers + ruimtedenkers een ultiem kennis- en netwerkmoment: de BOSS-dag 2023, een kennis- en netwerkdag voor ambtenaren van regionale en lokale overheden op het gebied van BOSS (Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten) in de openbare ruimte.
Een inhoudelijk sterk programma afgewisseld met netwerkmomenten biedt deelnemers die 16e mei een volledige kennis- en netwerkdag op het gebied van BOSS. Het doel van de dag is om van alle deelnemers gepassioneerde amBOSSadeurs te maken, zodat zij zelf met deze thematiek in hun gemeente/provincie/organisatie aan de slag gaan of blijven.
De BOSS-thematiek en visie raakt veel beleidsgebieden en ambtelijke programma's, zowel in de gebruikswaarde/hardware als in de belevingswaarde/software en in de toekomstwaarde/orgware. Voor al deze invalshoeken zijn er interessante lezingen en workshops. Juist de integraliteit van de thema's en aanpak krijgen de ruimte op deze dag.


Daar steken we met veel plezier en passie onze energie in

Thema's als duurzame gebiedsontwikkeling, eenzaamheid, positieve gezondheid, zelfredzaamheid, beheersbaarheid, leefbaarheid, integraal werken en databeheersing krijgen alle een plek op deze BOSS-dag. Steeds met als uitgangspunt en doel de BOSS-visie: een buitenruimte die voor iedereen uitnodigt en uitdaagt tot samen Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten.
Het programma en meer informatie is te vinden op www.obb-ingenieurs.nl/bossdag-2023
Daar zul je zien dat er een interessante mix is tussen bekende inspirerende sprekers als Dave Ensberg (Jantje Beton) en Marco Te Brömmelstroet (Het recht van de snelste) en werksessies van mede-vakidioten, amBOSSadeurs die volop bezig zijn met BOSS, zoals de gemeenten Assen, Ede, Utrecht en Tilburg.
Het klinkt misschien vreemd: als advies- en ontwerpbureau je kennis delen en je eigen opdrachtgevers elkaar die kennis ook weer laten delen. Maar OBB gelooft dat de uitdagingen waar we met onze leefomgeving voor staan, een samenwerkende houding vragen van overheden, kennispartners en marktpartijen. Daar steken we met veel plezier en passie onze energie in.


Arjan Vreugdenhil
Wil je je aansluiten bij de amBOSSade en de updates ontvangen? Meld je aan door te mailen naar arjan@obb-ingenieurs.nl. Enthousiast geworden om op de BOSS-dag aanwezig te zijn? Wees er snel bij en ga naar www.obb-ingenieurs.nl/bossdag-2023 om je aan te melden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER