Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vier gemeenten in strijd om titel 'bijvriendelijkste gemeente'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, donderdag 26 januari 2023
87 sec


Nominaties bekendgemaakt

Voor de zesde keer op rij selecteerde IVN Natuureducatie voor het project Nederland Zoemt dit jaar vier gemeenten voor de titel Bijvriendelijkste gemeente. Het gaat om Waadhoeke, Goude, Maasgouwe en Almere.


Welke van deze vier gemeenten mag zich vanaf 10 maart een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen? Nederland Zoemt selecteerde dit jaar deze gemeentes omdat zij zich bijzonder inzetten om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

Helft alle bijensoorten bedreigd

In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons 'traditioneel' groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo'n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.


Gemeentes in de bres voor de bij

De vier genomineerde gemeentes zetten een stapje extra voor de wilde bij. Zo zijn er zaaiprojecten met scholen, wordt nestgelegenheid gecreëerd in buurten en op schoolpleinen, is het maaibeheer veranderd en zijn steeds meer bermen bijvriendelijk. Sjoerd Luiten, projectleider Nederland Zoemt bij IVN Natuureducatie: 'We merken dat er binnen gemeentes steeds meer aandacht is voor wilde bijen. Deze vier gemeentes springen eruit. Het zal een flinke klus worden om uit alle informatie die we nog ontvangen de winnaar te bepalen.'


'We merken dat er binnen gemeentes steeds meer aandacht is voor wilde bijen'

Wat is een bijvriendelijke gemeente?

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden vaste planten en bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.


LEES OOK

Verkiezing Bijvriendelijkste Gemeente

De Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Tijdens NLDoet op 10 maart wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Eerder werden Zoetermeer, Moerdijk, Utrecht, Zuidplas en Arnhem bekroond tot Bijvriendelijkste Gemeente. De winnende gemeente ontvangt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.


Over Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER